Det behövs starkare regleringar

Även friskolevurmande moderater och liberaler borde välkomna Anna Ekströms initiativ.

Resultatet i riksdagsomröstningen 2018 påminner om naiviteten på den borgerliga kanten.

Resultatet i riksdagsomröstningen 2018 påminner om naiviteten på den borgerliga kanten.

Foto:

Blogg2020-09-14 09:40

"Gävle kommun tvingas betala skolpeng till skola med koppling till extremister", rapporterade SVT under söndagen.

Trots att lokalpolitikerna avstyrkte etableringen av skolan så har Skolinspektionen hittills tvingats kommunen att betala sammanlagt 17,4 miljoner kr till skolan.

1 januari 2019 skärptes emellertid regelverket för friskolorna i Sverige, vilket gör att en ändring kanske äntligen är på väg.

Säpo har vid flera tillfällen flaggat för kopplingar mellan Gävleskolan och extremism – och nu gör Skolinspektionen en förnyad lednings- och ägarprövning.

I ett inlägg på Twitter noterar dock Mattias Samuelsson, politiskt sakkunnig i Utbildningsdepartementet, att alla riksdagspartier inte röstade för de skärpta reglerna för ägare och skolledningar (se bilden ovan). Det skilde faktiskt bara en röst i den avgörande riksdagsomröstningen! M, SD, L och KD gick emot regeringens förslag.

Det är en påminnelse om den naivitet på högerkanten som länge funnits kring friskoleverksamheten i Sverige. Borgarna talar vackert om vikten av alternativ, mångfald och valfrihet. Men alla alternativ är inte bra.

Det var också skälet till att utbildningsminister Anna Ekström (S) tog strid för en tuffare ägar- och ledningsprövning, liksom för att hon och regeringen nu förbereder ett förslag om att offentlighetsprincipen ska omfatta även friskolor (något som bland annat Säpo efterlyst).

Det är initiativ som borde välkomnas även av friskolevurmande moderater och liberaler. Det handlar ju inte om att skrota borgarnas varmt omhuldade friskolereform, utan bara om krav för att stärka insynen och kvaliteten.

Skolan är trots allt till för att alla barn i Sverige ska få med sig de kunskaper de behöver för livet – inte att den ska fungera som en tummelplats för religiösa eller kommersiella intressen.