Asap Rocky: "Jag är såklart besviken"

Rapparen Asap Rocky är inte nöjd med att Stockholms tingsrätt dömt honom som skyldig till misshandel.

"Jag är såklart besviken över dagens dom", skriver han på Instagram.

14 augusti 2019 16:19

Asap Rocky har dömts till villkorlig dom för misshandel efter ett bråk i Stockholm den 30 juni. I ett inlägg på Instagram tackar han alla som stöttat honom under den turbulenta tiden som häktad i Sverige.

"Jag vill tacka mina fans, vänner och alla som visat kärlek under den här jobbiga tiden. Jag kommer att fortsätta röra mig framåt. Tack till mitt team, mina advokater, skivbolaget och alla som kämpade för rättvisa", skriver han.

Även artistens advokat är besviken – men samtidigt är han säker på att Asap Rocky kommer att återvända till Sverige.

Förutom Asap Rocky döms också två män som var i hans sällskap den aktuella kvällen. Samtliga får villkorlig dom och ska betala skadestånd till den misshandlade 19-åringen.

Vi är besvikna eftersom vi hoppats på en frikännande dom, säger artistens advokat Slobodan Jovicic under en presskonferens.

Han påpekar att tingsrätten i sin dom inte anser det bevisat att artisten agerat i samförstånd med de övriga, eller att någon flaska använts vid misshandeln, vilket åklagaren gjorde gällande.

Vidare säger han att Asap Rocky, vars riktiga namn är Rakim Mayers, var spänd inför domen.

Åklagaren yrkade på sex månaders fängelse så det är klart att han var nervös.

Rätten enig

Rätten var enig i sin dom och avfärdar försvarets argument om nödvärn. De anser det bevisat att de tre männen misshandlat målsäganden med slag och sparkar när han låg ner, vilket är en försvårande omständighet. Men det finns också flera förmildrande omständigheter, säger rättens ordförande Per Lennerbrant.

Dels har händelseförloppet vid misshandeln varit väldigt kort, det har rört sig om ett par sekunder, dels var målsägandens skador av inte allt för allvarlig karaktär. I viss mån beaktar vi också att de tilltalade under en ganska lång period har försökt att komma bort från målsäganden, för att undvika att det skulle bli ett bråk.
Misshandeln har inte varit så allvarlig att fängelse varit aktuellt i första hand. Därför stannar påföljden vid villkorlig dom, sammanfattar Lennerbrant.

Till en villkorlig dom brukar det vanligtvis också höra ett bötesstraff, förklarar Lennerbrant, men eftersom de åtalade varit frihetsberövade i en månad blir det endast villkorlig dom.

Målsäganden får 12 500 kronor i skadestånd för kränkning, sveda och värk – ett betydligt lägre belopp än de nästan 140 000 kronor som han hade yrkat på.

Målsägarbiträdet Magnus Strömberg säger att den fällande domen innebär upprättelse för hans klient.

Sedan är vi inte fullt ut nöjda med hur domstolen har resonerat. Men det finns till exempel en aspekt av domen där vi tycker att domstolen har resonerat alldeles rätt, och det är det här med nödvärnsinvändningarna. Där har domstolen resonerat helt riktigt.

Yrkade på sex månader

Åklagaren Daniel Suneson yrkade under rättegången på sex månaders fängelse för Asap Rocky och de två medåtalade.

Tingsrätten delar min bedömning med ett undantag, om flaskan användes vid misshandeln eller inte. De anser det inte vara bevisat och då blir straffvärdet mindre än de sex månader jag hade yrkat på.

TT: Är du besviken på att det blev villkorlig dom?

Besviken skulle jag inte säga. Men man kan göra olika bedömningar och min bedömning under förhandlingarna var att bevisningen räckte. Tingsrätten gjorde en annan bedömning och det respekterar jag.

Suneson har inte fattat beslut om han ska överklaga domen. Det har inte heller Asap Rockys advokat Slobodan Jovicic gjort.

De här diskussionerna gör man inte på fastande mage. Vi måste gå igenom domen innan vi tar något beslut, säger han.
Ibland kanske man inte överklagar trots att man är extremt missnöjd och oskyldig.
Fakta: Villkorlig dom

Villkorlig dom är en påföljd i stället för fängelse som innebär att den dömde får en prövotid på två år. Då ska den dömde sköta sig, fast det kontrolleras inte av någon övervakare. Om den dömde begår nya brott under prövotiden brukar tingsrätten upphäva den villkorliga domen och det blir fängelse i stället.

Villkorlig dom kan förenas med dagsböter och samhällstjänst.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marc Skogelin/TT, Björn Berglund/TT, Viktor Andersson/TT, Jenny Rydberg/TT