Hanna Ferm: Har drömt om det här

Victor Crone och Hanna Ferm går direkt till finalen från Melodifestivalens fjärde deltävling i Malmö.

Jag är så glad att jag gav av mig själv och att folk tyckte om det, säger en rörd Hanna Ferm till TT.

22 februari 2020 06:00

Frida Öhrn och Ellen Benediktson & Simon Peyron går till Andra chansen nästa vecka och William Stridh, Nanne Grönvall och Jakob Karlberg är därmed ute ur tävlingen.

Hanna Ferm, som slog igenom i "Idol" 2017, har varit en favorit hos såväl publik som spelbolag, även före deltävlingen. Att hon nu gått hela vägen till final är en flickdröm som besannas.

Jag är väldigt tacksam över att få göra det här. Jag har drömt om det sedan jag var liten. Det är en annan grej att göra det ensam på scenen. Det blir så nära den här lilla flickan jag var, säger hon och rösten bryts.

"Sjukt glad"

Under Victor Crones "Troubled waters" stod publiken inne i arenan upp och klappade i takt.

Det var fantastiskt att höra, det är alltid ett annat ljud inne i arenan än i tv, säger han till TT.

I fjol tävlade han för Estland i Eurovision med låten "Storm". I år är det bidraget "Troubled waters" som gäller, där Crone inleder liggande på golvet. Artisten har tampats med ljudproblem och drog ur sin ena öronpropp i direktsändning.

Jag vet inte om vi kommer att ändra något till finalen. Det känns som en berg- och dalbana. Det har varit mycket i hjärnan.

TT: Hur firar du detta?

Jag har massor av familj och vänner som är här och kommer att fira med dem och med teamet.

Andra gången

Det är andra gången Hanna Ferm går direkt till final i tävlingen. Fjolårets ballad, "Hold you" framförde hon då också i Malmö, tillsammans med Liamoo. Duons låt slutade på en tredjeplats i finalen.

TT: Hur laddar du om inför finalen?

Jag har absolut inte tänkt någonting på om jag ska ändra på något. Men nu när du säger sådär så kommer alla minnen fram från när jag var i den där stora arenan och hörde folkets jubel. Jag är så glad att jag ska få göra det igen, säger hon.

Även Victor Crone var tippad att gå till final. Han deltog senast i Melodifestivalen 2015, då tillsammans med Behrang Miri. Artisten drogs med en släng av den sjukdom som drabbat stora delar av produktionen under årets Melodifestival. Han berättade efter genrepet att han druckit mängder av en dryck bestående av morot, ingefära och chili för att hålla halsontet borta.

Efter att ha gått vidare medger han att de sista minuterna innan beskedet var jobbiga.

Det var en nervpärs det där, två gånger om. Det var jobbigt att stå där, det blir lite som en gladiatorduell när man står uppradade, säger han.

Ferm favorit

Programledarna Lina Hedlund, Linnea Henriksson och David Sundin inledde kvällen med ett humorfyllt nummer inför en välfylld Malmö Arena. Trion bjöd på en förinspelad trailer till en fiktiv musikalfilm, baserad på Brandsta City Släckers "låtskatt", det vill säga låten "Kom och ta mig". Senare i programmet framförde David Sundin mellanakten, där han med autotune-fixad röst sjöng om sitt jobb som "certifierad lustigkurre".

Finalen i Melodifestivalen äger rum den 7 mars i Friends Arena i Stockholm och Andra chansen i Eskilstuna den 29 februari.

Rättad: I en tidigare version fanns fel uppgifter i faktarutan om vilka som åkte ur tävlingen.

Fakta: Bidragen i fjärde deltävlingen

Till final:

Victor Crone – "Troubled waters"

Hanna Ferm – "Brave"

Andra chansen:

Frida Öhrn – "We are one"

Ellen Benediktson & Simon Peyron – "Surface"

Ute ur tävlingen:

William Stridh – "Molnljus"

Jakob Karlberg – "Om du tror att jag saknar dig"

Nanne Grönvall – "Carpool karaoke"


Fakta: De duellerar i Andra chansen

Duell 1. "Vem e som oss" - Anis don Demina

"Surface" - Ellen Benediktsson & Simon Peyron

Duell 2: "Ballerina" - Malou Prytz

"Talking in my sleep" - Paul Rey

Duell 3. "Boys with emotions" - Felix Sandman

"We are one" - Frida Öhrn

Duell 4. "Vamos amigos" - Mendez featuring Alvaro Estrella -

"Piga och dräng" - Drängarna

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!