Kaffe och kaka ger fyra raka

Hemligheterna bakom segersviten.

De Riante Jenkins.

De Riante Jenkins.

Foto: Pär Bäckström

Basketbloggen2021-12-17 22:26

När det blev klart att BC Luleå skulle sakna stjärnan Andrew Smith i fyra matcher kan jag inte påstå att framtiden såg speciellt ljus ut för tränaren Peter Öqvists lag.

Bloggen kunde faktiskt se fyra raka torsk landa på kontot om allt gick helt åt skogen.

Men nu står vi där med fyra raka segrar, den allra senaste kom under fredagskvällen via 90-70 mot Umeå. 

Märkligt. Men starkt.


Vad hemligheten är bakom den sviten är inte helt enkelt att utröna. Det är som alltid flera samverkande faktorer som gett ett bra helhetsresultat.

Spelarna har utan tvekan gått samman som ett lag efter Smithbeskedet och visat hög moral i flera matcher när det sett som tuffast ut. Ett par av de här fyra matcherna hade kunnat gå åt precis motsatt håll om inte BC grävt djupt och hittat sätt att vinna.

Unge Denzel George spelar sin livs bästa basket just nu. Han har fått massor av speltid under Smiths frånvaro, tagit vara på varje sekund och varit lagets klart bäste defensive spelare.

Alla tre amerikaner har klivit fram, tagit stort ansvar och iklätt sig matchvinnarroller. Bryce Douvier en klippa offensivt och i returtagningen. Tavarius Shine och DeRiante Jenkins har levererat stabila alloundmatcher hela vägen som ofta varit helt matchavgörande. 

BC har också mött "rätt" lag under den här perioden. Södertälje, som var inne i en lång förlustsvit. Köping som är så långt ner i källaren som det bara går. Umeå vilket är ett notoriskt bottenlag i SBL. Men vinster är vinster mot vilka de än tas och nu är plötsligt laget 10/6 när vi kommit halvvägs in i grundserien.


Nu väntar vi bara på den där värvningen som ska göra att BC Luleå som klubb ger sig själv möjligheten att ta det där sista steget.