Bildt: Vad har du rökt, Trump?

Att USA:s president Donald Trump i ett tal nämnde att något hänt i Sverige "i går kväll", fick folk i sociala medier att gå i spinn.

"Vad har han rökt?" undrar Carl Bildt.

19 februari 2017 09:42

Under hashtaggen #LastNightInSweden driver twittrare hejdlöst med presidenten. Folk spekulerar vilt om vad som egentligen hände "i går kväll", alltså i fredags, i Sverige. Kan det ha varit en "massiv köttbullestöld", "hundratals tänder som gick sönder av knäckebröd" eller att "alla fick en bra utbildning och en fantastisk sjukvård"?

På Twitter fick den som för tillfället twittrar från kontot @sweden fullt upp med att dementera att det skulle ha skett en terrorattack i Sverige:

"Nej. Inget har hänt i Sverige. Det var ingen terrorattack. Alls. Nyheterna just nu handlar om Melfest", twittrar skolbibliotekarien Emma, och syftar på Melodifestivalen.

I Florida

Uttalandet om Sverige, och flera andra länder, kom under Trumps politiska massmöte i Florida på lördagskvällen.

Titta vad som hände i går kväll i Sverige. Sverige? Vem hade kunnat tro det? De tog in en massa människor, och fick fler problem än de trodde var möjligt, sade presidenten från scenen.

Han sade inte det var terrorism, men verkar mena terrordåd i Europa, eftersom han fortsätter:

Titta på vad som händer i Bryssel. Titta på vad som händer över hela världen. Titta på Nice. Titta på Paris.

Carl Bildt är en av dem som höjer på ögonbrynen på Twitter. "Sverige? Terrorattack? Vad har han rökt?" skriver Sveriges forne utrikesminister som kommentar till en länk till rapportering om Trumps tal.

Tre icke-attacker

Det spekuleras om att Trump kan ha syftat på ett program som sänts i fredags på tv-kanalen Fox News. Filmaren Ami Horowitz intervjuas om en dokumentärfilm han gjort där han för fram tesen om att Sverige döljer problem som invandring fört med sig.

Trump-skeptiker i USA räknar nu till tre icke-existerande terrorattacker som presidenten och hans krets hänvisat till för att försvara sin hårda attityd mot invandring och muslimer: Atlanta, som Vita husets talesman Sean Spicer nämnt flera gånger, Bowling Green, en påstådd "massaker" som rådgivaren Kellyanne Conway pratat om, och nu Sverige.

I de båda första fallen har Trumps representanter sedermera backat och förklarat att de råkade säga fel.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT