Logga in

Peter Lindvall

Basketbloggen

Talangen spelar - stjärnan sjuk

"Äntligen", säger nog många BC Luleå-fans. Onsdag kväll får alla intresserade för första, och för sista gången innan ligapremiären mot Wetterbygden den 27 september, ta en närmare titt på lagbygget.

På plats i Luleå energi arena kommer Umeå Bskt att finnas för att ge Peter Öqvists lag en rejäl genomkörare.
Och för hemmapubliken har Bloggen en god och en mindre god nyhet att leverera.

För det första: Jättetalangen Pelle Larsson, 18, är friskförklarad efter sin revbensskada och kommer därmed göra skarp debut i BC Luleå-linnet.
"Pelle gjorde i dag (tisdag) sin första träning med kontakt sedan hela laget funnits samlat. Det såg riktigt bra ut. Han kommer spela - hur mycket hänger förstås lite på hur matchen utvecklar sig", säger Peter Öqvist.
2) Nye insidespelaren LaRon Smith kommer inte att kunna spela på grund av sjukdom.
"En säkerhetsåtgärd", säger Luleåtränaen.

BC Luleå har hittills hunnit spela tre matcher på försäsongen, vunnit alla och i samtliga matcher har det regnat treor från alla vinklar och vrår på planen.

"Vi har klickat tidigt offensivt, så är det. Vi kommer fortsätta nöta där för att hitta rätt lägen. Defensivt har vi fortfarande ett jobb att göra - det handlar om att hitta grunderna", säger Peter Öqvist.
//Lindvall

Helgens höjdare

Japp, då har vi avslutat helgens final four i Svenska Cupen som i sanningens namn inte blev någon större publiksucce med bara några hundra på läktarna.
Men skit samma. Konceptet måste få några år på nacken innan det går att tvärsäkert säga om det är något att satsa på.

Nåväl. Här är hur lagen placerade sig och Bloggens ytterst subjektiva åsikt om lagens prestationer under lördag och söndag.

 

1) Alvik
"Klart bästa laget i helgen och en ytterst välförtjänt mästare. Kontrollerade både semifinalen mot Luleå och finalen mot Högsbo och var egentligen aldrig riktigt hotat. Landslagsguarden Klara Lundqvist växte för varje minut hon spelade och styrde sitt lag med järnhand. Veteranen Janel McCarville gjorde oerhörd nytta och starke Shanity James var en defensiv gigant i semifinalen och planens bäste i finalen."

 

2) Högsbo
"Man måste gilla Högsbo och tränaren Jonas Fredriksson som får ut max av sitt lag och alltid är med i matcherna på något underligt sätt. Bragdvände mot A3 i semin och hotade Alvik hela vägen i finalen utan att räcka till. Guarden Cassandra Nofuente är en magnifik spelare som kan allt på en basketplan."

 

3) A3 Umeå
"Trots att Umeålaget knep tredjeplatsen via en rysareger mot Luleå är de t svårt att se hur de här ska bära över tid. Att laget lyckades besegra Luleå ser på pappret bra ut men då ska vi vet att A3-tränaren Jan Enjebo matchade sitt lag hårt - Robin Sandberg valde att inte en enda gång spela sin startfemma tillsammans på planen och konsekvent matcha två eller tre bänkspelare."

 

4) Luleå Basket
"Det är förstås inte godkänt att förlora två matcher på sin egen hemmaplan men Luleå Basket har i dag inte en trupp som kan vinna värdematcher över tid. Det finns helt enkelt för få spetsspelare att tillgå. Semin mot Alvik såg väl okej ut ibland och placeringsmatchen mot A3 handlade bara om att ge bänkspelarna lite erfarenhet och se till att stjärnona höll sig skadefria."
//Lindvall

Tillbaka på ruta ett

BC Luleås importspelarröra fortsätter. För en liten stund sedan meddelade klubben att nye amerikanen Kavin Gilder-Tilbury lämnar laget av personliga skäl. Vad det nu kan betyda.

Därmed är BC Luleås ännu en gång tillbaka på ruta ett i jakten på en tredje väl fungerade import, något som gäckat klubben länge. Det började egentligen redan förra säsongen med Daniel Alexanders knäkrasch, Tristan Spurlocks oförmåga och Earvin Morris handskada som, med facit i hand, laget aldrig kunde hämta sig ifrån.

Den här vintern har det bara fortsatt. LaRon Smith blev skadad, Austin Burgett höll inte måttet och nu detta med Gilder-Tilbury.

Det är förstås inte bra någonstans att gång på gång tvingas starta om och jobba in en nyckelspelare i rotationen men tränarparet Håkan Larsson/Peter Öqvist har förstås inget val den här gången heller. De måste ut på spelarmarknaden igen men skillnaden den här gången är att det tickar en klocka för BC Luleå.

För det första stänger värvarfönstret om en månad, det måste i alla fall beaktas.
För det andra finns det ett sportsligt argument för att skynda på värvarprocessen en aning. BC Luleå har, fram till grundsserien avslutas 20 mars tolv matcher kvar. Nio av dem spelas på bortaplan. Det blir en utmaning som helst inte ska greppas med en icke fulltalig trupp. I alla fall inte allför länge.

Jag ska inte gå händelserna i förväg och spekulera allt för mycket hur den här säsongen ska sluta men just nu känns det lite väl vingligt hos BC Luleå som står inför vinterns viktigaste veckor. Om klubben snabbt hittar en spelare som gör laget bättre och klarar sig undan utan alltför många förluster de närmaste tolv matcherna finns det anledning att vara hyggligt positiv inför slutspelet.

Men drar värvararbetet ut på tiden och förlusterna börjar läggas på hög då vette tusan var detta slutar.
//Lindvall

En väntad käftsmäll

Egentligen var det väl bara en tidsfråga innan Luleå Basket skulle åka på en liten smäll och den kom i Svenska Cupen mot Alvik i semifinalen som rättvist kunde vinna med 85-76.

Egentligen ingen jätteskräll. Luleå Basket har de senaste tre matcherna spelat med en nästan overkligt tunn trupp sedan ett gäng kvalitativa spelare lämnat och blivit skadade av olika anledningar.

Som läget är i dag har tränaren Robin Sandberg en startfemma i form av Matilda Ekh, Natisha Hiedeman, Chioma Nnamaka, Milica Jovanovic och Ivey Slaughter att tillgå i form av spetskompetens. Sedan är det tunt och ihåligt som aldrig förr.
Ett topplag som Alvik har så många fler spelare att slänga in som kan bidra och i längden ger det utslag.

Nej, nu gäller det bara för Luleå Basket att spela av tredjeprismatchen mot A3 på söndag, se till att nyckelspelarna håller sig skadefria och vänta in Julie Vanloo och, om det är lite stolpe-in, även Allis Nyström.
Men om om klubbledningen ska känna sig riktigt rygg inför kommande slutspel behöver nog ett till spelare hittas.
//Lindvall

Klasskillnad

Visst kämpade, slet och försökte BC Luleå med alla till buds stående medel hänga med mot serieledande Borås på bortaplan men till sist hamnar vi där vi hamnat hela säsongen: Mot de allra bästa lagen klarar inte Peter Öqvist lag att en av nyckelspelarna saknas. Så är det och så kommer det vara.

Mot Borås rapporterades nye Kavin Gilder-Tilbury in som magsjuk och då blev det här aldrig match.
Brandon Rozzell plockades bort, Quinton Upshur var overkligt iskall och Denzel Andersson alldeles för passiv långa stunder. Luleå blev ihåligt, lättviktigt, tveksamt och Borås bara malde på med sin fysik, storlek och större bredd. Det resulterade bland annat i 41-27 i returtagningsmatchen och det var i perioder faktiskt pojkar mot män i tresekundersområdet.

Nej, det här var klasskillnad och som en papegoja kommer jag upprepa mig ända till den här säsongen tar slut. BC Luleås bygge är för tunt och även om Gilder-Tilbury spelat den här matchen hade laget aldrig kunnat hota ett Borås som helt enkelt är för bra.

Ibland är det inte svårare än så.
//Lindvall

Omgångens tips

Fem friska matcher står på menyn den här fredagskvällen efter en veckas uppehåll. Då är det väl bara att köra.

 

Djurgården-Norrköping       2
Norrköpings form är väl inte jättegod. Djurgårdens har varit usel hela vintern. Men tipset får gå till bortalaget som har lite mer struktur och lär få hjälp av nya guardamerikanen Traevon Jackson som ska styra upp grejerna på bakplan.

 

Umeå-Wetterbygden            2
I Västerbotten rapporteras det om lite sjukdomar vilket ställer till det en del för Umeå som haft svårt att knyta ihop matcher hela säsongen. Wetterbygden vann en prestigeseger mot Köping i den förra omgången efter en radda av förlustmatcher. Det borde ha gett självförtroende.

 

Borås-BC Luleå                     1
Veckans stora höjdare mellan två av säsongens stora guldfavoriter. Lite av varje kan nog hända men i matcher på den här nivån brukar hemmaplan betyda massor. Känslan säger en rysarseger för Borås. X-faktorn för Luleå kan bli nye Kavin Gilder-Tilbury som Borås knappast har superkoll på.

 

Södertälje-Jämtland             1
Jämtland är utan at blinka säsongens största flopp och då struntar jag i att laget haft en hel del skadebekymmer. Det är för dåligt att bara ha vunnit åtta av 23 matcher med det här spelarmaterialet. Södertälje har fått ett par nya spelarpjäser de senaste veckorna och ska vinna det här på ett fackmannamässigt sätt.

 

Köping-Nässjö                       1
Okej, Köping torskade senast mot Wetterbygden och Nässjö jobbade ned Södertälje i en rysarmatch för en vecka sedan. Jag fattar om ni får lite skrällvibbar. Men inte jag.
//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar