Ung kompositör Bindefelds stipendiat

25 januari 2017 16:40

Den blott 25-årige kompositören Jacob Mühlrad får 2017 års stipendium av Micael Bindefelds stiftelse, som delas ut till människor som förmedlar kunskap om Förintelsen till en svensk publik.

Det betyder jättemycket att få chansen att berätta en så viktig historia om vittnesmålet av ett av de största brotten i mänsklighetens historia, säger han.

Mühlrad får det för sitt körverk om morfadern Michael Blimans tid i koncentrationslägren Auschwitz och Bergen-Belsen, där han har skapat en fiktiv dialog med sin släkting. Med musikens kraft väver han enligt motiveringen "samman en överlevandes berättelse och de följande generationernas ärvda sår i ett stycke som bär minnet av förintelsen in i vår tid".

Det är en fantastisk stipendiat vi har i år. Hur hemskt det än kan låta så får hans morfars förfärliga umbäranden ändå något slags mening om vi kan lära oss något av det, säger Micael Bindefeld.

Jacob Mühlrad är utbildad vid Gotlands tonsättarskola, Musikhögskolan i Stockholm samt Royal College of Music i London. Under utbildningstiden blev han den yngsta kompositören någonsin att få sina verk uppförda på Kungliga Operan och på Berwaldhallen i Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!