Ledarbloggen minns en historisk landshövding

Ledarbloggen minns några av årets politiska händelser. Det första avsnittet handlar om nya landshövdingen Lotta Finstorp.

Lotta Finstorp blev historisk som den första kvinnliga landshövdingen i Norrbotten. Det finns dock att göra för att modernisera och effektivisera den statliga länsförvaltningen.

Lotta Finstorp blev historisk som den första kvinnliga landshövdingen i Norrbotten. Det finns dock att göra för att modernisera och effektivisera den statliga länsförvaltningen.

Foto: Jonny Vikström

Ledarbloggen2021-12-01 08:01

20 januari 2021 skrevs ett stycke historia i Norrbotten. För första gången (efter 378 år med de statliga länsstyrelserna) utsågs en kvinna till landshövding i Norrbotten – något som NSD:s ledarsida länge krävt.

Det blev mångåriga M-riksdagsledamoten Lotta Finstorp som fick förtroendet 

"Lotta Finstorp är en mycket erfaren politiker och ledare. Hennes breda erfarenhet från nationell, regional och kommunal nivå kommer att bidra till utvecklingen av såväl länsstyrelsen i Norrbottens län, men även utvecklingen av länet. Det är också glädjande att Norrbotten nu får sin första kvinnliga landshövding", sa dåvarande civilministern Lena Micko (S) i en kommentar.

ledarplats i NSD beskrev jag de utmaningar som väntar Finstorp i Norrbotten. 

Det finns bland annat massor att göra för att effektivisera och modernisera den statliga länsförvaltningen. Både politiker och företagare har vid upprepade tillfällen pekat på hur långsamma, byråkratiska och kostsamma tillståndsprocesser bromsar utvecklingen i Norrbotten. 

"Det skulle behövas en rejäl dos glasnost och perestrojka även i den statliga länsbyråkratin i Norrbotten", löd min slutsats i NSD:s ledare 21 januari.

Det är illa när Länsstyrelsen uppfattas som en bromskloss – inte en allierad – i arbetet för att skapa en långsiktigt hållbar utveckling och stabil arbetsmarknad i Norrbotten.