Charissa: Att ha roligt är livsviktigt

Kulturen har många viktiga funktioner i vårt samhälle. En av dessa viktiga funktioner är att hjälpa oss att ha roligt.

6 april 2017 06:00

Det ringer och plingar i mobilen och direkt efter varandra får jag två samtal av vänner som upprymt kvittrar om dagens äventyr. Plötsligt har alla åren fallit bort och de låter som två femåringar som upptäckt en stor skatt. De kvittrar, berättar, avbryter sig själva och söker sedan osäkert efter ord nog stora att förmedla det vackra de har varit med om.

Vad har de varit med om?

De har haft roligt. Men inte bara roligt. Inte bara roligt-roligt. Men så där roligt som får allt det onda att falla bort. Så där roligt som frigör själen och fyller på med energi. Så där roligt som man under melankoliska och nostalgiska stunder kan tro att man aldrig kommer ha det igen. Så där roligt man kan ha när man skapar musik.

Jag sitter just då på bussen hem från en repetition av en ny teaterproduktion som jag jobbar med.

Majoriteten av ensemblen består av människor som aldrig tidigare spelat teater och över hälften av dem har väldigt begränsade kunskaper i svenska. Många av dem har traumatiska upplevelser med sig och lever just nu i en situation av stor ovisshet.

Men i repetitionssalen kan vi skratta, spexa, vara löjliga och för tillfället trolla bort samhällets alla begränsningar. Den energi som annars läggs på oro kan läggas på manusanalys och röstövningar och en välspelad sketch kan alla skratta åt oavsett vilket språk den spelas på. Vi kan också välja att i repsalen bemöta oron, granska den, analysera den, kasta upp den i luften, skratta åt den och skapa oss ett nytt perspektiv på den.

Det sägs ofta klyschigt att konstnärligt skapande är en terapi och det är möjligt att det inte är mer än en klyscha, men skapandet gör något med vårt välmående. Det ger oss den energi, styrka och glädje som behövs för att kunna bearbeta det jobbiga. Det gör oss fria.

I det konstnärliga skapandet får vi utforska vårt egna personliga uttryck, oss själva och våra egna begränsningar och möjligheter.

Kanske är det sånt som är terapi.

Kulturens värde är en onödig debatt, det går inte att diskutera bort vad den betyder. Att de olika konstformerna är ett viktigt demokratiskt verktyg kan ingen förneka. Jag kan inte heller förneka att en konstnärlig process kan vara riktigt tung och plågsam ibland. Men kulturen har också ett värde i att vara ett verktyg för något så enkelt som att ha roligt. Roligt-roligt. Ett medel för att leka, utforska och precis som en femåring leva i stunden För att ha roligt är livsviktigt och det måste vi ta på allvar.

Veckans

Plus

Filmen ”Sameblod” – har ni inte sett den ännu, se den!

Minus

Att man inte får tillbringa hela sitt liv i en biosalong

Krönika

Charissa Martinkauppi
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!