Vi går mot bättre tider – tro mig

Leif Mettävainio, Luleå, är medlem i fackförbundet Kommunal.

Leif Mettävainio, Luleå, är medlem i fackförbundet Kommunal.

Leif Mettävainio, Luleå, är medlem i fackförbundet Kommunal.

Foto: NSD Arkiv

Gästkrönika2021-01-13 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

aNytt år med nya löften och besvikelser. Varje dag känns som en djup sorg med coronakris som överskuggar det mesta. 

Vi skulle behöva komma närmare varandra mitt i det kalla, mörka, isiga och vintriga. Istället isoleras vi och håller ”socialt” avstånd på grund av realiteter som corona med nya regler, rekommendationer och lagar. Hålla avstånd är inte speciellt socialt. 

Den jag kan tänka mig att hålla miljoner armlängders avstånd från är den odräglige president Trump och det allt det han står för och inte står för. 

Mycket är sagt och en hel del är skrivet om det som utkämpas i den ”stora” demokratin USA. Vi är många som mår illa, riktigt illa så här i slutskedet av en mandatperiod i det stora landet med starka krafter som i aktiv handling solkar ner demokratin. 

Kanske kommer snart bättre tider men det kommer krävas mod, handlingskraft och kloka beslut av president Biden så fort han tillträtt. Det blir inte lätt. 

Coronakrisen måste få ett slut. Det kunde ha sett annorlunda ut men ekonomisk utslagning, rasism, arbetslöshet och ojämlikhet skär djupa sår. 

Aldrig har klyftorna varit så stora mellan de som har och de som inte har i USA. Klyftorna ökar också i Sverige men vi har skyddsnät som lindrar, något som nästan saknas helt i USA.

Det känns som att partipolitiken skulle behöva mötas mer mot mitten, med mer samarbete och hållbar inriktning. 

Tyvärr är det en lång väg dit eftersom partierna både här i Sverige och runt om i världen gör det motsatta med partier åt höger som går mer åt höger och partier åt vänster som går mer åt vänster.

Jag vill tipsa om SVT som bjuder på ett tidsdokument i två akter om Ulf Lundells liv, med många prestationer och om hans styrkor och svagheter. Sällan – kanske aldrig tidigare – har vi sett någon som bjuder så mycket på sig själv. Det handlar också om folkhemmet, förväntningar på socialdemokratin och hårt arbete. 

Lundells livs- och yrkesgärning är som höga berg och djupa dalar. Denne ikon som hållit på i snart 50 år, har skrivit böcker och producerat musik som etsats in i den svenska folksjälen. 

Se dokumentären på SVT Play! Jag har läst de flesta av Lundells böcker och lyssnar fortfarande på hans musik. Visst finns det mörka partier i Lundells texter, men betydligt mer glädje och hopp, som i sången "Bättre tider":

”Men en vacker dag är helvetet slut

Vi går mot bättre tider

Tro mig, tro mig

Det här är inget skämt

Och inte heller är det

Tro mig, tro mig

Nånting som jag själv bestämt”

Tack för ordet!