Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

Omgångens tips

Lite oklart vilka matcher som ingår i den här omgången men jag kör på de som spelas den här veckan. Det blir inalles fyra matcher över tre dagar.

Håll till godo: Här Bloggens tips

 

Fredag 11/1

BC Luleå-Umeå           1

Luleå har jobbat hem fyra raka matcher den senaste tiden trots en underbemmanad trupp och känslan är att det blir en femte. Men jag tror nog laget kan behöva en ryggfräsch Robert Gilchrist för att vinna. Umeås formkurva pekar lite uppåt trots att segrarna inte vill komma men räkna med att Eric Gilchreses nya näravaro ger ytterligare stadga. Egal Salemans bortavaro de senaste matcherna har förstås varit kännbart.

 

Norrköping-Jämtland   1

Ett redan formsvagt Jämtland råkade ut för ett jäkla dråpslag sedan stjärnan Evariste Shonganya visade sig ha brutit handen och hur Adam Rönnqvist & Co ska kunna irrittera Norrköping mer än 10-15 minuter är svårt att se. Nä, det här kan bli en kölhalning som blir svår att hämta sig från för Östersunds stolthet - om nu inte mästarlaget kommer in med lite tveksam inställning och attityd. Då kanske det tar 25 minuter...

 

Lördag 12/1

Köping-Uppsala             1

Två raka segrar har gett Köping framtidstro där bortavinsten mot Nässjö imponerade stort. MVP-kandidaten Aleksa Solevic styr laget med järnhand och trots att Uppsala lastat in en handfull nya spelare i laget ska nykomlingen kunna ta hem det här i sin svårpelade hemmaborg.

 

Söndag 13/1

Nässjö-Wetterbygden      1

Här har vi två lag som inte visat bästa form den senaste tiden och då är det svårt att veta vad som väntar. Till sist landar jag i att Nässjö knappast förlorar två raka matcher hemma. Trots allt har nyckelspelare som Felix Terins och Dartaye Ruffins visat klass och det är en bra grund att stå på när självförtroendet sviktar.

//Lindvall

Så spelas kvartsfinalrysaren

Efter BC Luleå skadeproblematik och tappade form är det, som Bloggen redan skrivit, klart att laget landar fyra i tabellen. Det innebär att Luleå möter Jämtland och Adam Rönnqvist i kvartsfinalen i SM-slutspelet.

Nu är det också spikat med vilka speldatum som gäller. Bara att boka in i kalendern.

 

Kvartsfinal 1

Måndag 25 mars
BC Luleå-Jämtland Basket

Kvartsfinal 2
Torsdag 28 mars
Jämtland Basket-BC Luleå

Kvartsfinal 3
Söndag 31 mars
BC Luleå-Jämtland Basket

Ev. kvartsfinal 4
Tisdag 2 april
Jämtland Basket-BC Luleå

Ev. kvartsfinal 5
Fredag 5 april
BC Luleå-Jämtland Basket

Jag kommer lite senare att leverera ett tips inför samtliga kvartsfinaler men jag kan väl redan nu säga att känslan inför Luleå-Jämtland är att det kommer bli en lång matchserie.

//Lindvall

Sekundförlusten som sved

Nej, man inte påstå att BC Luleå är ett lag med flyt just nu. För tredje gången den här säsongen åkte laget på en hjärtskärande förlust i slutsekunderna på hemmaplan när Södertäljes Auston Barnes drog i ett öppet halvdistansskott och gav sitt lag segern med 61-60.

Det lär svida rakt in i märgen för spelarna och ledarstaben men ska vi vara riktigt ärliga var det det stark prestation att hålla den här matchen i liv efter ett stort underäge med 13 poäng i mitten av den tredje perioden.

Luleå hade ett par chanser att ta hem det här via två bollinnehav och ledning med tre poäng men ett par missade öppna skott och en tung turnover av Thomas Massamba blev för mycket att bära den här gången. Men så är det när ett lag är inne i en förlorande trend. Då kommer inget, absolut inget, gratis. Allt måste förtjänas.

BC Luleå-spelarna spelade försvar, fajtades, slogs, kastade sig efter bollar och svarade för en helgjuten kampinsats. Där finns inget att klaga på. Denzel Anderssom var golvets defensiva gigant och Tim Kearney gjorde sin bästa match på flera år.

Men med Earvin Shine skadad och Tavarius Shine i foulnöd efter bara några minuters spel blev rotationen kort och de offensiva idéerna därefter helt innehållslösa. BC Luleå fick slita enormt för varje poäng och i den tredje perioden lyckades laget göra sin första spelpoäng men bara någon minut kvar att spela. Det säger en del.

BC Luleå gjorde precis det laget förmår i i nuvarande klena form och redan nu är det bara att ställa in siktet på en rysarkvartsfinal mot Jämtland. Där kan allt hända och att Luleå har 20 raka segrar mot Östersundslaget tror jag spelar noll roll i ett stundande slutspel.

//Lindvall

Omgångens tips

Då var det tippardags efter Bloggens semester och vi laddar för tre fredagsmatcher, en lördagsdito och en på söndag.

Här är mina funderingar.

 

Fredag 15/2

Uppsala-Umeå                         2      

Visst, Uppsala lyckades vinna säsongens andra match och Umeå sekundföll mot Nässjö hemma. Men det är Västerbottenslaget som spelar om en slutspelslats, Uppsala om ingenting och lyckas inte Umeå då vinna mot ligans överlägsna jumbo ska det tamejtusan vara löneavdrag för samtliga spelare och ledare.

 

Norrköping-Wetterbygden       1

Jag såg stora delar av Norrköpings segermatch borta mot Södertälje och med Joakim Kjellbom på planen föll det mesta på plats. Mitt tips ligger därmed bergfast: Dolphins är laget att slå och fortfarande min guldfavorit. Wetterbygden har noll och intet att hämta här. Punkt.

 

BC Luleå-Södertälje                 2

Visst, BC Luleå har 3-0 på serieledaren den här säsongen men med Earvin Morris på skadelistan, en allmänt svajjig form och en vilsen insats mot Borås häromdagen går det bara inte att tro på en seger mot Södertälje trots hemmaplan. Kings såg bra ut mot Norrköping i tisdags och hade alla chanser att vinna den matchen.

 

Lördag 16/2

Köping-Borås                          2

Borås har under en lång period spelat ligans bästa basket och pekas ut av vissa som den starkaste guldkandidaten just i dag. Så kan det förstås vara. Hur som helst: Köping borta kommmer Tyus/Hilliard/Moore städa undan utan att spela på topp.

 

Söndag 17/2

Nässjö-Jämtland                     1

Här sticker jag ut hakan och bedömer att Nässjö fick en härlig självfötroendekick efter rysarsegern mot Umeå och jobbar vidare på den vågen. Jämtland har förstås det bättre laget, inte minst sedan Evariste Shonganya gjort comeback efter sin skada, men det krävs bara att laget går ner i koncentration några procent för att Nässjö ska ta chansen.

//Lindvall 

 

Stjärnan öppnar för en återkomst

Under två säsonger var amerikanen Quinton Upshur en av BC Luleås ledande och mest pålitliga spelare.

Från att till en början varit en utpräglad defensiv stopper utvecklades den 195 centimeter långe guarden/forwarden enormt under tränaren Peter Öqvists ledning och var till sist lagets ledande spelare.

Men efter silvret 2018 valde han att gå vidare i karriären och det blev Belgien och mittenlaget Moins-Hainaut där han snittar åtta poäng på dryga 21 spelminuter.

”Jag är nöjd så här långt. Här möter man toppmotstånd hela tiden och jag har växt som spelare på alla sätt”, säger han.

Men de två säsongerna i Luleå har satt sina avtryck och han har fortfarande kontakt med många i BC Luleå.

”Absolut. Håkan Larsson, Peter Öqvist, Lars Mosesson, Eduardo Carrazana och några spelare pratar jag med och har en bra relation med. BC Luleå är en organisation i toppklass och jag trivdes mycket bra”, säger han.

 

Vad som kommer hända med Upshurs basketframtid efter säsongen vet han inte själv. Men en sak är säker: BC Luleå finns med i hans tankar och nu öppnar stjärnamerikanen  för en återkomst nästa säsong.

”Absolut. Om jag får frågan av klubben skulle jag överväga det starkt. Absolut”.

Du kanske redan har pratat med Peter Öqvist om nästa säsong?

”Vi har snackat några gånger under säsongen och det känns jättekul att han bryr sig om mig och hur det går i Belgien. Men vi har inte pratat om nästa säsong. Jag har fullt upp med mitt och coach Peter har fokus på sitt lag och att vinna mästerskapet”.

//Lindvall

Veteranen fotskadad - igen

Efter den svaga insatsen mot A3 Umeå i seriefinalen förra veckan ringde nog alla varningsklockor för Luleå Basket inför bortamötet med Telge men laget lyckades efter ett habilt hantverk vinna i Täljehallen med 83-71.

Inte mycket säga om det. Återigen bar Chastity Reed laget med 40 minuters spel, 22 poäng och 9 returer. 

Men snackisen efter matchen var förstås den fotskada som veteranen Anna Barthold drog på sig efter bara några minuters spel. Landslagsforwarden tvingades bryta matchen och med tanke att hon haft stora fotproblem under säsongen finns det förstås en hel del att oroa sig för.

Noterbart var också att Maria Felixova inte spelade. Om hon är skadad eller sjuk vet jag inte men det kan också vara så att Luleå bara hade fem svenska spelare tillgängliga och därför bara kunde spela fem importer.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar