Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

Omgångens tips

Ni börjar känna igen det: En ligaomgång som sträcker sig över tre dagar vilket återigen föranleder Bloggen att ta ett samlat grepp kring sitt tips.

Håll till godo.

 

Onsdag 5/12

Jämtland-Köping                      1

Adam Rönnqvists Jämtland var nära att sno bortamatchen mot BC Luleå förra veckan trots att laget saknade store Evariste Shonganya och att Köping ska kunna stå emot hemmalaget ”run-and-gun”-spel kan jag inte se hända. Enkel hemmaseger. Punkt.

 

Torsdag 6/12

Borås-BC Luleå                          1

En skön match mellan två topplag som känns helt öppen. Borås har dragits med skadeproblem på både Simon Gunnarsson och Brian Fitzpatrick vilket ställt till det. Luleås nyförvärv Tristan Spurlock gör vissa framsteg på träning men jag har svårt se honom göra mer än 15-18 minuter. Till sist landar jag i att hemmaplan fäller avgörandet.

 

Södertälje-Norrköping              1

Den här matchen måste man bara älska. Ligans två bästa lag i en maktkamp i Täljehallen. Hemmalaget har bara en förlust på sitt samvete – Norrköping tre. Vad som avgör? Antagligen dagsform en känsla att Södertälje lite vassare offensiva arsenal, med Martin Pahlmblad och Auston Barnes i spetsen, ger utslag i långa loppet.

 

Fredag 7/12

Wetterbygden-Uppsala             1

Wetterbygden är i min bok den stora skrällen hittills. Välcoachat och lagorienterat som gett fem segrar hittills. Personligen gillar jag matchvinnartypen Joaquin Portugues och det faktum att store Carl Engström blir bättre för varje match. I Uppsala är det mesta nattsvart men i den här matchen finns det väl en liten chans att laget kan vara med en bit in i den fjärde perioden.

//Lindvall

Guldhjälten tillbaka i spel

Quinton Upshur, en av BC Luleås stora guldhjältar från 2017, har varit ur spel i nästan två månader i den belgiska ligan för en handskada men i den första kvartsfinalen för sitt Moins-Hainaut var den 26-årige försvarsspecialisten tillbaka i spel igen efter det långa uppehållet.

Och Upshur levererade direkt med stabila 27 spelminuter, 11 poäng och 4 returer.

Men det hjälpte föga. Motståndaren Brussels vann enkelt med 75-61 och därmed kan Upshurs säsong snart vara över.

Och vad det innebär vet ni förstås. Då kan BC Luleå på allvar börja snacka framtid med amerikanen som enligt Bloggens uppgifter visat ett stort intresse av att återvända till Norrbotten.

Om det sedan blir så är en annan sak.

//Lindvall

Då ger Massamba besked

Kommer landslagsveteranen Thomas Massamba, 34, att stanna i BC Luleå eller går han och klubben skilda vägar?

Fortfarande är den frågan uppe i luften.

Men snart kan den få ett svar. Nästa vecka flyttar Massamba ner till familjen i Stockholm och på måndag ska han sätta sig ned med Luleå klubbdirektör Lars Mosesson för att snacka framtid.

”Då borde jag veta mer. Lasse och jag har haft en bra ton och en rak kommunikation hela säsongen. Jag respekterar honom oerhört mycket”, säger Thomas Massamba.

Kan du säga vad det lutar åt? Spel i Luleå eller någon annanstans.

”Jag vet faktiskt inte. Det känns helt öppet.”

//Lindvall

Rönnqvist om Luleå och utlandsplanerna

För en tid sedan skrev jag om BC Luleås val på pointguard-positionen som på svenskmarknaden ser ut att stå mellan Adam Rönnqvist och Thomas Massamba. Jag kan i för sig tänka mig att Norrköpings Andreas Person finns med lite i bakgrunden men det har jag egentligen inget belägg för – bara en vild tanke.

Hur som helst: På Twitter la jag också upp en omröstning om vem BC Luleå skulle välja och ett entydigt resultat blev Adam Rönnqvist.

”Jag såg det. Jag la direkt upp ett fejkat konto och röstade på mig själv”, säger Rönnqvist med ett skratt när Bloggen når honom i Östersund.

Adam Rönnqvist funderar just nu på sin framtid och som det rapporterats om flera gånger är det fortfarande utlandet som gäller för honom i första hand.

Det är prio ett sju dagar i veckan och agenten Olle Hansson jobbar just nu febrilt för att hitta en bra klubbadress.

”Olle är duktig och har jobbat med det här i 15 år. Lyckas inte han hitta något då går det nog inte”, säger Rönnqvist.

Vad prioriterar du? Pengar? Land? Klubb?

”Klart pengar spelar roll men de viktigaste är en stabil klubb i en bra liga i ett bra land. Jag kan tänka mig andraligorna i Spanien eller Frankrike. Det är där vi tittar en del”.

 

Om 28-årige Rönnqvist, som den senaste säsongen snittade 15 poäng i Jämtland, går bet på Europa är det Sverige som gäller. Jämtland har redan presenterat vad klubben kan erbjuda och BC Luleå finns med i racet.

”Jag vet faktiskt inte om det är någon annan svensk klubb som visat intresse, min agent hör av sig när det finns ett erbjudande på bordet, Blir det Sverige spelar det egentligen inte någon roll vilken av de fem toppklubbarna jag spelar i.”

 

Skulle du kunna tänka dig att skriva på för en svensk klubb redan nu med en utlandsklausul i kontraktet?

”Ja, det är en grej som jag min agent tittar på. Det skulle kunna funka.”

Vilket datum skulle stå på den klausulen i så fall?

”Månadsskiftet juli/augusti vore okej för mig.”

//Lindvall

"Jag har fixat Axel Nordström"

BC Luleå har lagt ännu en pusselbit på plats i sitt lagbygge. Nu är det klart att jättecentern Brice Massamba, 30 år och 208 centimeter, stannar i klubben.

"Jag har fixat så att Axel Nordström kommer hit och nu kan jag inte bara lämna honom ensam. Någon måste ju ta hand om honom. Luleå är det bästa stället att spela på. Jag är glad och stolt över att vara tillbaka här igen”, säger Brice Massamba.

Den förre landslagsspelaren kommer därmed att göra sin fjärde säsong i Luleå. Den senaste vintern var skadefylld för veteranen som bara spelade 18 matcher. Där snittade han 8 minuter, 3 poäng och 2 returer.

//Lindvall

Veteranen stannar i Luleå

Luleå Basket bygger sakta men tålmodigt upp sitt lag inför kommande säsomg. Efter påskrifter av Felicia Ponturo och Allis Nyström landade i dag ännu en nyckelspelare.

Det handlar om veteranen Chioma Nnamaka, 34, som därmed kommer göra sin tredje säsong i klubben.

"Det känns bra att stanna i Luleå nästa säsong. Jag trivs jättebra här och jag ser fram emot den nya satsningen som klubben vill göra. Det är absolut något som jag vill vara delaktig i samtidigt som jag känner mig revanschsugen”, säger Nnamaka i ett pressmeddelande.

Nnamaka snittade den förra säsongen 12 poäng och 5 returer.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar