litteratur. Luleåbon Sakina Ntibanyitesha fick vid Bokmässan i Göteborg stipendiet ”Årets Invandrarförfattare” av de Vylderfonden för skildringar om uppväxten och flykten undan kriget i Kongo, i böckerna ”Ormbarn” och ”Farligare än djur”.

– Jag är väldigt glad att mina böcker uppskattas. Den här utmärkelsen gör mig ännu mer motiverad att fortsätta mitt skrivande, säger hon.

Sakina Ntibanyitesha kom till Luleå 2003 från ett av FN:s flyktingläger i det krigshärjade Kongo. Hennes rötter i Rwanda och Burundi, gjorde att hon under åratal tvingades på flykt undan misshandel, tortyr och krig. Hon lyckades gång på gång att rädda livet inte bara på sig själv utan också på sin son och två föräldralösa barn, som hon tog hand om.

Som barn fick hon själv bara två år i skolan. Hennes pappa ville inte betala. På SFI i Luleå fick hon därför sin första riktiga skolgång. Hon utbildade sig sedan till undersköterska och samtidigt började hon skriva, mest för att bearbeta alla minnen.

Stiftelsen Familjen Klas de Vylders Stipendiefond för Invandrarförfattare delar ut ett stipendium vartannat år på 50.000 kronor.