Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

En nyckelspelare - ur flera perspektiv

Alla ni som läser Bloggen vet att BC Luleås Adam Rönnqvist är lite av en spelarfavorit. Han är en egen produkt, han är en duktig spelare, storyn hur han tog hela vägen till landets högsta liga är spektakulär och inte minst: Han är en person som sticker ut, vågar säga saker och ha åsikter i en idrottsvärld där slätstrukenhet blivit legio.

Efter BC Luleås seger mot Umeå i fredags var jag därför lite halvgrinig efteråt. Inte för hur laget spelade. Nej, irritationen, och det är inte första gången den här vintern, handlade om hur lite lagets tränare Peter Öqvist valde att matcha Adam Rönnqvist. Mot Umeå blev det mindre än 18 minuter trots att hans insats var stabil och att det fanns en del andra spelare som inte nådde några högre nivåer.

I går, när Nässjö besegrades hemma, gjorde Öqvist ett annat val och jag vet faktiskt inte om det var en plan som han lagt upp före uppkast. Men känslan var sådan från läktarhåll.

Adam Rönnqvist fick plötsligt spela dryga 28 minuter och trots några defensiva misstag här och där fick han stanna kvar på planen. Några gånger kunde man faktiskt se hur överraskad han blev över att inte bli utbytt.

Men de ökade spelminuterna gav självförtroende och när de erbjöds tog Adam Rönnqvist chansen att göra säsongens bästa match med 18 poäng, 5 returer och 7 assist.

Att ge Adam Rönnqvist förtroende, att blunda för ett och annat misstag (de förstås inte bli för flagranta) är smart av Peter Öqvist av flera orsaker.
Det första är det givna.
BC Luleå blir bättre som lag när 27-åringen spelar med pondus och en tro på sitt spel . Han ger laget en extra offensiv dimension och i ett kommande slutspel är han en potentiell matchvinnare i jämna matcher.

Men det finns ett längre perspektiv och det handlar om BC Luleås framtid som toppklubb. Till nästa säsong kommer laget med största sannolikhet genomgå en ganska stor ansiktslyftning. Det är väl föga troligt att importtrion Rozzell, Upshur och Anzuluni stannar en tredje säsong.
Tom Lidén var inför den här säsongen mycket nära att skriva på för Södertälje - tipset är i dag att så bli fallet den här sommaren.

Denzel Andersson sägs ha ögonen ha på sig från diverse klubbar i Europa där Spanien är ett land som nämns allt oftare.

Det är med den bakgrunden som det blir oerhört viktigt att ha en svensk spelargrund att stå på och där är Adam Rönnqvist en av de viktigaste. Men då måste han förstås trivas med sin roll i Luleå och känna att han är en viktig pjäs för laget.
//Lindvall

Här är krisplanen

Alla lag har sina svackor under en säsong och att BC Luleå är inne i sin andra efter mindre än tre månaders ligaspel har förstås sina randiga skäl. Det givna är den skadebild som laget brottas med sedan dag ett och förstört rytmen.

Tavarius Shine, som är en av BC Luleås mest begåvade allroundspelare, missade mötet med Borås (förlust 97-107) och därmed sin andra raka match på grund av en hjärnskakning.

Denzel Andersson har redan varit borta i nästan två veckor efter en hjärnskakning och under plattmatchen i Luleå energi arena fick han en ny smäll mot huvudet och tvingades lämna planen. Det är förstås mer än illavarslande.

Brice Massamba har redan varit ur spel i en månad på grund av en hjärnskakning och mot Borås leddes han av planen efter en, som det såg ut, svår knäskada.

Det är tuffa smällar - inte minst med tanke på att de ansvariga i klubben valt att sätta ihop en tunnare trupp än de två senaste säsongerna.

Vad finns då att göra? Vad är krisplanen? En enkel "quick fix" är att per omgående är att släppa iväg Tristan Spurlock. Han håller inte måttet och ska ha spelat sin sista match i BC-linnet. Något annat kan jag inte se.

Spurlocks ersättare måste förstås hålla högsta klass, till och med vara en av ligans bästa spelare, men jag är inte helt säker på att det måste vara en klockren powerforward. Min känsla är att laget, som det är byggt, behöver en mer skapande spelare som kan göra mål både utifrån och från dribbling. Just nu är Corban Collins alldeles för ensam med den spetskompetensen. 

Med tanke på skadeläget, och om pengar finns i klubbkassan, skulle det inte vara helt fel att bredda truppen ytterligare med ännu en spelare.

Sedan handlar det om att slicka såren under juluppehållet, träna bra och börja om.

Var det leder får vi se.

//Lindvall

Stjärnan missar toppmötet

En liten nyhet så här timmarna för toppmötet mellan BC Luleå och Borås i Luleå energi arena. Hemmalagets Tavarius Shine missar även kvällens match på grund av den hjärnskakning han drog på sig mot Södertälje förra veckan.

Shine fanns inte med i lördags när BC Luleå åkte på stortorsk mot Norrköping i Stadium arena.

//Lindvall

En tunn rotation

Med lagkaptenen Anna Barthold ur spel på grund av en stukad fot såg förstås Luleå Baskets rotation lite tunn ut mot Telge som i sin tur saknade nyckelspelaren Klara Lundqvist.

Men tränaren David Visscher behövde bara lasta in några extraminuter på lagets stjärnor och då tackade bland annat Chioma Nnamaka och Chastity Reed för ansvaret i 72-54-matchen.

Nnamaka svarade för 21 poäng och 7 returer. Reed gjorde lite vad hon ville och landade på 25 poäng samt 5 returer.

Men på längre sikt håller det förstås inte att vara underbemannad. Barthold lär snart vara tillbaka men det behöver nog hända något skarpt ganska snart  i jakten på Allis Nyströms ersättare. Tränae Visscher behöver hitta en starter, en stjärna som kan leverera stora saker i värdematcher'

Just nu tvingas rollspelaren Maria Felixova spela lite fler minuter än hon har kapacitet för. Slovakiskan är en perfekt back up som kan fylla igen de hål som behövs för stunden. Men hon ska inte ha en stor, bärande roll i ett lag som ska vinna ett SM-guld. Det vet hon och det vet förstås de ansvariga i mästarklubben.

//Lindvall

Tre veckor senare

Det var nästan tre veckor sedan Luleå Basket spelade sin senaste match men i kväll är det dags igen. Det känns nästan lite overkligt varje gång det liras damligabasket i Luleå energi arena och jag tänker ibland på hur trist det måste vara att spela i SBL dam. Bara en jäkla massa träningar men så oerhört få tillfällen att visa upp sina färdigheter.

Å andra sidan: Det är bara i Luleå som det finns någon publik att visa upp sina "skills" för så det kanske inte spelar någon roll.

Nåväl. I kväll står Telge för motståndet och det hade kunnat vara en ganska spännande toppmatch men så lär det knappast bli.

Telge har underpresterat, laget har drabbats av skador på nyckelspelare och ska förstås inte kunna röra mästarlaget där det mest intressanta just nu är jakten på långtidsskadade Allis Nyströms ersättare.

I det ärendet finns inget nytt att rapportera men jag skulle utan att blinka säga att det handlar om en nyckelvärvning. Allis Nyström var en av ligans bästa spelare och ersättaren måste därmed vara av högsta klass. 

//Lindvall

Den stora klasskillnaden

Jag trodde visserligen innan uppkast att BC Luleå skulle torska mot Norrköping i Stadium arena men ändå kunna störa en del. I alla fall en bit in i matchen.

Få saker kunde vara mer fel. 

Okej. Peter Öqvists lag saknade visserligen Tavarius Shine, Corban Collins fick två snabba foul, Anton Kobylak skickades ut ur hallen och Tristan Spurlock visade att han inte har de kvaliteer som krävs för ett lag med toppambitioner.

Men klasskillnaden mellan lagen var faktiskt obehagligt stor. Å andra sidan kan det nog vara bra för hela BC Luleå att förstå vilken nivå det handlar om i fall laget ska ha något som helst att att komma med i en slutspelsserie mot den regerande mästaren och i min bok den största guldfavoriten. 

Norrköpings försvarsspel höll mästarklass, precis som vanligt. Smart, stentufft och disciplinerat över 40 minuter där BC Luleå tvingades till så många vilda avslut att jag tappade räkningen. Något också låga 53 poäng samt ett 35-procentigt skytte vittnade om.

Nej, det här var en rejältankeställare för alla i BC Luleå men som tur är finns det många månader kvar av säsongen att hitta lösningar. Någon panik finns det ingen anledning att få just nu. Men ett stort jobb måste göras - utan tvekan.

Vi stannar där.

//Lindvall

   

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar