Kulturhöjdpunkter att se fram emot under 2020

Beethoven firar 250 år, ett gäng bibliotekarier lajvar Frans G Bengtssons roman "Röde Orm" och Hasse och Tages film "Äppelkriget" blir klimatmusikal för hela familjen.

Här är några höjdpunkter att se fram emot under kulturåret 2020.

1 januari 2020 10:02

Musikal: "Äppelkriget"

Gav julens tv-dokumentär "Hasse och Tage" mersmak? Vill du ha mer av Hans Alfredsons och Tage Danielssons patenterade humor och underfundiga samhällskritik? Lugn, snart är det premiär för Annika Kofoeds sceniska tolkning av duons älskade film "Äppelkriget" från 1971. En stor ensemble, förstärkt med elever från Lunds dans- och musikalgymnasium, förvandlar radarparets film till en varm och humoristisk klimatmusikal om den lilla människans kamp mot de krafter som ständigt hotar att förgöra vår planet.

Premiär 15 februari, Helsingborgs stadsteater

Konsert: Symfoni nr 9

I år firas Ludwig van Beethovens 250-årsjubileum världen över, och så även i Sverige. Det finns inte ett konserthus i vårt avlånga land där man under året inte kan lyssna till åtminstone en konsert med Beethovens odödliga musik. Konserthuset i Stockholm ger hela 28 konserter, däribland Beethovens samtliga avslutade symfonier. Har man bara tid att gå på en Beethovenkonsert ska man gå och lyssna till Symfoni nr 9, vars sista sats "Ode till glädjen" är ett stycke livsbejakande musik utan dess like. Beethoven var för övrigt stendöv när han skrev den.

28 mars, Konserthuset i Stockholm.

Litteratur: "Rolf"

Säg hej till Rolf, en snart 60 år gammal Komvuxvikarie som bor i en lägenhet ovanför Safiren Livs. I natt har han mördat en flicka. Nu väntar han på polisen. Poeten och författaren Malin Lindroth, som slog igenom stort med den personliga essän "Nuckan", fortsätter att granska samhällets normer. "Rolf" är en mörk men ändå underhållande roman om en obetydlig och ensam man, som varje morgon står och väntar i busskuren iförd beige vinterjacka. En mångbottnad roman om ett människoöde i all sin komplexitet.

Utgivningsdag 2 april, Norstedts

Teater: "Röde Orm"

Ett gäng bibliotekarier (Johan Ulveson och Emma Brommé med flera) samlas för sin traditionsenliga fredagshögläsning. Någon har valt "Röde Orm", Frans G Bengtssons episka vikingaäventyr. Snart förlorar sig bibliotekarierna i fiktionen, de beväpnar sig och börjar lajva. Biblioteket blir ett böljande hav, ett fort och ett blodigt slagfält. Alexander Mørk-Eidems dramatisering av Bengtssons klassiska roman blir en hyllning till fantasin, berättarglädjen, den kärva humorn och lyckan i att för en stund få vara en viking.

Premiär 2 april, Dramaten i Stockholm.

Konst: "Zorn"

1920 drog Morasonen och konstnären Anders Zorn sin sista suck. Med anledning av 100-årsminnet av hans bortgång slår Nationalmuseum på stora trumman med utställningen "Zorn". Det blir den första riktigt stora presentationen av Zorns konst i Sverige på många år, med omkring 150 verk. Utställningen visar en konstnär som är mycket mer än nakenbadande dalkullor. Nationalmuseum presentera Zorn konstnärskap i helfigur, med allt från idylliska hembygdsmålningar till hans många fenomenala porträtt.

11 juni–6 september, Nationalmuseum i Stockholm

Fakta: Fler kulturhöjdpunkter

"Monster i terapi", ny roman av Mats Strandberg och Jenny Jägerfeld där kända monster går i terapi, Norstedts, utgivningsdag 24 januari.

"Sysslolösa unga män med tillgång till vapen", högaktuellt samtidsdrama om det absoluta utanförskapet, Göteborgs stadsteater, premiär 28 januari.

"Prekariatet", nyskrivet dramat om gig-ekonomins himmel och helvete baserat på sanna berättelser från dagens Malmö, Malmö stadsteater, premiär 8 februari.

"Katt på hett plåttak", Tennessee Williams älskade familjedrama om hetta och sprit, hemligheter och lögner, Maximteatern i Stockholm, premiär 14 februari.

"Next to normal", prisbelönt musikal med Helen Sjöholm i huvudrollen, Uppsala stadsteater, premiär 29 februari.

Littfest i Umeå, Sveriges största och kanske bästa litteraturfestival med gäster som Vigdis Hjorth, Marit Kapla och Mirja Unge, Umeå Folkets hus, 12–14 mars.

"Maj", Kristina Sandbergs hyllade romantrilogin om hemmafrun Maj på scen, Dramaten i Stockholm, premiär 26 mars.

"En stund är vi vackra på jorden", efterlängtad debutroman av hyllade poeten Ocean Vuong i översättning av Andreas Lundberg, Natur & Kultur, utgivningsdag 3 april.

"Jackie", ny roman av färska akademiledamoten Anne Swärd om en ung kvinna i 1980-talets Stockholm, Albert Bonniers förlag, utgivningsdag 3 april.

"Halva månen", en kärleksberättelse för vår tid av den tyske dramatikern Roland Schimmelpfennig – som även står för regin, Malmö stadsteater, premiär 24 april.

"Ulrica en paradisattack", utställning med verk av folkkära allkonstnären Ulrica Hydman-Vallien (1938–2018), Liljevalchs konsthall i Stockholm, 15 maj–30 augusti.

"Trollbunden", Johan Bauers magiska, trolska och fantasieggande målningar av mörka skogar, troll och prinsessor, Waldemarsudde i Stockholm, 5 september–24 januari 2021.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!