Relationsroman från

Min mor brukade dra det ångermanländska skämtet ”elände på elände, sa tiggargubben då han föll på tiggarkärringen”. Det blir lite så i Torbjörn Flygts nya roman ”Släkte”. Den skildrar elände och där den enes elände faller över den andre. Ingen går fri.

Torbjörn Flygt har skrivit "Släkte":

Torbjörn Flygt har skrivit "Släkte":

Foto: Åsa Sjöström

Kultur2019-10-17 15:47

NY BOK

Torbjörn Flygt

Släkte

Natur & Kultur

Min mor brukade dra det ångermanländska skämtet ”elände på elände sa tiggargubben då han föll på tiggarkärringen”. Det blir lite så i Torbjörn Flygts nya roman ”Släkte”. Den skildrar elände och där den enes elände faller över den andre. Ingen går fri.

Handlingen utspelar sig under en helg som ska bli ett födelsedagskalas för demente Gösta. Han hämtas på äldreboendet av den muskulöse och tatuerade fostersonen Jesper. Kalaset ska hållas under en helg hos Jespers brors sambo och hennes son Amadeus, som inte är Jespers brorsbarn. Jespers halvbror Jakob kan inte delta för han sitter i fängelse. Så det är inget släktkalas, möjligen ett kalas för ett särskilt släkte, den undre underklassen.

Festplatsen är ett slitet eternithus på landsbygden i Skåne, ägt av greven på godset. När Jesper kommer dit med Gösta möts han av ett hem i fullständig misär. Han har bunkrat på Systembolaget och i överenskommelsen fanns att hans brors sambo Linda skulle stå för maten. Men det finns ingen mat i skafferi och kylskåp, näring får hämtas i sprit och översockrat kaffe.

För att understryka misären skildrar Flygt gärna den secklande, demente Gösta, snoriga näsor som torkas av på kläder och möbler, stanken av gammal svett, smutsiga människor, unkna rum och ett stinkande kök. Att han gör det en gång är begripligt, men det upprepas gång på gång och det blir lite för mycket.

Jesper är tafatt men försöker få lite ordning i huset, tafatt också i umgänget med kvinnor. När han hämtar Gösta på äldreboendet gör han ett handgripligt närmande till sjuksköterskan Jennifer, men blir avspisad. Han lever vidare i en fåfäng romantisk dröm att det kan bli något mellan dem.

När Linda närmar sig honom är han lika tafatt. Han vill inte ligga med sin halvbrors sambo, men han klarar inte heller att trösta henne när hon gråter över sin misär och att de sociala myndigheterna är på väg att tvångsomhänderta sonen.

Det är den lille pojken Amadeus som mitt i eländet tar fram det Jesper inte känt förut, ömhet för någon och att visa känslor. Han vill ta med Amadeus till ett mera ordnat liv där han går i skola. Då ska Linda få möjlighet att ordna upp sitt liv. Det vill hon inte och det med eftertryck. Hon kör Jesper och Gösta på porten. Hur det sedan gå får vi inte veta när Jesper efter en kort färd lägger i backväxeln när han i backspegeln ser Amadeus förtvivlan.

Relationsromaner brukar utspela sig i över- eller medelklassmiljö. Flygt besöker samhällets botten och det tackar vi för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!