Bloggen minns 2020 - del 8

Ledarbloggen minns när sommarens digitala LO-kongressen valde ny ordförande.

Susanna Gideonsson valdes till ny LO-ordförande 15 juni.

Susanna Gideonsson valdes till ny LO-ordförande 15 juni.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Blogg2020-12-08 07:01

I en krönika i NSD 16 mars meddelade Susanna Gideonsson sin kandidatur till posten som LO:s ordförande. 

19 maj stod det dessutom klart att Gideonsson hade valberedningens stöd för att bli ny ordförande, ett beslut som jag kommenterade på ledarplats i NSD dagen efter. En månad senare, för att vara exakt 15 juni, gjorde även ombuden vid LO:s digitala kongressen tummen upp för valberedningens förslag.

Det betyder att Gideonsson nu är den andra kvinnan att leda Landsorganisationen. Den första vad Wanja Lundby Wedin, som var LO:s ordförande från 2000 till 2012.

Det blev dock ingen lugn start på jobbet för Gideonsson. Omedelbart fick hon och övriga i LO-ledningen ta sig an coronakrisens effekter på arbetsmarknaden, en stor avtalsrörelse och de komplicerade LAS-förhandlingarna – en fråga som skapat spänningar mellan LO-förbunden. 

Det känns dock som att Gideonsson är rätt kvinna för att hantera alla utmaningar. Hon kan det fackliga arbetet från grunden efter många år som aktiv i Handelsanställdas förbund och är väl förankrad i arbetarrörelsens värderingar, traditioner och organisationer.

Dessutom skadar det ju inte att LO nu har en ordförande med starka rötter i verkligheten i norra Sverige. 

Gideonsson växte upp i lilla Umnäs, som ligger mellan Storuman och Tärnaby, samt Lycksele i Västerbotten. Under åren 1997-2014 bodde hon i Luleå när hon arbetade som Handels förstaombudsman i Norrbotten.