Bloggen minns 2020 - del 22

Efter S-turbulensen nominerades Carina Sammeli till ny ordförande i kommunstyrelsen i Luleå.

Carina Sammeli (S) är nytt toppnamn i Luleåpolitiken.

Carina Sammeli (S) är nytt toppnamn i Luleåpolitiken.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Blogg2020-12-22 07:01

Socialdemokratin i Luleå har upplevt två rejäla höststormar. I oktober 2019 lämnade Niklas Nordström posten som kommunalråd under buller och gång. Och nästan prick ett år sedan avgick efterträdaren Lenita Ericson under nästan lika dramatiska former.

I en ledare 8 oktober påpekade jag att det är en turbulens som allvarligt skadat förtroendet för Socialdemokraterna. ”Väljarna måste undra vad partiet håller på med”, underströk jag i ett inslag i P4 Norrbotten.

Bra är dock att det nu tycks finnas ordentlig krisinsikt bland de lokala partiaktivisterna. Under oktober-november ordnades en rad interna möten för att diskutera läget i partiet. Det blev en period med mycket självkritik och självrannsakan.

Under denna period växte det också fram en enighet om att lansera Carina Sammeli som ny ordförande i kommunstyrelsen. Vid ett representantskapsmöte 7 december nominerades hon också enhälligt av samtliga närvarande ombud.

Som jag skrev i en ledare 19 november så är det ett val som bådar gott. Det är ett hästjobb som väntar den socialdemokratiska kommunledningen. Och i det läget är det ju en stor fördel att det finns starkt stöd från det egna partiet. Det underlättar alltid för de förtroendevalda att slippa tjuvnyp från de egna leden.