Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

Mycket står på spel

I morgon lirar det tilltufsade svenska damlandslaget ytterligare en EM-kvalmatch och det handlar om Kroatien på hemmaplan inför en förväntad storpublik på Johanneshov. Det lär bli mer än häftigt.

Att Sverige ska vinna den matchen tar jag för givet och senare kvalificerar sig för EM tar jag också för givet. Nej, det här handlar om något helt annat. Det handlar om trovärdighet och att återfå respekten efter pajasinsatsen mot Italien i lördags.

I princip alla spelare har något att bevisa. Svensk basket, som ligger långt ned i den genomsnittlige svenskens medvetande, har inte råd med uppblåste ballonger som bara spricker. Det handlar helt enkelt om trovärdighet och leverans. Inte en massa snack.

Spelarna hade förstås ett enormt ansvar för den menlösa insatsen mot Italien men den som har allra mest att bevisa är nog förbundskaptenen Francois Gomez som i lördags visade upp taktiska brister, en inaktivitet och en gigantisk övertro på vissa spelare i laget.

Som jag ser det måste Gomez tänka om på flera punkter.
Farhiya Abdi har jag aldrig sett göra en högkaratig insats i blågult - varför fortsätta att ge henne tung speltid? En gåta i min bok.
Systrarna Eldebrink var magiska 2013 men har haft det tufft i landslagsdressen sedan dess, inte minst Frida Eldebrink. Det måste få konsekvenser. På bänken finns spelare som Klara Lundqvist och Ellen Nyström - båda mycket dugliga spelare som kan axla tunga roller.
Insidespelaren Louice Halvarsson är, när hon är i toppslag, en nyckelspelare för Sverige. Men inte efter en nästan två år lång bortavaro från basketen. Mot Italien syntes det tydligt att vägen till internationell toppbasket är lite snirkligare än tränare Gomez trott. Hur förbundskapten kunde bortse från Luleå Baskets Allis Nyström ter sig faktiskt mer och mer obegripligt för varje dag som går.

Som sagt: Mycket står på spel för Francois Gomez och gör inte han rätt saker och tar rätt beslut på onsdag har jag svårt att se en framtid för honom inom svensk landslagsbasket.

//Lindvall

Makedonienrapport

Som väntat blev Makedonien en promenad i parken för det svenska damlandslaget och segern med 70 poäng öppnar nu vägen för en ren gruppfinal mot Italien om en plats i EM-slutspelet. Det blir hur häftigt som helst men jag lär återkomma till den rysaren senare.

 

Nu snackar vi Makedonien istället och det svenska insatsen som var riktigt vass. Visst, Makedonien måste vara ett av de sämsta landslag jag någonsin sett, men att det blågula laget orkade hålla koncentrationen och ta jobbet alla 40 minuter var trevligt att se.

 

Och som vanligt tar Bloggen på sig Luleåglasögenen och kikar lite närmare på Anna Bartholds, Chioma Nnamakas och Ellen Nyström insatser.

Vi börjar med veteranen Barthold som, lite överraskande i mina ögon, fick ett gigantiskt förtrooende, startade matchen, spelade 23 minuter och levererade 6 poäng samt 6 returer. Ett stabilt jobb från 38-åringen utan superglänsa.

Chioma Nnamaka kom in som reserv i truppen och kunde knappast räkna med några större minuter. Gjorde sin lilla roll bra, spelade tio minuter och var 2/2 från trepoängslinjen.

Förbundskaptenen Francois Gomez matchning av Ellen Nyström mot Makedonien blev jag dock lite förbryllad över. Som jag ser det var spanienproffset under de första 25 minuterna en av lagets bästa spelare men hastigt och lustigt sattes hon på bänken i mitten av tredje perioden och kom sedan aldrig in på planen. 

Kanske berodde det på den smäll hon fick på fingret i första halvek och då blir allt mer förståeligt. Men att en helt osynkad och matchotränad Binta Drammeh skulle tryckas in i rotationen i den fjärde perioden såg bara egendomligt ut.

Nåväl. Nyström lande på 12 spelminuter, 6 poäng 6 steals och 2 returer.

Klart slut.

//Lindvall

De underskattade

Bloggen skriver ofta om de stora stjärnorna i herrligan men hur är det egentligen med alla doldisar? I dag listar vi de fem mest underskattade spelarna i landets högsta serie. Håller ni med?

 

Jonathan Boman, Wetterbygden

"Är riv, slit, kämpa och tuffhet en talang? Absolut. Jonathan Boman, 26, var en fajter i landets nästa högsta serie för ett år sedan och visar sju dagar i veckan i liganykomlingen att det funkar alldeles utmärkt i SBL herr". 

 

Auston Barnes, Södertälje

"En amerikansk import som är underskattad? Så är det faktiskt för Kings allroundforward som gör lite av av varje på basketplanen. Barnes kan leverera 20 poäng och 10 returer utan att synas under en hel match. Kan vara spelaren som ger Södertälje guldet till våren."

 

André Nilsson, Umeå

"Den 209 centimeter store centern har god tagit tid på sig att växa in ligakostymen men vid en ålder av 28 spelar han sitt livs basket med ett snitt på 15 poäng och 10 returer. Landslaget? Varför inte. Stora svenska spelare växer inte på träd."

 

Gustav Hansson, Jämtland

"Den perfekte lagspelaren och backup-guarden. Kommer alltid in och gör jobbet. Mycket bra taktiskt, Östersundslagets bäste försvarsspelare och utrustad med ett underskattat skott".

 

Simon Gunnarsson, Borås

"När spelarna i västkustens stolthet håller på att skjuta armarna ur led står 23-årige Gunnarsson för stabilitet, balans och smarthet. Men sina 199 centimeter kan forwarden, som snittar 6 poäng och 5 returer, spela försvar på alla positioner och leda laget utan att röra bollen offensivt."

//Lindvall

 

 

 

 

 

 

Skarpt läge för Luleåtrion

Okej, då börjar läget bli skarpt för damlandslaget och resan till ett eventuellt EM-slutspel nästa år. I morgon lördag kvalspelar laget mot Makedonien på bortaplan och kommande onsdag är det gruppfinal mot starka Italien, även det på bortaplan.

Här kommer med andra ord allt att avgöras.

I början av veckan samlades 15 spelare för att förbereda sig inför matcherna och nu har förbundskaptenen Francois Gomez plockat ut de tolv som får spela. Ellen Åström, Elin Ljunggren och Paulina Hersler tvingas stå åt sidan och det innebär att Luleå Basket-duon Chioma Nnamaka och Anna Barthold är med på tåget tillsammans med Luleåfostrade Ellen Nyström, till vardags proffs i Spanien.

 

Tidigare i veckan träningsspelade Sverige mot Slovenien, där blev det förlust med elva poäng och de tre Luleåspelarna svarade alla för stabila insatser.

Ellen Nyström: 17 spelminuter, 5 poäng, 5 returer och 3 assist.

Anna Barthold: 13 minuter, 8 poäng, 4 returer.

Chioma Nnamaka: 6 poäng.

 

”Alla tre gjorde en bra matcher”, säger landslagschefen Fredrik Joulamo som räknar med seger mot Makedonien.

”Den ska vi bara vinna. Inom laget har vi också pratat om att vinna med så mycket som möjligt”, säger han.

//Lindvall

Guldtränaren nobbar landslagsspelaren

För BC Luleå tog en dryg vecka att hitta ersättaren till knäskadade Daniel Alexander - det i form av Tristan Spulock.

Luleå Basket har, och behöver inte ha samma brådska med tanke på damligans minst sagt luftiga spelprogram. Men en sak vet tränaren David Visscher redan nu: Landslagsstjärnan Binta Brammeh är inte aktuell som ersättare för Allis Nyström.

"Vi söker en powerforward - en EU-spelare på Allis position", säger han.

Men i övrigt har inte spelarjakten gått speciellt långt och Visscher ser en ny spelare landa inom två-fyra veckor. Ungefär. Definitivt innan jul.

"Vi snackar med agenter, låter dem veta vad vi letar efter. Vi har också sagt att det inte är akut", säger han.

Men om det dyker upp något bra till rätt pris mycket tidigare?

"Då kan vi förstås inte vänta. Det vore bara dumt".

//Lindvall

Omgångens tips

För Bloggen är det en aning oklart hur den här ligaomgången är tänkt men det handlar i alla fall om fyra matcher under fyra dagar med start i kväll.

Håll till godo med ett tips.

 

Onsdag

Borås-Wetterbygden        1

Med både Simon Gunarsson och Brian Fitzpatrick skadade har Borås tappat två defensiva hörnstenar och tvingas därför spela med en kortare rotation. Men även om Wetterbygden ser formstarkt ut ska hemmalaget offensiva potential kunna räcka för att ta en säker seger.

 

Torsdag

Södertälje-Jämtland         1

Kings har gjort det till en konstart att vinna jämna matcher, ta segrar med spelare borta och hitta sätt att vinna när spelet inte är hundra. Jämtland har kämpade till sig några segrar för ett par veckor sedan vilket byggde självförtroende och sedan dess har laget hittat en bra nivå. Jag tror dock att hemmalaget är lite för tungt i långa loppet.

 

Fredag

Norrköping-Umeå            1

Umeå stinker för tillfället och är inte i närheten av att vinna några matcher alls. Norrköping är Sveriges bästa lag just nu och kan se på den här tillställningen som ett bra traningspass i Stadium arena.

 

Lördag

Köping-Nässjö                 2

Här möts två lag som åkte på hjärtskärande förluster i den förra omgången mot Wetterbygden respektive Södertälje. Frågan är vilket lag som hämtat sig bäst? Jag gissar på Nässjö som visserligen är bortasvagt men i grunden har en vassare spelatrupp.

//Lindvall

 

 

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar