Viruset förnyar mötesformerna

Digitala sammankomster är numera vardag.

"Studio Solidaritet" är en digital samtalsserie som arrangeras av Olof Palmes Internationella Center.

"Studio Solidaritet" är en digital samtalsserie som arrangeras av Olof Palmes Internationella Center.

Foto:

Blogg2020-05-14 12:00

Covid-19 har vänt upp och ned på den politiska vardagen och inneburit en radikal förändring av mötesformerna. Digitala sammankomster är numera vardag.

Min onsdag såg ut så här:

Kl 08.00 deltog jag i en pressbriefing genom det digitala mötesverktyget Zoom. Jag och några andra journalister informerades om dagordningen på veckans session i Europaparlamentet. Därefter skrev jag ett blogginlägg om ett av S-förslagen.

Kl 12.30 följde jag en webbsändning av "Studio solidaritet" från Palmecenter. Tidigare utrikesministern Margot Wallström och Palmecenters generalsekreterare Anna Sundström samtalade om krisen för den globala jämställdheten och vikten av en feministisk utrikespolitik.

Kl 18.00 var det dags för ett nytt Zoom-möte. 259 socialdemokratiska partimedlemmar från Kiruna i norr till Ystad i söder fick chansen att ställa frågor till socialminister Lena Hallengren och Europaparlamentarikern Heléne Fritzon om vad som görs nationellt respektive på EU-nivå för att hantera coronakrisen. Dessutom passade Hallengren på att presentera regeringens storsatsning på fler undersköterskor och vårdbiträden i äldreomsorgen.  

Kl 19.00 bjöd nystartade Tankesmedjan Norrsken på ett nytt webbseminarum. Lawen Redar, Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson, höll ett intressant föredrag om sitt partis kulturpolitik. Noterbart är att den S-ledda regeringen utökat den statliga kulturbudgeten med hela 1,6 miljarder kr sedan maktskiftet 2014.

Det finns givetvis nackdelar med att ha möten i den här formen. Det bästa är så klart när människor kan träffas i samma rum, öga mot öga, för att samtala och diskutera med varandra. Men det finns också fördelar som gör att digitala möten med all säkerhet kommer användas i ökad utsträckning även efter coronakrisen.

Många har nu lärt sig den nya tekniken och upptäckt att digitaliseringen ger möjligheter att spara både tid och pengar. 

Man behöver inte ta sig till Palmecenters lokaler i Stockholm eller Europaparlamentets pressrum i Bryssel för att få fakta, information och en ordentlig genomgång av läget. Det funkar för det mesta lika bra att sitta framför datorn i Luleå.