EM-hjälte mot alla odds

Stark debut av Luleås stjärna.

Allis Nyström.

Allis Nyström.

Foto: NSD

Blogg2021-06-17 14:19

För bara några veckor sedan var Allis Nyström knappt påtänkt för den svenska EM-truppen och hade antagligen börjat förbereda sig för en skön sommar hemma i Luleå.

Sedan radade återbuden upp sig för förbundskaptenen Marco Crespi i form av stjärnorna Amanda Zahui, Regan Magarity och Lollo Halvarsson. 


Fem år efter sin A-landslagsdebut blixtinkallades Luleå Basket-stjärnan till EM-lägret i Södertälje - fortfarande en bra bit bort från en slutgiltig svensk trupp. Men sedan började det hända saker.

I träningsmatcherna fick Nyström, lite från ingenstans, chansen i startfemman och när EM startade på torsdagen mot Slovakien gav Crespi henne förtroendet igen. Och som den 27-åriga forwarden axlade det ansvaret.

20 blytunga minuter belönades hon med, levererade sex poäng och sju returer samt en urstark defensiv insats. Mycket imponerande och en härlig underdogstory med en av svensk baskets mest skadedrabbade spelare i huvudrollen. Gång på gång har Allis Nyström kommit tillbaka till basketplanen när oddsen varit emot henne.


Sett över hela matchen följde Sverige sin defensiva matchplan klockrent vilket lade grunden för 74-57-segern. Offensivt var tvillingarna Elin och Frida Eldebrink tvingade att göra en stormatch och duon tog det ansvaret med sammanlagt 32 poäng.

Många extra rosor till Natahlie Fontaine som gjorde ett hästjobb i båda ändarna av planen och tillsammans med Allis Nyström lade den defensiva grunden i måstematchen.