Skyddsombudens dag

Idag är det inte vilken dag som helst. Det är skyddsombudens dag, vilket verkligen tål att uppmärksammas.

Skyddsombuden gör viktiga insatser i arbetslivets vardag. Här besöker de regionala skyddsombuden en byggarbetsplats i Stockholm.

Skyddsombuden gör viktiga insatser i arbetslivets vardag. Här besöker de regionala skyddsombuden en byggarbetsplats i Stockholm.

Foto: Pontus Lundahl / TT

Blogg2020-10-21 09:19

Skyddsombuden gör stor nytta i arbetslivet. På uppdrag av sina arbetskamrater bevakar de såväl fysisk som psykisk och social arbetsmiljö.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), som själv har en lång och gedigen facklig bakgrund, har också försökt stärka de regionala skyddsombudens ställning. 

I en proposition föreslog hon att de regionala skyddsombuden skulle få tillträdesrätt till alla arbetsplatser som har kollektivavtal. Allt i syfte för att kunna sätta fingret på bristfälliga arbetsmiljöer och åtgärda problemen.

Men den borgerliga majoriteten i riksdagen gjorde tummen ned för denna högst blygsamma förändring.

I debatten spred borgarna samtidigt rena myter om skyddsombuden. I en debattartikel i Aftonbladet hävdade Liberalerna och Moderaterna att Nordmarks förslag bara handlade om att gynna "socialdemokratiska särintressen".

Uppenbarligen finns stora behov av att öka kunskapen om skyddsombuden. De regionala skyddsombuden är inga socialdemokratiska megafoner. 

Deras uppgift är att hjälpa anställda och arbetsgivare med allt som har med arbetsmiljö att göra. Det kan handla om kränkande särbehandling, mobbning, ohållbar ljudnivå, för hög arbetslastning eller andra bekymmer.

Detta gäller dessutom såväl inom ramen för LO som partipolitiskt obundna TCO och Saco. Även sjuksköterskor, lärare och poliser kan ju behöva hjälp och stöd för att förbättra sin arbetsmiljö.

Därför finns det goda skäl att berätta om vad skyddsombuden är och gör denna dag, liksom årets 364 övriga dagar.