En hyllning till väninnorna

Sommaren är kärlekens tid, men det betyder inte att även vänskapen kan firas denna säsong.

27 juni 2017 11:07

Färgglada midsommarkransar, ljuva sommarnätter och svala båtutflykter dyker då och då upp i mitt Instagramflöde bland alla bilder på förlovningsringar, bröllopsfoton och middagar för att fira att X och Y varit tillsammans i Z antal år.

Sommaren är, med undantag för Alla hjärtans dag, tvåsamhetens livligaste säsong och även i min reella brevlåda dimper det ned inbjudningar till bröllop och förlovningsfester. Sommaren är helt enkelt ett ypperligt tillfälle att fira den romantiska kärleken. Denna mystiska kraft som förenar människor, bidrar till människosläktets överlevnad och inspirerat storverk som Romeo & Julia, Klimts Kyssen och i princip varje Disney-film som någonsin producerats.

Den romantiska tvåsamheten går nog till och med om barn-föräldrarelationen i vilken som är vårt samhälles högst värderade relation och under sommaren manifesterar mitt Instagramflöde detta varje dag.

Men som det ofta är, så gör jag tvärtemot och i detta flöde av romantik så jag tänker på Henne. HON. Hon som jag inte minns hur det gick till när vi träffades men som får mitt hjärta att bulta hårt och mitt skratt att ljuda extra högt.

Jag tänker på hon som jag träffade i en gymnasiekorridor och som sedan blev den jag pratar med i timmar tills att telefonen bränner mot örat. Jag tänker på den enkla frågan ”Var köpte du den där?” som slutade i weekendresor, middagar och en delad garderob av vintageklänningar. Jag tänker på hon som helade mitt krossade hjärta med sin cynism och hon som trollar bort alla bekymmer med sin närvaro. Jag tänker på hon som är äldre och hon som är yngre. Jag tänker på hon som bor i nästa kvarter och på hon som bor två flygresor bort.

Jag tänker på vänskapen, men särskilt den kvinnliga vänskapen. Alla dessa viktiga kvinnor och vänskaper som berikar mitt liv och som får det att kännas som ett storslaget konstverk i starka färger och vilda penseldrag är det jag vill hylla.

Alldeles för ofta skildras kvinnor som att de per automatik hatar andra kvinnor och att de inte kan umgås utan konflikter. I serier som GIRLS är det svårt att förstå varför karaktärerna ens umgås när de är så elaka mot varandra och kvinnorna i Sex & the City är endast förenade i sin jakt på män och kritik av andra kvinnor.

Det är något jag inte känner igen bland de damer jag känner som peppar, stöttar och hjälper. De hänger med i nöd och lust, från vagga till grav.

Så i denna soliga tid av tvåsamhet vill jag hylla väninnorna. Ovaries before brovaries.

Veckans

Plus

Nu är det sommar. Oavsett väder.

Minus

Plast. All plast som hamnar i naturen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Charissa Martinkauppi