Luleå Baskets prestigevärvning och BC Luleås seger

En händelserik dag.

Denzel George, AJ Davis och Daniel Hansson.

Denzel George, AJ Davis och Daniel Hansson.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Blogg2021-01-05 21:29

I dag finns det en hel del att rapportera från basketens värld i Luleå och vi börjar med det absolut viktigaste som hänt. Luleå Basket sparade inte på krutet när det gäller att hitta en ersättare till Debora Costa som vi alla tidigt såg inte höll måttet i ett lag med guldambitioner.


Mästarklubben svarade för sin kanske största värvning någonsin när klubbdirektören Christer Sehlin rodde i land ett avtal med den förre WNBA-guarden Maggie Lucas, 29, som svarat för en handfull säsonger världens bästa liga.

Som scoutingrapporterna ser ut är 178-centimeter långe amerikanskan ett fysfenomen, en scorer och allroundspelare som om hon kan prestera som sitt cv berättar kommer ge Luleå Basket allt laget saknat.

Men som sagt: Vi slår inte fast någonting innan hon spelat några matcher för Luleå. Det var ett år sedan Lucas senaste spelade en tävlingsmatch - det i den kineseiska ligan där hon snittade 27 poäng.


För BC Luleå blev det under tisdagskvällen en väntad seger mot jumbolaget Fryshuset med 109-89 men det tog tre perioder innan laget lyckades rycka undan och till sist vinna säkert. I skadade Touré Murrys frånvaro hände några roliga saker värda att rapportera om.

Stabile guarden Daniel Hanssons skotthand var stekhet och han svarade för 24 poäng - personbästa med råge i ligan. 

A.J. Davis skytte från trepoängslinjen har hela säsongen varit nattsvart och låg innan Fryshusetmatchen på runt tio procent. Men från ingenstans hittade USA-forwarden rytmen, drog i fyra treor i rad i den fjärde perioden, var sammanlagt 4/7 från långdistans och landade på 20 poäng.

Unge rookien Denzel George har visat sig en mycket användbar spelare i Peter Öqvists rotation med sitt elastiska försvarsspel. Den här gången fick han 25 minuter och svarade upp med tio poäng samt fyra assist. Om George lyckas hitta ett stabilt skott och bättre bollbehandling kommer han bli en nyckelspelare i BC Luleå under många år.