Nicole Sabouné hittade tillbaka till musiken

Nicole Sabouné släppte två album och gjorde hundra spelningar, sedan tog hon en paus på flera år för att plugga. Men ett uppbrott gjorde att hon hittade tillbaka till musiken.

Jag har hittat mig själv på många plan, säger hon.

14 november 2019 06:15

Om man studerar vid Stockhoms universitet är chansen stor att man kan få se Nicole Sabouné i korridorerna. Hon pluggar kemi och kan i framtiden tänka sig att forska i ämnet. Hon hyllades för sina två första album "Must exist" från 2014 och "Miman", som kom året därpå. Att kombinera en karriär inom universitetsvärlden med ett rockstjärneliv ser hon inte som ett problem – och tycker inte heller att det ena skulle utesluta det andra.

Jag tänker inte att någonting är "plan A" och något annat "plan B". Man ska göra det som man brinner för och som känns kul, utan att ge efter för yttre faktorer som säger att man måste ha någon viss typ av karriär. Livet är mycket mer dynamiskt än man tror, jag kan när som helst bli något helt annat än det jag har valt nu, säger hon.

Kravlöst samarbete

På första skivan samarbetade hon med Ola Salo från The Ark och Nicklas Stenemo från banden Kite och The Mo. På andra stod hon själv som producent. Ep:n "Come my love" innehåller fyra spår, alla inspelade med nära vännen Emil Nilsson. Ett samarbete som uppstod utan några krav eller förväntningar.

De här två senaste åren har varit väldigt tuffa för mig, men han gjorde det väldigt lättsamt och sade bara "Kom hit så testar vi att göra något, eller inte". Det var en situation som inte kändes pressad eller som att någon förväntade sig något av mig. Den ingången gjorde att jag fick tillbaka lusten att uttrycka mig musikaliskt, säger hon.

"Kändes jobbigt"

Hon beskriver sig själv som introvert och tycker att intervjuer mest är ett nödvändigt ont. I podcasten "Hemma hos Strage", med journalisten Fredrik Strage, fick hon nyligen prata både om pinsamma barndomsminnen och om sitt kärleksliv.

Jag är en ganska privat person och tycker kanske inte att det är världens mäktigaste grej att göra intervjuer. Det är fantastiskt att få komma tillbaka till musiken och då får man ta det onda med det goda. Det finns något fint med att bjuda på sig själv, men det gäller nog att vara selektiv och göra saker som inte känns jättejobbiga utan bara lite jobbiga.

TT: Hur har det varit att blotta sig så mycket som du gör i de här låtarna?

Det var jättejobbigt att sjunga in låtarna. Sedan mixades de och då lyssnade jag inte på väldigt länge. Jag fick distans och kände att det var skönt att jag hade fått ut det jag ville bearbeta. När vi började repa låtarna kändes det jobbigt, som att gå igenom allt igen, men också befriande. Låtarna är inte bara min historia och min tolkning, utan det kan bli andra tolkningar. Det tycker jag är det bästa med att släppa musik, att det blir någon annans.

Rättat: I en tidigare version av texten var titeln på ep:n felaktig. Sabouné studerar också numera på Stockholms universitet.

Fakta: Nicole Sabouné

Född 1991 i Sölvesborg. Uppvuxen där och i Lund.

Hon var en av deltagarna i TV4-programmet "The voice" under vintern 2012. Där lärde hon känna Ola Salo, som var en av programmets domare. Tillsammans skrev de Nicole Sabounés första singlar.

Debutalbumet "Must exist" släpptes 2014, andra albumet "Miman", en skiva döpt efter och präglad av Harry Martinsons "Aniara" 2015. Ep:n "Nowhere to go" släpps på vinyl 15 november.

Åker ut på turné i vår: 14/2 Norrköping, 19/2 Stockholm, 21/2 Göteborg, 22/2 Malmö

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ann Edliden/TT