Flyktingpojken: "Det var en mänsklig gärning"

Den 15-årige flyktingpojken Abed såg få säkra flyktvägar från Grekland.

Hans räddning blev tre SVT-medarbetare, som nu står inför rätta misstänka för människosmuggling.

Det var en mänsklig gärning, säger Abed, som nu bor i Sverige.

26 januari 2017 15:27

Få alternativ fanns kvar för den syriske flyktingpojken Abed när han ville fly från Grekland. Om inte SVT-teamet hade hjälpt honom kunde hans flyktväg ha blivit ödesdiger.

Alternativet var att ta mig till havs och kanske drunkna på vägen, säger Abed när han förhörs av åklagaren via länk från en annan tingsrätt under rättegången.

"De ville hjälpa mig"

I stället fick han följa med journalisten Fredrik Önnevall och hans två medarbetare på resan genom Europa till Sverige. Trion står nu åtalade misstänkta för människosmuggling. Abed berättar att planeringen av resan gjordes av filmteamet och de föreslog en plan som han accepterade. Det är i linje med vad åklagaren Kristina Amilon hävdat under rättegången i Malmö tingsrätt.

Det var en mänsklig gärning, de ville hjälpa mig, säger Abed.

Hans skildring skiljer sig från den som de åtalade har gett, exempelvis vad gäller finansieringen av resan. Det är en viktig fråga för de åtalade, eftersom den ger svar på hur mycket hjälp han fick.

I dagens förhör säger han sig inte ha haft några pengar alls och att någon annan betalade biljetterna. I tidigare polisförhör har han dock sagt att han hade pengar och betalade själv. När han pressas mynnar det ut i att han inte längre minns.

"Samvete att säga nej?"

SVT-teamet hävdar att de endast följde med den då 15-årige pojken som resesällskap och att han hade en resebudget som täckte i stort sett alla resekostnader, förutom hyrbilen i Grekland. Fredrik Önnevall framhåller även att 15-åringen själv bar med sig sina resehandlingar under färden.

Beslutet om att ta med sig pojken förankrade Önnevall med fotografen och tolken, och han berättar att alla resonerade likadant.

Jag dealade med mitt samvete. Hade jag samvete att säga nej till en pojke som vill följa med? Nej, det kunde jag inte, säger Önnevall.

Tolken berättar under rättegången att hon misstänker att vuxna flyktingar i pojkens närhet uppmanat honom att fråga om han fick följa med tv-teamet. Frågan ställde dem inför ett dilemma:

Kan man göra den här resan utan att begå en olaglig handling? Kan man göra det här utan att begå en omoralisk handling? säger hon.

Demonstration utanför

SVT-medarbetarna diskuterade aldrig om handlingen kunde leda till något straff och de hävdar att pojken endast följde med som resesällskap.

Vi kommer fram till att vi ska göra det som är inom ramen för vad som är lagligt och rimligt, det är att vara hans sällskap, säger tolken.

Utanför Malmö tingsrätt demonstrerar ett 30-tal personer till stöd för de åtalade.

Det här är en medmänsklig handling och medmänskliga handlingar ska inte vara kriminella, säger Tove Karnerud, en av initiativtagarna, om tv-teamets agerande.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT