När Norrlandsoperans Symfoniorkester framträder med chefsdirigenten Elim Chan under lördagskvällen bjuds på tre olika verk. Först en Sverigepremiär sedan en världspremiär och avslutningsvis en riktig klassiker.

Inleder gör Toshio Hosokawas Blossoming II från 2011 är ett långsamt stycke som ger lyssnaren en möjlighet att kunna koppla av till dessa elva meditativa japanska minuter som inspirerats av buddhismens lotusblomma.

Norrlandsoperans egen huskompositör, vår egen Jan Sandström, har med sitt verk ”Solamente Tú – Bara Du” lyckats skapa en halv timmes riktigt intressant och relevant nutida konstmusik. Aldrig tråkigt. Som lyssnare sugs man in och får hela tiden något nytt att upptäcka i Sandströms expressiva komponerande. Den romantiska titeln avspeglas väl i hur det låter. Oerhört vackert utan att för den sakens skull bli smetigt. Jan Sandström har ännu en gång gjort det igen. Skivinspelning, tack, av detta underbart urstarkt utförda uruppförande.

Artikelbild

| Claire Huangci

Efter paus följer så Wolfgang Amadeus Mozarts 24:e pianokonsert. Ett något märkligt repertoarval. Kvällens konsert ges som en del av nätverket Musik i Norr (MiN), ett samarbete mellan de regionala musikinstitutionerna i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland. Torsdagen den 12 april gästas Kulturens hus och Norrbottens kammarorkester av pianisten Roland Pöntinen som spelar – ja just det – Mozarts 24:e pianokonsert. Att i samma klassiska serie med 2 månaders mellanrum spela samma pianokonsert av Mozart känns ytterst fantasilöst.

Ingen skugga skall fall på den amerikanska pianisten Claire Huangci, Hon spelar denna eviga musik på allra bästa sätt. Hennes fjäderlätta anslag vid pianot passar perfekt till dessa tongångar. Och samspelet med orkestern är rakt igenom lysande. Nej, detta är en planerings- och arrangörsmiss.

Oaktat detta så var detta en kväll som bjöd på glimrande, gnistrande spel rakt igenom. Elim Cham är en durkdriven dirigent som lyckas få symfoniorkesterns skickliga musiker att prestera på topp. Stort tack för besöket och välkommen åter snart igen.