Han har kramat ut allt som går

Peter Öqvist nu och då.

Peter Öqvist.

Peter Öqvist.

Foto: Petra Älvstrand/Frilans

Blogg2021-01-10 09:56

Peter Öqvist har coachat BC Luleå sedan 2014 och när han kom till klubben från Sundsvall var uppdraget tydligt: Gör klubben relevant igen efter tre tuffa år med Charles Barton och Fredrik Joulamo som ansvariga.

Men hur hans långa sejour i Luleå egentligen sett ut? Bloggen tittar bakåt och landar till sist i nuet. Framtiden får vänta lite.

Här är Peter Öqvist facit de senaste sex säsongerna:


2014/2015

Fyra grundserien. Utslaget i kvartsfinal mot Sundsvall.


2015/2016

Tvåa i grundserien. Utslaget i semifinal mot Norrköping.


2016/2017

Etta i grundserien. SM-guld efter finalseger mot Södertälje.


2017/2018

Etta i grundserien. Förlust i SM-finalen mot Norrköping.


2018/2019

Fyra i grundserien. Utslaget i kvartfinal mot Jämtland.


2019/2020

Tvåa i grundserien när säsongen avbröts på grund av coronapandemin.


Hur ska vi sammanfatta det här? Helt okej. Till och med ganska bra.  

Vi vet inte i dag hur den avbrutna coronasäsongen slutat men jag skulle nog påstå att BC Luleå under Peter Öqvists ledning alltid varit en klubb att räkna med i grundserien med 141 vinster på 193 matcher från 2014 till mars 2020. Det är ett alldeles utmärkt resultat.

Höjdpunkten är förstås SM-guldet 2017 som för alltid kommer finnas i historieböckerna men några oförklarliga kollapser i flera slutspel ligger där och gnager. Jag tänker främst på genomklappningen i den sjunde finalen mot Norrköping 2018, Jämtlandsmisslyckandet 2019 och i viss mån kvartsfinalförlusten mot Sundsvall för snart sju år sedan.


Men hur ska vi betygsätta Peter Öqvists prestation den här säsongen? Kanske är det att spetsa till saker lite väl mycket men jag vågar nog påstå att det faktiskt är bland det bästa han gjort under sina år Luleå. Trots att laget är 8/5. Trots att BC Luleå ligger femma i en tabell som innehåller endast nio lag. Trots att ligan är svagare än på några år. Trots att lagets prestationer på planen från och till varit eländiga.


Peter Öqvists kramat ut allt av ett lag som är felbyggt i grunden där längd och defensiv spetskompetens saknas något alldeles oerhört.

BC-tränaren har "trollat med knäna" och tvingats förlita sig på spelare som Daniel Hansson, Denzel George och Jonathan Arvidsson för att kunna vinna matcher. 

Öqvist har knuffat fram Adam Rönnqvist och Axel Nordström längst fram i frontlinjen för att bära det här vingliga bygget trots att ingen av dem är spelare som ska vara nummer ett och två i ett lag med guldambitioner.

Peter Öqvist har tvingats "hantera" importspelare som Touré Murry och A.J. Davis så att de ska vara lite skadliga som möjligt i perioder under matcherna. 

Det är med facit i hand en hyggligt delikat arbetsuppgift.


Sedan kan förstås inte tränarveteranen svära sig hel fri från ansvar. Öqvist har tillsammans med den sportsliga ledningen satt i ihop den här upplagan av BC Luleå och svarat för scoutingen av spelare. Det går inte att fly ifrån och hur det än är har BC Luleå en större spelarbörs att röra sig med än merparten av konkurrenterna och måste kunna bättre än så här.


Hittills har vi inte sett några tecken på att klubben kommer göra några förändringar i truppen. Det förs samtal med Denzel Andersson men han ensam kommer inte kunna vända skutan. Enligt Bloggen krävs det mer än så.
 

Historiskt har BC Luleå alltid gjort det som krävs för att vinna men den här coronadrabbade säsongen är inget sig likt och kanske är prioritet ett att säkra ekonomin? Prioritet två är sportsliga framgångar. Det får vi i så fall acceptera. 

Eller så har klubbledningen med klubbdirektören Lars Mosesson i spetsen utrustats med en sällan skådad iskyla, mängder av tålamod och ser en gömd potential som Bloggen inte kunnat uppfatta 13 matcher in i säsongen?

Vi får helt enkelt vänta och se vilken väg som är rätt att gå.