Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

Stjärnan öppnar för en återkomst

Under två säsonger var amerikanen Quinton Upshur en av BC Luleås ledande och mest pålitliga spelare.

Från att till en början varit en utpräglad defensiv stopper utvecklades den 195 centimeter långe guarden/forwarden enormt under tränaren Peter Öqvists ledning och var till sist lagets ledande spelare.

Men efter silvret 2018 valde han att gå vidare i karriären och det blev Belgien och mittenlaget Moins-Hainaut där han snittar åtta poäng på dryga 21 spelminuter.

”Jag är nöjd så här långt. Här möter man toppmotstånd hela tiden och jag har växt som spelare på alla sätt”, säger han.

Men de två säsongerna i Luleå har satt sina avtryck och han har fortfarande kontakt med många i BC Luleå.

”Absolut. Håkan Larsson, Peter Öqvist, Lars Mosesson, Eduardo Carrazana och några spelare pratar jag med och har en bra relation med. BC Luleå är en organisation i toppklass och jag trivdes mycket bra”, säger han.

 

Vad som kommer hända med Upshurs basketframtid efter säsongen vet han inte själv. Men en sak är säker: BC Luleå finns med i hans tankar och nu öppnar stjärnamerikanen  för en återkomst nästa säsong.

”Absolut. Om jag får frågan av klubben skulle jag överväga det starkt. Absolut”.

Du kanske redan har pratat med Peter Öqvist om nästa säsong?

”Vi har snackat några gånger under säsongen och det känns jättekul att han bryr sig om mig och hur det går i Belgien. Men vi har inte pratat om nästa säsong. Jag har fullt upp med mitt och coach Peter har fokus på sitt lag och att vinna mästerskapet”.

//Lindvall

Det handlar om demoner

Redan efter en match kan vi konstatera vad kvartsfinalserien mellan BC Luleå och Jämtland kommer handla om: En enda lång kamp mot demonerna mellan två lag som är så mentalt sköra att det nästan går att ta på.

För Östersundslaget är det historien som spökar. Att ha förorat 21 raka matcher mot BC Luleå och att aldrig lyckats släpa sig förbi en kvartsfinal i ett SM-slutspel. Det sitter där. Fastkletat och irriterande.

För Peter Öqvists lag handlar det om tre raka förluster innan slutspelet, alla tappade ledningar den här säsongen, alla hjärtskärande sekundförluster och alla oförklarliga kollapser.

Jämtland hade chansen att trycka ner Luleå i källaren i den tredje perioden när ledningen började närma sig tio. Men tog den inte.

BC Luleå hade två gånger ledningen med mer än tio poäng i den första halvleken - men dessa försvann så fort, så snabbt och så oförklarligt.

BC Luleå hade kunnat städa undan matchen de sista 2.5 minuterna ganska bekvämt. Det sa bara pang så hade Thomas Massamba och Corban Collins kombinerat för tre-fyra halsbrytande turnovers och från ingenstans blev det ändå nerv.

Men det redde ut sig för BC Luleå via 97-92 och kanske kan den här segern ge spelarna det lilla självförtroende som behövs efter några svarta veckor.  Vi får se.

Den här segern måste i alla fall kännas extra skön för Tavarius Shine som inte varit sig själv efter värvningen av Earvin Morris. Nu loggade han in med 24 poäng och epitetet planens bäste och jämnaste spelare.

En som inte tyckte det här var lika roligt var antagligen Jämtlands stjärnguard Teyvon Myers som på 27 minuter gick groteska minus 30.

Sedan ska det blir intressant att hur fajterna mellan Jämtlands Andrew Smith och Robert Gilchrist samt Thomas Massamba kommer utvecklas. Det är är tydligt att Smiths plan är att komma under skinnet på Luleåspelarna. Att få dem ur balans. Han lyckades några gånger i Luleå energi arena och det lär fortsätta i match två.

Var så säkra.

//Lindvall

En skör tråd

Jaha. Vad säger ni? Var det ett blivande guldlag ni såg spela när Luleå Basket besegrade Högsbo i den första kvartsfinalen med 83-76?

Frågan är givetvis omöjlig att svara på i dag men en sak är säker. Det vet jag, ni, spelarna och tränarna i Luleå Basket. Höjer inte laget sin nivå med massor av procent kommer kvartsfinalen landa i en tredje match och om laget klarar den lär en semifinal bli en enda lång utdragen kamp. Vilket än motståndet blir.

Mot Högsbo infann sig faktiskt en liten minikris i den tredje perioden när Göteborgslaget var på väg att skaffa sig ett litet grepp men när tränaren David Visscher kastade in veteranen Anna Barthold, som har en tuff säsong bakom sig, fick laget den defensiva energi som krävdes för att vända och vinna.

Men det var en skör tråd som laget balanserade på hela tiden och någon stabilitet infann sig aldrig. När Precious Hall sköt i 73-60 med mindre än fyra minuter var kvar borde till exempel butiken var stängd för kvällen.

En helplanspress senare hade Högsbo kapat ledningen till 73-76 och då var det inte vackert någonstans.

Nåväl, det ordnade sig till sist för det femfaldiga mästarlaget men laget har hur mycket jobb som helst att göra för att hitta ett vägvinnande spel på en jämna och hög nivå.

Det går förstås. Men vi har inte sett det på hela säsongen. Det oroar nog allra mest.

//Lindvall

Förslaget som kan lyfta slutspelet

I dag startar kvartsfinalspelet i SBL dam och på måndag rullar det igång för herrarna. Tycker ni det känns superhett? Pulserar och vibrerar det av spänning och föväntan i luften?

Jo, för oss halvskadade basketnördar är det förstås julafton. Men för någon annan? Nja.

859 åskådare i snitt i herrligan och eländiga 334 för damerna ger en ganska rättvis bild av intresset. Det är som det är och någon tydlig kurva uppåt kan inte ses.

Men. Så här innan kampen om medaljerna tar fart har Bloggen ett litet förslag till de styrande som kanske skulle skapa lite hajp. Alltså, jag vet förstås inte helt säkert hur det skulle landa men ett försök vore på sin plats. Det finns liksom inget att förlora.

Så här tänker jag: I SBL dam körs både kvartsfinaler och semifinaler i bäst av fem. För herrarna är det sju som gäller i både kvart samt semi.

Finalen ska dock bli ett helt annat djur. Bara en match som avgör allt. 40 nagelbitande minuter där rubbet står på spel. Rakt upp och ned. Inga skyddsnät.

Lägg finalmatchen på ett ställe där det finns en arena väd namnet. Norrköping, Luleå, Östersund, Borås eller varför inte Globen, Baltiska hallen eller någonstans i Göteborg.

Jag kan ser framför mig att både herrar och damer spelar samma helg. Gör det en folkfest av sällan skådat slag. En manifestation för sporten med lassvis av event runtomkring.

Jag tror det skulle bli ganska kul. Vad tror ni?

//Lindvall

Kvartsfinaltipset


Efter en lång grundserie är det äntligen dags för det roligaste av allt. SM-slutspel. Och precis som Bloggen lovade kommer här ett traditionsenligt kvartsfinaltips.

 

Borås-Wetterbygden  3-0

Form: Vad Borås gjort de senaste månaderna vet alla. Laget har under 15-20 matcher varit ligans mest formstarka lag och lyckats sätta ihop en högoktanig offensiv kompat med en bra defensiv. Att nykomlingen Wetterbygden tagit sig hela vägen till slutspel är starkt men fyra raka torskar sätter frågetecken. Kan spelarna ha blivit lite nöjda? Vi får se...

 

Nyckelspelare: Det handlar om bakplanen och det handlar om firma Marcus Tyus och Nimrod Hilliard för Borås. Svårare än så behöver vi inte göra det. Wetterbygden har storleken och i Kyle Lowry samt Wally Niang hittar vi två fyrtorn som måste leverera. 

 

BC Luleå-Jämtland      3-2

Form: Ett kaxigt Jämtland tar klivet in i medaljjakten med tre raka vinster. Okej, det har inte varit mot toppmotstånd men visst måste känslan ändå vara skön trots den där hemska 20-matcherssviten. Luleå har gått en motsatt resa med tre hjärtskärande förluster innan slutspel och en skada på stjärnan Earvin Morris.

 

Nyckelspelare: Med Morris borta måste stjärnorna spela på topp. Det är givet. Men Luleåtränaren Peter Öqvists bänk är tunn och därför har trion Daniel Hansson, Tim Kearney och Anton Kobylak-Berglund en stor press på sig att spela säsongens bästa basket. Många lag har straffat BC Luleå tungt inside och Jämtland kommer givetvis att aktivera trion RT Guinn, Evariste Shonganya och Andrew Smith så mycket det bara går.

 

Norrköping-Nässjö      3-0

Form: Den regerande mästaren hade lite trubbel när skadeläget var som värst men några spelare har kommit tillbaka och då plockade Norrköping direkt två självförtroendebyggande vinster mot Södertälje och Luleå den senaste dryga veckan. Nässjö? Det vette tusan. Här har det blandats och getts mest hela säsongen.

 

Nyckelspelare: Nässjö är svårbedömt men store Dartaye Ruffin måste hålla sig på planen samtidigt som Felix Terins, Frank Willliams och Marquis Jackson skjuter med omänsklig procent. Norrköping har så många vapen att ta till men det är klart: 213 centimeter Joakim Kjellbom går aldrig att bortse ifrån. Det är runt honom som allt snurrar både defensivt och offensivt.

 

 Södertälje-Umeå         3-0

Form: Umeå har strulat hela vintern med spelartruppen men har till slut hittat rätt och ser helt okej ut. Laget har också vunnit tre av de fem senaste vilket pekar på en rimlig stabilitet. Södertälje sitter på en fantastisk säsong, vann också grundserien och har hela tiden kunnat vinna utan att spela på topp. Men: Inte tusan går laget in slutspelet i sin allra vassaste form.

 

Nyckelspelare: Södertälje har, tillsammans med Norrköping, en overkligt bred trupp med två bra spelare på de flesta positionerna. Men måste jag välja ett par spelare som bärande landar jag till sist i Auston Barnes och Martin Pahlmblad. Generalen Eric Gilchrese leder Umeå från bakplan och får förstås inte göra en enda dålig match i de här kvartsfinalserien.

//Lindvall

En vågad tanke

Som ni vet har Bloggen inte varit speciellt imponerad av Luleå Baskets amerikanska guardpar Michaela Houser och Precious Hall den här säsongen och den sista grundseriematchen mot Uppsala (seger 77-59) fick inte mig att ändra den uppfattningen.

Jo, jag vet. Matchen saknade betydelse, koncentrationen kanske inte var på topp men nog vill jag se mer än sammanlagt sju poäng av USA-duon mot ett bottengäng som Uppsala.

Med den bakgrunden har jag därmed ett drastiskt förslag att ge till tränarparet David Visscher och David "Keso" Nilsson inför kvartsfinalspelet mot Högsbo: Satsa på Felicia Camara-Ponturo och Antonija Sandric som startande guardpar och låt Hall/Houser tävla om speltiden i back up-roller.

Jag tror faktiskt det skulle bli minst lika bra. Kanske till och med bättre. Och framför allt: Det vore en investering för framtiden. Luleå Basket har som bekant haft förtvivlat svårt att locka unga, svenska spelare till klubben under massor av år och att ge Camara-Ponturo ett stort förtroende skulle förstås öka chanserna att stanna i klubben.  

Kommer det scenario som jag målar upp inträffa? Självklart inte. Det är helt enkelt en för stor risk i jakten på det det guldet men erkänn att tanken kittlar?

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar