Julbetygen på SBL-lagen

Bloggens hårda och mjuka julklappar.

Adam Ramstedt och Axel Nordström.

Adam Ramstedt och Axel Nordström.

Foto: PETER HOLGERSSON

Blogg2020-12-23 11:01

I morgon är det julafton och då lär inte blogginläggen rasa in. Men om inget nyhetsmässigt som sticker ut alldeles extra inträffar får ni nöja er med ett litet omdöme vad lagen i SBL herr presterat hittills.

Betygssystemet är de klassiska NSD-rosorna. 1-5.

Vi kör i tabellordning

Södertälje BK

Matchkvot: 8/2.

Betyg: 4.

Kommentar: "Visst har tränaren Ludvig Degernäs lag sina håligheter - truppen är tunn och skulle må bättre av en amerikansk guard med högre tak - men den erfarna truppen har hittat sätt att vinna matcher där Viktor Gaddefors under hela hösten varit lagets ledare. Jag skulle bli mycket förvånad om Södertälje inte adderar en spelare innan värvarfönstret stänger." 
 


Norrköping

Matchkvot: 8/3.

Betyg: 4.

Kommentar: "Unge tränaren Mikko Riipinen har maxat ut det mesta av sitt material, fått alla tre amerikaner att underordna sig laget och gett Adam Ramstedt utrymme att lyfta till MVP-nivå. Det här gänget smyger lite under radarn men se upp: Det kan bära långt."

Borås

Matchkvot: 8/4.

Betyg: 2.

Kommentar: "Borås fick en mardrömsstart på säsongen med tre raka förluster men har sedan dess vunnit sju av åtta. Jag hävdar fortfarande med bestämdhet att Borås har det bästa spelamaterialet och är laget att slå. Guarden Marek Klassen håller MVP-klass men visst är det inte helt godkänt att förlora fyra av tolv matcher."

Nässjö

Matchkvot: 8/4.

Betyg: 5.

Kommentar: "Sett till förväntningar och spelartrupp är Nässjö utan tvekan "säsongens Köping." Det svenska spelarmaterialet är okej, importerna lite mellanmjölk men tränaren Joakim Källman har, trots skadebekymmer på nyckelspelare, maxat prestationerna och fått en fantastisk utveckling på förre BG Luleå-spelaren David Höök."

BC Luleå

Matchkvot: 6/4.

Betyg: 2.

Kommentar: "Med tanke på hur mycket lagspelet gnisslat under hösten är sex segrar på tio matcher vad man kan förvänta. Tränaren Peter Öqvist har krämat ut det han kan av ett lag som är för kort, skjuter vingligt och har i alla fall två importspelare som inte levererar sett till roller och lönekuvert. Har klubben guldambitioner kommer det krävas en eller annan förändring i spelatruppen."  

Jämtland

Matchkvot: 5/6.

Betyg: 1.

Kommentar: "Med tanke på den satsning Jämtland gjort är förstås resultatet hittills ett rejält magplask. Laget innehåller mängder med individuellt bra spelare, en beprövad tränare i Adnan Chuk men det är som att alla bitar inte riktigt passar ihop. Inte ännu i alla fall. Vi får se om nye guarden Tre Bussey kan vara lösningen på några av lagets problem."

Köping

Matchkvot: 5/7.

Betyg: 2:

Kommentar: "Egentligen var en reaktion att vänta efter Köpings succésäsong förra vintern. Alla är andra lag är förvarnade, importerna är inte riktigt på samma nivå och då blir prestationerna lite mer ojämna."

Umeå

Matchkvot: 2/11.

Betyg: 2.

Kommentar:  "Nye tränaren Boris Balibrea har satt ihop ett hårt arbetande lag som aldrig viker ned sig och om sanningen ska fram har Nathan Dawit & Co haft lite oflyt i vissa matcher. Men tittar vi spelare för spelare håller den här Umeå-årgången inte någon speciellt bra nivå och vinner laget sju-åtta matcher över hela säsongen är det enligt förväntan."

Fryshuset

Matchkvot: 1/11.

Betyg: 2.

Kommentar: "Att nykomlingen inte skulle hålla ligaklass visste vi och min stora fråga var om laget överhuvudtaget hade kapacitet att vinna en enda match. Nu är det gjort. Men jag måste erkänna att Fryshuset varit en frisk fläkt som hängt med i fler matcher än jag på förhand trodde."