Mötesplatsen som ska nå alla bodensare

Hela Människan (Ria) heter mötesplatsen som ska nå alla bodensare. Nu finns man inte längre på sin gamla adress utan på Johanneskyrkan."Målet är att satsa mer när restriktionerna för covid-19 lättas upp för att nå fler bodensare", säger verksamhetsledaren Lars Öqvist.

Diakonen Marita Klingert, Hela Människan Ria, volonären Lina Sherzad, Hela Människan Ria, Åsa Öqvist, Johanneskyrkan och verksamhetsledaren Lars Öqvist, Hela Människan Ria.

Diakonen Marita Klingert, Hela Människan Ria, volonären Lina Sherzad, Hela Människan Ria, Åsa Öqvist, Johanneskyrkan och verksamhetsledaren Lars Öqvist, Hela Människan Ria.

Foto: Lena Leffler

Boden2021-01-15 17:30

Kyrkans hyresgäst Hela Människan flyttade in strax före jul uppe på Sveafältet. Just nu sker all verksamhet under corona-säkra former vilket gör att man inte har haft så många besökare.

– Om folk behöver själasamtal så kan vi ordna det säkert liksom hjälp med kläder från vår second hand. Vi fortsätter hjälpa folk men följer gällande restriktioner, säger diakonen Marita Klingert, Hela Människan.

– Ser man till Johanneskyrkans verksamhet så fortsätter den som vanligt med andakter eller det som tillåts under nuvarande förhållanden, säger Åsa Öqvist, diakon och föreståndare på Johamnneskyrkan.

undefined
Lars Öqvist är verksamhetsledare på Hela Människan Ria.

Maken Johan Öqvist är verksamhetsledare på Hela Människan. Ria betyder rådgivning i alkoholfrågor och man har breddat verksamheten utanför det området sista åren.

– Vi kände därför att namnet Ria i dag känns lite förlegat, säger Marita Klingert.

– Verksamheten har hetat Hela Människan ganska länge men vi är kända i Boden under Ria Oasen. Nu ska vi bli bättre på att heta det också, säger Johan Öqvist.

Lars Öqvist började sitt föreståndarejobb för ett år sedan och märkte då ganska tidigt att huset som man hyrde av Bodens kommun var alldeles för litet för att kunna bredda och utveckla verksamheten.

– Vi hade slagit i taket och lagade mat på dispens i köket. Vi hade bara tio sittplatser. Vi tror att det skulle finnas mer bodensare som skulle må bra av och kunna trivas att vara med oss, säger Öqvist.

undefined
I köket huserar kocken Mikael Johansson som även jobbade på förra stället tillsammans med allt-i-allon Håkan Jonsson."Köket är väldigt stort och rymligt".

Kyrkans matsal är stort tilltagen med flera matsalsgrupper och i ett hörn finns mysiga soffgrupper. Personalen som vi träffar verkar nöjda med bytet. Anställda kocken Mikael Johansson och hans hjälpreda Håkan Jonsson har fått ett stort fint kök att laga mat i jämfört med det förra stället.

– Här finns gott om plats och fin utrustning. Det är jättefina lokaler, säger Mikael Johansson.

undefined
Hit till Johanneskyrkan har Hela Människan Ria flyttat in som hyresgäst. Flytten skedde under december förra året.

I dagsläget är det nya stället dock stängt på grund av pandemin.Nu fattas bara det viktigaste, nämligen bodensarna så att man kan komma igång med sina planerade aktiviteter.

– Det vi gör nu är att laga och leverera lunch. Några kommer hit och hämtar och andra kör vi ut åt varje dag. Många av våra gäster lever i utsatthet och då är det extra tufft att vi stänger ned, säger Öqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!