Logga in
Logga ut
Klart för spel Basketbloggen Basketbloggen
Vädersponsor:

Peter Lindvall

Basketbloggen

Bloggens värvarhjälp

Vid månadsskiftet februari-mars slår basketens värvarfönster igen men redan nu sitter förstås ett gäng klubbar i SBL herr och klurar på om en sista värvning skulle ge laget en sista skjuts framåt. Bloggen ger dem en hjälp på traven.

 

Umeå Bskt

Det kommer med stor sannolikhet hända något i bottenklubben innan fönstret stänger och frågan är var det största hålet finns? Bakplanen är färdigbyggd efter Eric Gilchreses intåg och stora kroppar finns redan. Jag säger att en mångsidig forward på 195 centimeter är det bästa valet.

 

Norrköping Dolphins

Regerande mästarlaget har en solid säsong bakom sig och jag har svårt att se att någon förändring görs. Det ingrepp som skulle kunna genomföras är att att släppa unge Tyler Flack och hitta en något vassare offensiv pjäs. Men amerikanen funkar i kollektivet och det vore fel att ta en så stor risk.

 

Södertälje Kings

Tillsammans med Norrköping har Ludvig Degernäs ligans bredaste trupp och det är svårt att hitta var en uppgradering ska göras. Okej, powerforwarden Eric Adams är inte den vassaste importen som setts men han fyller sin roll väl och har en stigande formkurva. Kings sitter lugnt i båten.

 

Uppsala Basket

Ligans sorgebarn har öst in fem nya spelare den senaste tiden och hoppas på ett trendbrott modell större. Det finns knappast något utrymme för fler nya nyförvärv i den hårt ekonomiskt ansatta förra storklubben.

 

BC Luleå

Luleåklubben har en importplats öppen och kommer tillsätta den inom kort. Frågan är bara med vad? De ansvariga sitter just nu med stor beslutsångest och väljer mellan en mer insideorienterad pjäs eller en skapade guard/forward. Jag tror det blir det sistnämnda men kan förstås ha helt fel.

 

Borås Basket

Är stekhett efter en vinglig säsongsöppning och har radat upp segrar den senaste månaden. Alla tre USA-spelare - Tyus, Hilliard och Moore - levererar tungt och det vore förstås dumt att peta i den fina kemin som råder i laget. 

 

Nässjö Basket

Smålandsklubben ligger bekvämt i mitten av tabellen och har gjort bra precis vad som förväntats. Jag har svårt att se ett spelartillskott ska göra en jätteskillnad - det skulle i så fall vara på powerforwardspositionen. Men grundtipset är att Nässjö sitter nöjt.

 

Köping Stars

Nykomlingen hänger fast vid den sista slutspelplatsen med näbbar och klor och skulle med en spetsvärvning kunna få en rejäl skjuts framåt. En scorande guard borde vara kapabel att uträtta stora saker i det här laget.

 

Jämtland Basket

I Östersund vet vi vilka planer som finns: Skadade Evariste Shonganya ska ersättas med en EU-spelare resten av säsongen. Och när den store kongolesen är tillbaka om en dryg månad är laget både vässat och breddat. Om den planerade EU-pjäsen är rätt spelare vill säga...

 

Wetterbygden Stars

Okej, laget är nere i en svacka men har i stort överraskat de flesta så här långt.  Att då försöka fixa något som inte är trasigt vore att ta för stora risker - inte minst ekonomiskt. Okej, skulle nye 212-centimetersjätten Kyle Lowrey inte vara en superhit kanske ett byte kan göras där.

//Lindvall

Klart för spel

Han landade i Luleå för nästan en vecka sedan och sedan dess har byråkratins kvarnar malt. Men nu har Migrationsverket lämnat klartecken och då behöver BC Luleå bara vänta på en ok-stämpel från Svenska basketbollförbundet vilket torde vara avklarat på torsdag.

Därmed är klubbens senaste värvning Earvin Morris, 24, klar för spel. Debuten i SBL herr kommer göras på söndag i bortamötet med serieledande Södertälje Kings.

//Lindvall

Omgångens tips

BC Luleå ledigt fram till den 27:e men visst fasen spelas det ett gäng heta matcher i SBL herr i alla fall. Och mest glödhett lär det blir i Stadium arena i kväll. Var så säkra.

 

Nässjö-Umeå                     1

Svårtippat värre där Umeå fortsatt spelar utan skadade Egal Saleman men där veteranguarden Eric Gilchrese gör sin andra match med sitt nygamla lag och borde vara inne i lagspelet på ett ännu bättre sätt. Men jag tror dock inte det hjälper mot Ruffin, Terins och allt vad de heter. I sin hemmaborg förlorar Nässjö helt enkelt inte så ofta.

 

Uppsala-Wetterbygden      2

Sorgebarnet Uppsala har, av olika skäl, brutit kontrakten med guarderna Xavier Cannefax och franske Davy Baltus. Då förstår ni att klubben i princip gett upp den här säsongen och nästa höst väntar superettan. Om inte den anrika klubben räddas kvar av basketförbundet på något mirakulöst sätt vilket är svårt att se. Wetterbygden är inne i sin första djupa svacka men i kväll bryts sviten på fyra raka förluster.

 

Norrköping-Södertälje       1

Det här blir sjuhelkises kul och jag väljer att gå mot strömmen och tippa hemmaseger trots att mästaren saknar avstängde Joakim Kjellbom. Min känsla är att Norrköping kommer gå samman som grupp, tränaren Adnan Chuk lär ha hamrat in en "vi-mot-hela-världen-känsla" och det kan räcka långt. Kings har 2-0 på Dolphins i vinter och har hittat ett sätt att vinna matcher utan att prestera på topp. Det måste vara en  skön känsla.

 

Köping-Jämtland              2

Nja, här har vi två lag som har svårt att prestera på en hög nivå över tid och det gör matchen svårtippad. Å ena sidan har Köping vunnit tre av de fyra senaste. Å andra sidan var Jämtland, som torskat fyra raka, ganska nära att vinna mot spöket BC Luleå förra veckan. Jag går med Östersund den här gången utan att kunna argumentera för det på ett bra sätt.

//Lindvall

 

 

 

 

 

 

 

 

Bomben: Stjärnan avstängd

Här är dagens stora bomb i basketsverige: Norrköping Dolphins stjärncenter Joakim Kjellbom stängs av i väntan på utredning och missar tisdagens toppmatch mot Södertälje Kings i Stadium arena.

Bakgrunden till avstängningen är en match mot Köping den 27 december då den 39-årige veteranen knuffade/armbågade två spelare i Köping efter avblåsning och drog på sig två osportsliga foul.

Nu har Köping valt att anmäla Kjellbom till basketförbundets disciplinnämnd som tagit beslutet att stänga av Dolphinsspelaren i väntan på utredning.

I Norrköping är man mycket kritisk mot avstängningen.

”Det kom som en chock för oss och Jocke. Nu kan jag sitta och samla in armbågar mot huvudet och anmäla de som vi ska möta i slutspelet. Det är sjuk”, säger en rasande Adnan Chuk, tränare i Norrköping, till Norrköpings Tidningar.

//Lindvall

Ett offensivt lyft

Att Luleå Basket skulle vinna borta mot Eos visste förstås alla pch 83-64-segern hade väl sina toppar och dalar. Det är trots allt bara matcherna mot A3 som betyder något den här säsongen.

Nog så.

Men visst fanns det några grejer att kika extra på och det mest intressanta var givetvis veteranen Anna Bartholds comeback efter sin fotskada.

Det var också lite ringrost som kunde synas efter en månadslång bortavaro men lagkaptenen svarade för en fackmannamässig insats med 12 poäng, 7 returer och ett högpocentigt skytte.

Sedan var det säkert skönt för en spelare som Precoius Hall att få en rejäl islossning efter en vinter där det offensiva spelet inte riktigt lyft. När partnern på bakplan, Michaela Houser, var hemma i Luleå med en stukad fot fick Hall mer bollkontakt och mer ansvar. Det gav 24 poäng (54 procent från golvet), 7 returer, 4 assist och goda 22 i plus/minus-statistiken. Det kan betyda mycket för hela laget men också för USA-guarden pesonligen.

//Lindvall 

Luleåstjärnornas nya basketliv


Jag får då och då frågor bloggläsare som undrar hur det går för alla dessa profiler som en gång spelat i Luleå Basket men gått vidare i sina karriärer. 
Här är ett axplock.

Håll till godo.


Josefin Vesterberg, Kangoeroes, Belgien

Den Hökenfostrade forwarden fick ett spelmässigt lyft i Belgien när hon inför den här säsongen lämnade Belfius Namur. Är en av nyckelspelarna i topplaget Mechelen-klubben Kangoeroes och snittar 9 poäng, 8 returer och 27 spelminuter.

 

Ellen Nyström, Gipuzkoa, Spanien

I det spanska mittenlaget är landslagsguarden från BK Höken klisterspelaren som håller ihop både det offensiva och defensiva. Gör sin andra säsong i Gipuzkoa och snittar 8 poäng, 5 returer och 26 minuter.

 

Janis Ndiba, ZTE KK, Ungern

22-åringen från Holland levererar 10 poäng och 6 returer i Ungern. Spelade en säsong, 2016/2017, i Luleå Basket och var en av de stora guldhjältarna när klubben överraskande vann guldet mot ett stjärnspäckat Udominate.

 

Jessica Thomas, Oyympiakos, Grekland

Den 168 centimeter långa guarden blev för snart ett år sedan finalspelets MVP när Luleå vann det femte raka guldet. Är nu en av stjärnorna hos den grekiska ligaledaren och storklubben. Snittar 10 poäng, 3 assist och 22 spelminuter i ligan samt 9 poäng, 2 assist och 27 minuter i Euroleague.

 

Adrienne Motley, RC Celta , Spanien

Jessica Thomas grovjobbande parhäst på bakplan hittar vi numera i den spanska andraligan. 15 poäng i snitt på 27 minuter visar att Motley är en av lagets viktigaste spelare.

 

Katie Bussey, Loon Lions,  Holland

Efter fyra raka guld nådde populäre Bussey ikonstatus i Luleå. 2017 flyttade hon tillbaka till Holland där 29-åringen fortfarande levererar på en hög nivå med 18 poäng och 30 minuter i snitt.

 

Dajana Butulija, AZC-UMCS Lublin, Polen

Den serbiska artisten var en av hjärnorna bakom Luleå Baskets första historiska guld 2014. 33-åriga Butulija har varit runt i Europa de senaste åren men har nu landat i Polen där hon levererar ett gediget hantverk i högstaligan med 23 minuter, 9 poäng och 2 assist. 

 

Miah-Marie Langlois, Dynamo Novosibirsk, Ryssland

Landslagsguarden från Kanada bröt sitt kontrakt över två år med Luleå Basket efter SM-guldet 2015 och har sedan dess spelat i den tuffa ryska ligan. Är bottenlagets Novosibirsk stora stjärna och matchas i snitt 39 minuter per match och sätter upp 12 poäng samt 3 assist på den tiden.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar