Bloggen minns 2020 - del 5

Under året har det talats mycket om mordet på Olof Palme. Men det finns också anledning att tala om Palmes politiska idéer.

28 februari kunde NSD publicera Olof Palmes klassiska valtal i sporthallen i Luleå 1982.

28 februari kunde NSD publicera Olof Palmes klassiska valtal i sporthallen i Luleå 1982.

Foto: NSD Arkiv

Blogg2020-12-05 07:01

28 februari var det 34 år sedan Olof Palme mördades. Samma dag kunde NSD publicera Palmes klassiska tal i sporthallen i Luleå 13 september 1982 (se Youtube-klippet med bilder ur NSD:s rika arkiv).

Den då unge SSU:are Tord Wiklund (numera fackligt aktiv i Kommunal i Kiruna) hade med sig en kassettbandspelare till sporthallen och spelade in talet.

38 år senare fick Wiklund hjälp med att digitalisera innehållet på det gamla kassettbandet. Kvaliteten visade sig vara riktigt bra.

Det finns ett litet ”blurp” efter ungefär 48 minuter och efter 42 minuter tvingas Wiklund vända på kassetten för att kunna fortsätta inspelningen. Men i övrigt finns inga störningar.

För egen del tyckte jag det var fantastiskt kul att återuppleva en Palme i högform och S-ledarens starka tal. Uppenbarligen gick budskapet även hem i stugorna. I valet 1982 röstade hela 58,8 procent av norrbottningarna på Socialdemokraterna! 

Stort tack till Tord Wiklund som såg till att föreviga denna historiska händelse. Talet tål att lyssnas på även i 2020-talets Norrbotten.

Under året har det talats massor om statsministermordet – till och med pekats ut en tänkbar gärningsman. Men vi bör också tala en del om Palmes politiska arv.

I en ledare 30 april påminde jag om att vissa idéer fungerar som ideologiskt riktmärke även i det moderna Sverige.