Överlevnadsfas för butikerna tills flytten

Stadsflytten är tre år bort. Bland butiksägare finns oron för hur verksamheten ska överleva tills dess.

Flera företagare oroar sig över hur verksamheten ska överleva fram till flytten.

Flera företagare oroar sig över hur verksamheten ska överleva fram till flytten.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna kommun2019-11-08 13:47

Flera av de butiksägare Norrbottens Media pratar med känner oro inför de kommande tre åren innan det är dags för flytt. 250 arbetstillfällen försvann när stadshuset flyttades. Scandic och Folkets hus står näst på tur. 

Ingela Gardeberg Åström, Lekias ägare, ser fram emot en flytt men är orolig över hur de ska klara av att upprätthålla handeln de kommande åren. 

– Stan töms och det märks helt klart. Många jobbade i stadshuset, åt lunch på stan och handlade lite. Vissa dagar är det många timmar då det är få kunder och det har blivit värre det senaste året. Vi vill ju flytta med, men jag är orolig för hur vi ska överleva tills dess. 

I december 2017 öppnade Pernilla Piironen inredningsbutiken Ett rum. Tidigare fanns den strax utanför själva centrumkärnan men flyttade in i Gallerian nyligen.

– Funkar butiken flyttar jag men stadsflytten påverkar oss och handeln överhuvudtaget jättemycket. Jag trodde inte att det skulle märkas så här mycket och hade förväntat mig mer ruljangs här i Gallerian, säger Pernilla Piironen. 

Arbetsplatserna finns kvar i Kiruna, även om arbetstillfällena flyttar säger LKAB:s presschef Anders Lindberg och menar att bolaget jobbar med att behålla centrum attraktivt både med andra aktörer och själva. Bland annat med att se till att lokaler inte står tomma. 

– Ett exempel är Konstgillets utställningshall. Men till syvende och sist är det upp till Kirunaborna om man vill ha en levande centrumhandel, alltså om man väljer att handla i de butiker som finns där,  säger Lindberg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!