Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

Bloggens värvarhjälp

Vid månadsskiftet februari-mars slår basketens värvarfönster igen men redan nu sitter förstås ett gäng klubbar i SBL herr och klurar på om en sista värvning skulle ge laget en sista skjuts framåt. Bloggen ger dem en hjälp på traven.

 

Umeå Bskt

Det kommer med stor sannolikhet hända något i bottenklubben innan fönstret stänger och frågan är var det största hålet finns? Bakplanen är färdigbyggd efter Eric Gilchreses intåg och stora kroppar finns redan. Jag säger att en mångsidig forward på 195 centimeter är det bästa valet.

 

Norrköping Dolphins

Regerande mästarlaget har en solid säsong bakom sig och jag har svårt att se att någon förändring görs. Det ingrepp som skulle kunna genomföras är att att släppa unge Tyler Flack och hitta en något vassare offensiv pjäs. Men amerikanen funkar i kollektivet och det vore fel att ta en så stor risk.

 

Södertälje Kings

Tillsammans med Norrköping har Ludvig Degernäs ligans bredaste trupp och det är svårt att hitta var en uppgradering ska göras. Okej, powerforwarden Eric Adams är inte den vassaste importen som setts men han fyller sin roll väl och har en stigande formkurva. Kings sitter lugnt i båten.

 

Uppsala Basket

Ligans sorgebarn har öst in fem nya spelare den senaste tiden och hoppas på ett trendbrott modell större. Det finns knappast något utrymme för fler nya nyförvärv i den hårt ekonomiskt ansatta förra storklubben.

 

BC Luleå

Luleåklubben har en importplats öppen och kommer tillsätta den inom kort. Frågan är bara med vad? De ansvariga sitter just nu med stor beslutsångest och väljer mellan en mer insideorienterad pjäs eller en skapade guard/forward. Jag tror det blir det sistnämnda men kan förstås ha helt fel.

 

Borås Basket

Är stekhett efter en vinglig säsongsöppning och har radat upp segrar den senaste månaden. Alla tre USA-spelare - Tyus, Hilliard och Moore - levererar tungt och det vore förstås dumt att peta i den fina kemin som råder i laget. 

 

Nässjö Basket

Smålandsklubben ligger bekvämt i mitten av tabellen och har gjort bra precis vad som förväntats. Jag har svårt att se ett spelartillskott ska göra en jätteskillnad - det skulle i så fall vara på powerforwardspositionen. Men grundtipset är att Nässjö sitter nöjt.

 

Köping Stars

Nykomlingen hänger fast vid den sista slutspelplatsen med näbbar och klor och skulle med en spetsvärvning kunna få en rejäl skjuts framåt. En scorande guard borde vara kapabel att uträtta stora saker i det här laget.

 

Jämtland Basket

I Östersund vet vi vilka planer som finns: Skadade Evariste Shonganya ska ersättas med en EU-spelare resten av säsongen. Och när den store kongolesen är tillbaka om en dryg månad är laget både vässat och breddat. Om den planerade EU-pjäsen är rätt spelare vill säga...

 

Wetterbygden Stars

Okej, laget är nere i en svacka men har i stort överraskat de flesta så här långt.  Att då försöka fixa något som inte är trasigt vore att ta för stora risker - inte minst ekonomiskt. Okej, skulle nye 212-centimetersjätten Kyle Lowrey inte vara en superhit kanske ett byte kan göras där.

//Lindvall

Så spelas kvartsfinalrysaren

Efter BC Luleå skadeproblematik och tappade form är det, som Bloggen redan skrivit, klart att laget landar fyra i tabellen. Det innebär att Luleå möter Jämtland och Adam Rönnqvist i kvartsfinalen i SM-slutspelet.

Nu är det också spikat med vilka speldatum som gäller. Bara att boka in i kalendern.

 

Kvartsfinal 1

Måndag 25 mars
BC Luleå-Jämtland Basket

Kvartsfinal 2
Torsdag 28 mars
Jämtland Basket-BC Luleå

Kvartsfinal 3
Söndag 31 mars
BC Luleå-Jämtland Basket

Ev. kvartsfinal 4
Tisdag 2 april
Jämtland Basket-BC Luleå

Ev. kvartsfinal 5
Fredag 5 april
BC Luleå-Jämtland Basket

Jag kommer lite senare att leverera ett tips inför samtliga kvartsfinaler men jag kan väl redan nu säga att känslan inför Luleå-Jämtland är att det kommer bli en lång matchserie.

//Lindvall

Sekundförlusten som sved

Nej, man inte påstå att BC Luleå är ett lag med flyt just nu. För tredje gången den här säsongen åkte laget på en hjärtskärande förlust i slutsekunderna på hemmaplan när Södertäljes Auston Barnes drog i ett öppet halvdistansskott och gav sitt lag segern med 61-60.

Det lär svida rakt in i märgen för spelarna och ledarstaben men ska vi vara riktigt ärliga var det det stark prestation att hålla den här matchen i liv efter ett stort underäge med 13 poäng i mitten av den tredje perioden.

Luleå hade ett par chanser att ta hem det här via två bollinnehav och ledning med tre poäng men ett par missade öppna skott och en tung turnover av Thomas Massamba blev för mycket att bära den här gången. Men så är det när ett lag är inne i en förlorande trend. Då kommer inget, absolut inget, gratis. Allt måste förtjänas.

BC Luleå-spelarna spelade försvar, fajtades, slogs, kastade sig efter bollar och svarade för en helgjuten kampinsats. Där finns inget att klaga på. Denzel Anderssom var golvets defensiva gigant och Tim Kearney gjorde sin bästa match på flera år.

Men med Earvin Shine skadad och Tavarius Shine i foulnöd efter bara några minuters spel blev rotationen kort och de offensiva idéerna därefter helt innehållslösa. BC Luleå fick slita enormt för varje poäng och i den tredje perioden lyckades laget göra sin första spelpoäng men bara någon minut kvar att spela. Det säger en del.

BC Luleå gjorde precis det laget förmår i i nuvarande klena form och redan nu är det bara att ställa in siktet på en rysarkvartsfinal mot Jämtland. Där kan allt hända och att Luleå har 20 raka segrar mot Östersundslaget tror jag spelar noll roll i ett stundande slutspel.

//Lindvall

Omgångens tips

Då var det tippardags efter Bloggens semester och vi laddar för tre fredagsmatcher, en lördagsdito och en på söndag.

Här är mina funderingar.

 

Fredag 15/2

Uppsala-Umeå                         2      

Visst, Uppsala lyckades vinna säsongens andra match och Umeå sekundföll mot Nässjö hemma. Men det är Västerbottenslaget som spelar om en slutspelslats, Uppsala om ingenting och lyckas inte Umeå då vinna mot ligans överlägsna jumbo ska det tamejtusan vara löneavdrag för samtliga spelare och ledare.

 

Norrköping-Wetterbygden       1

Jag såg stora delar av Norrköpings segermatch borta mot Södertälje och med Joakim Kjellbom på planen föll det mesta på plats. Mitt tips ligger därmed bergfast: Dolphins är laget att slå och fortfarande min guldfavorit. Wetterbygden har noll och intet att hämta här. Punkt.

 

BC Luleå-Södertälje                 2

Visst, BC Luleå har 3-0 på serieledaren den här säsongen men med Earvin Morris på skadelistan, en allmänt svajjig form och en vilsen insats mot Borås häromdagen går det bara inte att tro på en seger mot Södertälje trots hemmaplan. Kings såg bra ut mot Norrköping i tisdags och hade alla chanser att vinna den matchen.

 

Lördag 16/2

Köping-Borås                          2

Borås har under en lång period spelat ligans bästa basket och pekas ut av vissa som den starkaste guldkandidaten just i dag. Så kan det förstås vara. Hur som helst: Köping borta kommmer Tyus/Hilliard/Moore städa undan utan att spela på topp.

 

Söndag 17/2

Nässjö-Jämtland                     1

Här sticker jag ut hakan och bedömer att Nässjö fick en härlig självfötroendekick efter rysarsegern mot Umeå och jobbar vidare på den vågen. Jämtland har förstås det bättre laget, inte minst sedan Evariste Shonganya gjort comeback efter sin skada, men det krävs bara att laget går ner i koncentration några procent för att Nässjö ska ta chansen.

//Lindvall 

 

Stjärnan öppnar för en återkomst

Under två säsonger var amerikanen Quinton Upshur en av BC Luleås ledande och mest pålitliga spelare.

Från att till en början varit en utpräglad defensiv stopper utvecklades den 195 centimeter långe guarden/forwarden enormt under tränaren Peter Öqvists ledning och var till sist lagets ledande spelare.

Men efter silvret 2018 valde han att gå vidare i karriären och det blev Belgien och mittenlaget Moins-Hainaut där han snittar åtta poäng på dryga 21 spelminuter.

”Jag är nöjd så här långt. Här möter man toppmotstånd hela tiden och jag har växt som spelare på alla sätt”, säger han.

Men de två säsongerna i Luleå har satt sina avtryck och han har fortfarande kontakt med många i BC Luleå.

”Absolut. Håkan Larsson, Peter Öqvist, Lars Mosesson, Eduardo Carrazana och några spelare pratar jag med och har en bra relation med. BC Luleå är en organisation i toppklass och jag trivdes mycket bra”, säger han.

 

Vad som kommer hända med Upshurs basketframtid efter säsongen vet han inte själv. Men en sak är säker: BC Luleå finns med i hans tankar och nu öppnar stjärnamerikanen  för en återkomst nästa säsong.

”Absolut. Om jag får frågan av klubben skulle jag överväga det starkt. Absolut”.

Du kanske redan har pratat med Peter Öqvist om nästa säsong?

”Vi har snackat några gånger under säsongen och det känns jättekul att han bryr sig om mig och hur det går i Belgien. Men vi har inte pratat om nästa säsong. Jag har fullt upp med mitt och coach Peter har fokus på sitt lag och att vinna mästerskapet”.

//Lindvall

Veteranen fotskadad - igen

Efter den svaga insatsen mot A3 Umeå i seriefinalen förra veckan ringde nog alla varningsklockor för Luleå Basket inför bortamötet med Telge men laget lyckades efter ett habilt hantverk vinna i Täljehallen med 83-71.

Inte mycket säga om det. Återigen bar Chastity Reed laget med 40 minuters spel, 22 poäng och 9 returer. 

Men snackisen efter matchen var förstås den fotskada som veteranen Anna Barthold drog på sig efter bara några minuters spel. Landslagsforwarden tvingades bryta matchen och med tanke att hon haft stora fotproblem under säsongen finns det förstås en hel del att oroa sig för.

Noterbart var också att Maria Felixova inte spelade. Om hon är skadad eller sjuk vet jag inte men det kan också vara så att Luleå bara hade fem svenska spelare tillgängliga och därför bara kunde spela fem importer.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar