Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

Skarpt läge för Luleåtrion

Okej, då börjar läget bli skarpt för damlandslaget och resan till ett eventuellt EM-slutspel nästa år. I morgon lördag kvalspelar laget mot Makedonien på bortaplan och kommande onsdag är det gruppfinal mot starka Italien, även det på bortaplan.

Här kommer med andra ord allt att avgöras.

I början av veckan samlades 15 spelare för att förbereda sig inför matcherna och nu har förbundskaptenen Francois Gomez plockat ut de tolv som får spela. Ellen Åström, Elin Ljunggren och Paulina Hersler tvingas stå åt sidan och det innebär att Luleå Basket-duon Chioma Nnamaka och Anna Barthold är med på tåget tillsammans med Luleåfostrade Ellen Nyström, till vardags proffs i Spanien.

 

Tidigare i veckan träningsspelade Sverige mot Slovenien, där blev det förlust med elva poäng och de tre Luleåspelarna svarade alla för stabila insatser.

Ellen Nyström: 17 spelminuter, 5 poäng, 5 returer och 3 assist.

Anna Barthold: 13 minuter, 8 poäng, 4 returer.

Chioma Nnamaka: 6 poäng.

 

”Alla tre gjorde en bra matcher”, säger landslagschefen Fredrik Joulamo som räknar med seger mot Makedonien.

”Den ska vi bara vinna. Inom laget har vi också pratat om att vinna med så mycket som möjligt”, säger han.

//Lindvall

Här är krisplanen

Alla lag har sina svackor under en säsong och att BC Luleå är inne i sin andra efter mindre än tre månaders ligaspel har förstås sina randiga skäl. Det givna är den skadebild som laget brottas med sedan dag ett och förstört rytmen.

Tavarius Shine, som är en av BC Luleås mest begåvade allroundspelare, missade mötet med Borås (förlust 97-107) och därmed sin andra raka match på grund av en hjärnskakning.

Denzel Andersson har redan varit borta i nästan två veckor efter en hjärnskakning och under plattmatchen i Luleå energi arena fick han en ny smäll mot huvudet och tvingades lämna planen. Det är förstås mer än illavarslande.

Brice Massamba har redan varit ur spel i en månad på grund av en hjärnskakning och mot Borås leddes han av planen efter en, som det såg ut, svår knäskada.

Det är tuffa smällar - inte minst med tanke på att de ansvariga i klubben valt att sätta ihop en tunnare trupp än de två senaste säsongerna.

Vad finns då att göra? Vad är krisplanen? En enkel "quick fix" är att per omgående är att släppa iväg Tristan Spurlock. Han håller inte måttet och ska ha spelat sin sista match i BC-linnet. Något annat kan jag inte se.

Spurlocks ersättare måste förstås hålla högsta klass, till och med vara en av ligans bästa spelare, men jag är inte helt säker på att det måste vara en klockren powerforward. Min känsla är att laget, som det är byggt, behöver en mer skapande spelare som kan göra mål både utifrån och från dribbling. Just nu är Corban Collins alldeles för ensam med den spetskompetensen. 

Med tanke på skadeläget, och om pengar finns i klubbkassan, skulle det inte vara helt fel att bredda truppen ytterligare med ännu en spelare.

Sedan handlar det om att slicka såren under juluppehållet, träna bra och börja om.

Var det leder får vi se.

//Lindvall

Stjärnan missar toppmötet

En liten nyhet så här timmarna för toppmötet mellan BC Luleå och Borås i Luleå energi arena. Hemmalagets Tavarius Shine missar även kvällens match på grund av den hjärnskakning han drog på sig mot Södertälje förra veckan.

Shine fanns inte med i lördags när BC Luleå åkte på stortorsk mot Norrköping i Stadium arena.

//Lindvall

En tunn rotation

Med lagkaptenen Anna Barthold ur spel på grund av en stukad fot såg förstås Luleå Baskets rotation lite tunn ut mot Telge som i sin tur saknade nyckelspelaren Klara Lundqvist.

Men tränaren David Visscher behövde bara lasta in några extraminuter på lagets stjärnor och då tackade bland annat Chioma Nnamaka och Chastity Reed för ansvaret i 72-54-matchen.

Nnamaka svarade för 21 poäng och 7 returer. Reed gjorde lite vad hon ville och landade på 25 poäng samt 5 returer.

Men på längre sikt håller det förstås inte att vara underbemannad. Barthold lär snart vara tillbaka men det behöver nog hända något skarpt ganska snart  i jakten på Allis Nyströms ersättare. Tränae Visscher behöver hitta en starter, en stjärna som kan leverera stora saker i värdematcher'

Just nu tvingas rollspelaren Maria Felixova spela lite fler minuter än hon har kapacitet för. Slovakiskan är en perfekt back up som kan fylla igen de hål som behövs för stunden. Men hon ska inte ha en stor, bärande roll i ett lag som ska vinna ett SM-guld. Det vet hon och det vet förstås de ansvariga i mästarklubben.

//Lindvall

Tre veckor senare

Det var nästan tre veckor sedan Luleå Basket spelade sin senaste match men i kväll är det dags igen. Det känns nästan lite overkligt varje gång det liras damligabasket i Luleå energi arena och jag tänker ibland på hur trist det måste vara att spela i SBL dam. Bara en jäkla massa träningar men så oerhört få tillfällen att visa upp sina färdigheter.

Å andra sidan: Det är bara i Luleå som det finns någon publik att visa upp sina "skills" för så det kanske inte spelar någon roll.

Nåväl. I kväll står Telge för motståndet och det hade kunnat vara en ganska spännande toppmatch men så lär det knappast bli.

Telge har underpresterat, laget har drabbats av skador på nyckelspelare och ska förstås inte kunna röra mästarlaget där det mest intressanta just nu är jakten på långtidsskadade Allis Nyströms ersättare.

I det ärendet finns inget nytt att rapportera men jag skulle utan att blinka säga att det handlar om en nyckelvärvning. Allis Nyström var en av ligans bästa spelare och ersättaren måste därmed vara av högsta klass. 

//Lindvall

Den stora klasskillnaden

Jag trodde visserligen innan uppkast att BC Luleå skulle torska mot Norrköping i Stadium arena men ändå kunna störa en del. I alla fall en bit in i matchen.

Få saker kunde vara mer fel. 

Okej. Peter Öqvists lag saknade visserligen Tavarius Shine, Corban Collins fick två snabba foul, Anton Kobylak skickades ut ur hallen och Tristan Spurlock visade att han inte har de kvaliteer som krävs för ett lag med toppambitioner.

Men klasskillnaden mellan lagen var faktiskt obehagligt stor. Å andra sidan kan det nog vara bra för hela BC Luleå att förstå vilken nivå det handlar om i fall laget ska ha något som helst att att komma med i en slutspelsserie mot den regerande mästaren och i min bok den största guldfavoriten. 

Norrköpings försvarsspel höll mästarklass, precis som vanligt. Smart, stentufft och disciplinerat över 40 minuter där BC Luleå tvingades till så många vilda avslut att jag tappade räkningen. Något också låga 53 poäng samt ett 35-procentigt skytte vittnade om.

Nej, det här var en rejältankeställare för alla i BC Luleå men som tur är finns det många månader kvar av säsongen att hitta lösningar. Någon panik finns det ingen anledning att få just nu. Men ett stort jobb måste göras - utan tvekan.

Vi stannar där.

//Lindvall

   

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar