Bloggen minns 2020 - del 20

Skogsnäringen har blivit en motor i den gröna omställningen.

Skogen är Sveriges gröna guld.

Skogen är Sveriges gröna guld.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Blogg2020-12-20 07:01

11 november uppmärksammade jag allt positivt som nu sker i och runt skogsnäringen i norra Sverige. Denna gamla basnäring har nu utvecklats till en motor i den gröna omställningen.

Viktigt är också att regering och riksdag är med på noterna. Sverige har fått sitt första nationella skogsprogram, samtidigt som det initierats ett nära samarbete mellan politik, universitet, näringsliv och andra samhällsaktörer. 

Stefan Löfven har gett industri- och skogspolitiken en helt annan prioritetet än den tidigare M-ledda regeringen och sin företrädare på statsministerposten, moderaten som talade om industrin som ”basically gone”.

Dessutom är det av stor betydelse att Sverige har fått en infrastrukturminister som satsar på Norrbotniabanan, Malmporten, upprustning av Malmbanan, ombyggnad av delar av E10, mer pengar till tjälsäkring av vägnätet i norr, den nya E4-bron över Kalix älv och liknande projekt i norr.

Skogsnäringen, gruvverksamheten och andra delar av det regionala näringslivet behöver bra vägar, järnvägar, hamnar, broar och annan infrastruktur för att kunna fortsätta utvecklas.