Det är dags att börja bygga ett lag, BC Luleå

Planen – om Bloggen får bestämma.

Adam Rönnqvist i BC Luleå.

Adam Rönnqvist i BC Luleå.

Foto: Bildbyrån

Blogg2021-06-07 19:52

Det är dödstyst på värvarfronten i BC Luleå och när vi nu är en vecka in i juni har klubben fortfarande inte enda spelare på kontrakt. Det hör inte till vanligheterna men kommer förstås att ändras den närmaste veckan eller två. Då lär en eller annan lokal utvecklingsspelare fylla på truppen bakifrån. 


Men mest intressant är förstås hur en kommande värdematchrotation på sju-åtta spelare ska snickras ihop.

För det första måste Adam Rönnqvist skriva under ett kontrakt. Han blir en oerhört viktig pusselbit på lagets bakplan med sin offensiva spetskompetens. 

Jonathan Arvidsson visade den senaste säsongen allt han behövde för att göra sig förtjänt av en löneförhöjning. Viktigt också att skriva fast en lokal spelare som fostrats i den lokala basketmyllan. Det skapar alltid lite extra intresse.


Veteranen och slitvargen Axel Nordström befinner sig nere i Uppsala för att fundera på sin basketframtid men jag skulle bli oerhört förvånad om han kommer tillbaka till Luleå för en tredje säsong. 

Nordström måste förstås ersättas av en spelare på samma nivå - gärna en svensk som i alla fall nuddar vid landslagsspel. Det är nivån som krävs.

Ett säkert kort som kan tränaren Peter Öqvists system utan och innan är Borås powerforward William Gutenius som svarade för en kanonsäsong i vintras. En kolla-läget-pling skulle i alla fall inte skada.


Resten av nyckelplatserna ska rimligtvis besättas av importspelare och där tycker jag det vore fräscht om BC Luleå vågade gå collegevägen igen och fynda på den marknaden. Gissningsvis handlar det om en stor position.

På de två övriga, en tre-fyra och en comboguard, kan det behövas mer erfarenhet - inte minst på guardsidan där målbilden måste vara att hitta ligans bäste spelare. Det handlar helt enkelt om en ny Rozzell, en matchvinnare med rätt att avgöra matcher.


Rent allmänt tycker jag att de sportsligt ansvariga i klubben bör lägga mycket tid på att hitta rätt personlighet. Förra säsongen upplevde jag att BC Luleås spelartrupp saknade en tydlig ledare - en kravställare som gick i bräschen på träning samt match. Quinton Upshur var en sådan och det är ingen tillfällighet att klubben haft sin mest framgångsrika år det senaste decenniet med honom i laget.


Sedan sitter man förstås och hoppas på att Lars Mosesson & co i hemlighet sitter och jobbar på en riktig "bomb". Ett spelarnamn som skakar om i basketsverige och höjer den i dag iskalla temperaturen några hundra grader.

Men det är nog mer ett önsketänkande från Bloggens sida.