Efter stjärnans skada - så borde BC Luleå agera

Fyra tuffa veckor väntar.

Andrew Smith blir borta i en månad.

Andrew Smith blir borta i en månad.

Foto: Petra Älvstrand

Basketbloggen2021-12-05 11:35

Att BC Luleå haft en tuff säsong vet alla och Bloggen har från och till varit oerhört kritisk inte så mycket mot spelarna som gör så gott de kan efter sin förmåga utan mot den sportsliga ledningen som missbedömt slagstyrkan hos spelartruppen och hos konkurrenterna vilket lett fram till att läget är som det är. Men det där behöver vi inte tjata om mer just i dag.


Ovanpå det har BC Luleå haft stolpe-ut med brutna kontrakt av ett par spelare – Kene Chukwuka och Vilgot Larsson – som båda var tänkta att ha viktiga roller.

Men nu undrar jag om inte BC Luleå står inför sin största sportsliga utmaning på hur länge som helst. Lagets viktigaste spelare defensivt  Andrew Smith har dragits med en armskada ett bra tag och nu måste den fixas till innan det blir ännu värre. Det innebär att den 29-årige powerforwarden kommer vara ur spel en månad. Det kan förstås bli längre – det kan ingen säkert veta i dag.

Under denna månad har BC Luleå fyra superviktiga matcher, 2xKöping, Södertälje och Umeå. I normala fall hade Bloggen bedömt det som fyra hyggligt möjliga segrar. Utan Andrew Smith blir det förstås mycket svårare.

BC Luleå har redan krisagerat med att skriva korttidskontrakt med veteranen Tim Kearney men han ersätter inte Smith som spelare däremot breddar 35-åringen truppen och ger kvalité på träningarna vilket är välbehövligt. Det är det nyktra sättet att se på den rekryteringen. Kanske finns det en lös plan att förlänga kontraktet med Kearney över hela säsongen men då ska han ses som en ersättare till Vilgot Larsson. Inget annat.

Som jag ser måste BC Luleå helst redan i går värva in en rak ersättare för Smith. En jäkla vass importspelare på kortkontrakt som klubben kan tänka sig behålla en längre tid om det skulle visa sig att Smiths skaderehab drar ut på tiden. 


Ovanpå det behöver klubben hitta en svensk kvalitetsspelare som kan göra laget bättre från dag ett och ge spets. Där är BC Luleå på jakt sedan en tid tillbaka men marknaden är förstås oerhört begränsad vilket gör arbetet svårt, kanske helt omöjligt. Vi får helt enkelt avvakta och se vad som händer. Klockan tickar i alla fall.