Populister tror alltid att de är majoriteten

Jesper Bengtsson är författare och frilansjournalist. Han skriver regelbundet om utrikespolitik på NSD:s ledarsida.

"Demokratin säkras med fredliga medel, inte stormningar av demokratiska parlament", skriver Jesper Bengtsson på NSD:s ledarsida.

"Demokratin säkras med fredliga medel, inte stormningar av demokratiska parlament", skriver Jesper Bengtsson på NSD:s ledarsida.

Foto: TT/NSD Arkiv

Ledarkrönika2021-01-09 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Chocken har just lagt sig efter kuppförsöket i USA. Ordningen tycks tillfälligt vara återställd och Joe Biden har formellt valts till president.

Men Trump har nästan två veckor kvar i Vita huset. Det är bara alltför gott om tid att pröva någon ny metod för att kasta omkull demokratin i USA. 

Min första tanke när jag såg sydstatsflaggan i kongressbyggnaden var: Det är så här enkelt. Så banalt. Så vardagligt. 

Ändå kan det ändra allt.

När vi läser om statskupper och revolutioner långt borta eller för länge sedan framstår det som så mycket mer abstrakt. Som händelser i en film eller en fiktiv berättelse. Det berör oss inte riktigt. 

USA är också långt borta, men vi har vant oss vid att betrakta det nästan som hemma. Och det räckte med fyra års undergrävande av systemet och några tusen demonstranter vid rätt plats och tillfälle för att demokratins överlevnad skulle bli en högst konkret fråga.

Det var så här det gick till i Tyskland på 1930-talet. Det var så här demokratin störtades i Iran på 1950-talet och det är så här det går till i länder som i dag går i alltmer auktoritär riktning.

Det manar oss till motstånd, förstås, men också till att verkligen analysera och försöka förstå vad det är som händer när demokratin undergrävs.

Så att vi förstår ATT det händer.

De som i veckan stormade Capitol Hill är övertygade om att de är majoriteten. De tror på Trumps påståenden att han egentligen vann valet. 

Det är en vanlig populistisk tankefigur, både från högern och vänstern. För några år sedan ledde jag ett samtal om utomparlamentariska aktioner med en grupp mer extrema vänsteraktivister. 

De drevs av övertygelsen att de hade folket med sig. Egentligen. Om det inte vore för kapitalismens propaganda, de korrupta medierna och eliten skulle de vinna val.

Vid ett annat tillfälle försökte jag övertyga en mycket skeptisk vegansk aktivist att antalet människor som vill ha fri fart på vägarna är fler än de som vill se en vegansk livsstil.

Han trodde mig inte.

Exakt denna övertygelse, att folket egentligen är på deras sida, driver även högerextremismen. Fakta spelar ingen roll, för den är tillrättalagd.

Och mitt i allt detta kan vi andra bara fortsätta hävda att objektiv fakta existerar. Att ett valsystem inte måste vara riggat för att den egna sidan förlorar. Att demokratin säkras med fredliga medel, inte stormningar av demokratiska parlament.

Om några dagar lämna Trump scenen. Hans anhängare lär fortsätta tro på lögnerna.