Bloggen minns 2020 - del 19

Under 2020 genomförde Socialdemokraterna sina medlemsutbildningar i digital form.

Det här gänget deltog i Socialdemokraternas medlemsutbildning 19 oktober 2019. Under 2020 fick S emellertid genomföra sina utbildningar i digital form.

Det här gänget deltog i Socialdemokraternas medlemsutbildning 19 oktober 2019. Under 2020 fick S emellertid genomföra sina utbildningar i digital form.

Foto: Olov Abrahamsson

Blogg2020-12-19 07:01

Under flera år jag medverkat som gästföreläsare vid Socialdemokraternas medlemsutbildningar i Norrbotten och hållit i ett pass med rubriken ”Att skriva politiskt”.

Som för allting har dock covid-19 ändrat förutsättningarna även för partiets utbildningsverksamhet. Istället för de traditionella samlingarna på Sunderby folkhögskola har kurserna genomförts på distans med hjälp av det digitala mötesverktyget Zoom. 

3 och 21 november deltog jag vid två sådana distansutbildningar. Det gick det också, även om det givetvis hade varit trevligare att få träffa kursdeltagarna på riktigt.

Utbildningssatsningen är under alla omständigheter ett berömvärt initiativ och visar fördelarna med att vara med i ett politiskt parti. Medlemmarna erbjuds inte bara möjligheter att påverka och tillfällen till gemenskap med likasinnade, utan också chansen att bli en smula klokare.

Idag är omkring 238 000 svenskar medlemmar i något av de åtta riksdagspartierna. Socialdemokraterna är störst med 90 000 medlemmar och Moderaterna är tvåa med 45 000 medlemmar.

Fler borde emellertid göra dessa 238 000 svenskar sällskap. Partiväsendet må ha sina fel och brister, men det är helt nödvändigt för att folkstyret ska funka. Dessutom kan det faktiskt vara ganska kul att träffa folk på kurser, seminarier och andra partiaktiviteter.