Ledarbloggen minns en diskussion om Sverigebilden

Ledarbloggen minns det gångna året. Idag handlar det om en diskussion om Sverigebilden på Ikem-dagen 20 maj.

NSD:s Olov Abrahamsson och Carolin Dahlman, högertidningen Bulletin, diskuterade läget i Sverige på Ikem-dagen 20 maj.

NSD:s Olov Abrahamsson och Carolin Dahlman, högertidningen Bulletin, diskuterade läget i Sverige på Ikem-dagen 20 maj.

Foto: Ikem

Ledarbloggen2021-12-07 07:07

20 maj var jag och Carolin Dahlman, ledarskribent i högertidningen Bulletin, inbjudna till Ikem-dagen, som varje år arrangeras av arbetsgivarorganisationen Ikem (Innovations- och kemiarbetsgivarna). Det blev bland annat en diskussion om Sverigebilden.

"Sverigebilden internationellt gör det svårt att attrahera den kompetenta arbetskraft vi behöver", påstod Carl Eckerdal, chefsekonom på Ikem. 

Han beskrev Sverige som ett land med massor av utanförskapsområden där folk känner sig otrygga, vilket påstås göra det svårt för näringslivet att rekrytera från andra länder. 

I debatten med Carolin Dahlman invände jag med skärpa mot beskrivningen av Sverige som ett land i sönderfall. Sverige är alltjämt ett land med ett mycket gott internationellt rykte.

Det är förvisso sant att det finns utanförskapsområden och gängkriminalitet i Sverige. Det är reella samhällsproblem – framför allt för de som bor i de utsatta områdena. Men det finns samtidigt skäl att reagera mot överdrifterna och skräckskildringarna. 

Sverige har inte kollapsat.  De flesta svenskar lever trygga och bra liv. Risken att utsättas för brottslighet är liten. 

Det är fortfarande en vinstlott att födas i Sverige – en demokratisk välfärdsstat med ett konkurrenskraftigt näringsliv. Just nu tillförs dessutom stora resurser för att stärka polisen och andra delar av rättsväsendet.

Gängkriminaliteten har inte heller förstört omvärldens bild av Sverige, som chefsekonomen ville ge sken av under Ikem-dagen. I Nation Brands Index, ett analysverktyg för att mäta och ranka världens länder, är Sverigebilden stadig. 

Precis som tidigare år anses svenskarna vara hårt arbetande och ärliga, och Sveriges klimatarbete rankas högt.

Landet Sverige associeras med begrepp som modernt, framåttänkande, utvecklande och ambitiöst – inte grov brottslighet. De varor och tjänster som de tillfrågade förknippar med Sverige är högteknologiska produkter, bilar och livsmedel – inte narkotikahantering.

Kort sagt: Sveriges internationella varumärke är alltjämt mycket starkt.

Även i andra rankingar når Sverige goda resultat. CEO World Magazine anser att Sverige är världens bästa land för kvinnor. Enligt den amerikanska tidskriften US News and World Report är Sverige dessutom världens bästa land att ha barn i, vilket är ett gott betyg för föräldraförsäkringen, förskolan och andra delar av familjepolitiken.

Uppenbarligen har detta land också ett gott klimat för innovationer och "oppfinnarjockar". Sverige är världens näst mest innovativa land sett till antalet patentansökningar per invånare, enligt European Patent Office, vilket borde glädja en branschorganisation som Ikem. 

Nu kan vi också se hur denna innovationsförmåga omvandlas till konkreta industrisatsningar och nya jobb i Norrbotten och Västerbotten.

Det betyder så klart inte att det är enkelt att locka indiska eller sydkoreanska ingenjörer till Sverige. 

Av lätt begripliga skäl framstår det inte som det omedelbara karriärvalet för den som nyss blivit färdigutbildad i New Delhi eller Seoul. Det finns många andra metropoler i världen som lockar. Men de som vill flytta till norra Sverige för att delta i uppbyggnaden av H2 Green Steel, Hybrit, Northvolt och alla andra industriella framtidsprojekt kan under alla omständigheter vara säkra på att de kommer till samhällen med en i alla avseenden schysst livsmiljö. 

De behöver inte oroa sig för att det springer omkring en massa livstilskriminella och skjuter på gator och torg i Luleå, Skellefteå, Gällivare, Kiruna eller Boden.

"Jag kommer i alla sammanhang att med kraft brännmärka dem som talar illa om Sverige", sa Göran Persson (S) en gång i tiden. 

Brännmärkning är att gå för långt. Men det finns skäl att reagera och invända skarpt när det finns krafter som svartmålar och beskriver Sverige som ett land i upplösningstillstånd.

Det stämmer illa med verkligheten och framstår mest som polemisk och skruvad högerpropaganda inför valåret 2022.