Den vilda vändningen

Doldisen blev en x-faktor.

Luleåjubel i LEA.

Basket2021-03-23 20:49

Vid 7-21 efter sju spelade minuter och tuffa 27-43 en kvart senare kan jag tänka mig att många av de åtta på Luleå energi arenas läktare satt och funderade på om det fanns något roligare att göra på en tisdagskväll.

Men det fanns det faktiskt inte.

Från och med den stunden tog BC Luleå greppet om rivalmötet mot serieledande Norrköping Dolphins och svarade för helvilda 74-44 under matchens sista 23 minuter.

Den utvecklingen var svårfunnen men likförbaskat stod där 101-87 till hemmalaget när slutsignalen ljöd. Ologiskt - eller kanske helt logiskt efter den märkliga hemmaförlusten mot Köping i fredags. Vad vet jag?

Orsakerna? Många små som bildade en helhet men det går inte att runda BC Luleås försvarsspel där laget till sist fick träff och gjorde allt mycket svårt för Norrköping. En x-faktor där blev superdoldisen Alexander Yemane, som när laget fick lite foulproblem och Tope Arikawe skadad, svarade för sin livs SBL-match på egen planhalva. Aggressiv, tuff, smart och sedan gjorde det förstås inte något att 21-åringen drog i ett och annat skott när lägena dök upp under hans blytunga 23 spelminuter.

Touré Murry, som Bloggen skällt på hela vintern, startade inte matchen vilket nog var ett bra drag, Nu fick veteranguarden smyga igång lite och landade till sist på 20 poäng samt dugliga 45 procent från golvet. Helt avgörande för matchens utgång. Under en period i första halvlek, när BC var i djup brygga, var Murry en av få som kunde göra poäng när det behövdes som mest.

Men sett över alla 40 minuter är det svårt att förbise Tristin Walley som studsade tillbaka med besked efter den svaga insatsen mot Köping och var lagets mest produktive spelare. Överlägset bäst med +27 som gav 15 poäng, 8 returer, 4 assist och 4 steals på 32 minuter.

Segern innebär att BC Luleå behåller greppet om fjärdeplatsen i tabellen med fyra matcher kvar av grundserien.