Viktiga besked från Göteborgskongressen

Kolla alla filmklipp med S-företrädarna på Ledarbloggen!

Eva Nordmark, Matilda Ernkrans, Tobias Baudin, Tomas Eneroth och Mikael Damberg ger besked om S-politiken.

Eva Nordmark, Matilda Ernkrans, Tobias Baudin, Tomas Eneroth och Mikael Damberg ger besked om S-politiken.

Foto: Olov Abrahamsson

Ledarbloggen2021-11-09 07:01

Under förra veckans fem kongressdagar i Göteborg passade jag på att göra några korta intervjuer med ett antal S-företrädare. 

Jag tycker själv att de ger en ganska hygglig bild av vad som är på gång från S- och regeringshåll i Norrbotten. Kolla gärna på filmklippen! 

Inrikesminister Mikael Damberg konstaterade att regeringens polissatsning börjar bli synlig även i norra Sverige. I Polisregion Nord är det nu 360 fler anställda och 150 fler poliser jämfört med 2016 – och det kommer mer. Varje år levererar polishögskolorna ett stort antal nya aspiranter till polisstationerna runtom i landet.

Matilda Ernkrans, minister med ansvar för högre utbildning, beskrev de stora investeringar som görs vid rymdbasen Esrange i Kiruna och Luleå tekniska universitet, LTU. Sedan 2015 har S-ledda regeringen skapat 1 200 nya utbildningsplatser vid LTU.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth berättade att han och regeringen vill skynda på infrastrukturinvesteringarna i norra Sverige. Han pekade särskilt på Malmbanan, Malmporten och Norrbotniabanan. Dessutom påminde han om hur den M-ledda regeringen plockade bort Norrbotniabanan ur den nationella trafikplanen efter regeringsskiftet 2006 och att det spelar roll vem som styr i infrastrukturpolitiken.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark klargjorde att regeringen skjuter till mer pengar för arbetsmarknadsutbildning och andra insatser för att människor ska kunna ta de jobb som växer fram genom den gröna nyindustrialiseringen i norra Sverige. 

Nya partisekreteraren Tobias Baudin redogjorde för hur han vill utveckla S som folkrörelse i hela landet samt vilket kongressbeslut som han tycker är det absolut viktigaste. (Dessutom kunde vi inte låta bli att byta några om Luleå Hockeys storseger mot Djurgården i lördagens SHL-match.) 

Under kongressen fick jag även ett längre snack med Marie Nilsson, ordförande i IF Metall, som organiserar många av dem som jobbar inom den tunga industrin i Norrbotten. 

Det blev inget filmklipp med henne – dock en ledare om det nya studie- och omställningsstödet som Marie Nilsson beskriver som "den största reformen som den här regeringen genomfört". Läs denna och andra texter på NSD:s ledarsida.