Ledarbloggen minns demokratins 100-årsjubileum

Ledarbloggen minns det gångna året. Idag handlar det om rösträttskämpen Elin Wägner och demokratins 100-årsjubileum.

Tidigare talmannen Thage G Peterson skildrar Elin Wägners liv och gärning i en bok som gav ut under hösten 2021.

Tidigare talmannen Thage G Peterson skildrar Elin Wägners liv och gärning i en bok som gav ut under hösten 2021.

Foto: TT/NSD Arkiv

Ledarbloggen2021-12-13 07:01

Mellan 10 och 26 september 1921 (alltså för 100 år sedan) genomfördes valet till riksdagens andrakammare, det första svenska valet med allmän och lika rösträtt för både män och kvinnor.

Denna historiska händelse har uppmärksammats på många sätt under det gångna året. Bland annat har tidigare talmannen och S-ministern Thage G Peterson skrivit en bok om sina personliga minnen av författaren, journalisten och feministen Elin Wägner, som var en stark pådrivare i rösträttskampen i början av 1900-talet och så småningom även utsågs till ledamot av Svenska Akademien. 

I boken "Elin i mitt liv: Om Elin Wägner och mitt unga jag" (Carlsson 2021) berättar Peterson, som fyllde 88 år tidigare i år, om hur han som barn och tonåring lärde känna Wägner i hemsocknen Berg i Småland under 1930- och 1940-talen.

"Min far var frisör på fritiden och klippte Elin på en stol hemma i vårt kök"", berättade S-veteranen när jag ringde upp honom.

Det blev början på många möten och en bekantskap mellan småbrukarsonen Thage G Peterson och Elin Wägner, trots att det skiljde 41 år mellan de två.

Bland annat lärde hon Thage G en metod och andningsteknik för att hantera stamningen som besvärade honom som barn. Det gjorde att han senare i livet med större pondus och självklarhet kunde kliva upp i talarstolar runtom i landet.

Thage G bjöd tillbaka genom att visa Elin Wägner runt i Bergs socken och berätta om bygden som hon flyttat till. De gick på promenader och satte sig ibland för att samtala på en bänk vid kyrkan – ung och äldre, sida vid sida.

Elin Wägner gick bort i cancer 1949, året när hon skulle fylla 67 år. Samma år fyllde Thage G Peterson 16 år och började samla på material om Elin Wägners liv och gärning.

"Man kan därför säga att jag hållit på med boken om Elin i mer än 70 år", berättade han i vårt telefonsamtal.

För Thage G Peterson har Wägner också alltid varit en politisk inspirationskälla.

"Hennes frågor (engagemanget för kvinnors rättigheter, fredsarbetet och naturen) blev också mina frågor som politiker", sa han.

Till exempel var Elin Wägner en självklar ledstjärna för Thage G Peterson när han utsågs till ordförande i regeringen Palmes jämställdhetskommission 1972.

Det innebar att Elin Wägners idéer fortsatte att prägla jämställdhetsarbetet i Sverige långt efter hennes död. Kommissionen blev nämligen startskottet för en socialdemokratisk jämställdhetsoffensiv.

1974 kom rätten till fri abort i Sverige. 1975 omvandlades den gamla moderskapspenningen till en mer jämställd föräldraförsäkring. En ny jämställdhetslag och Jämo tog form. Barnomsorgen, den allmänna förskolan och fritidshemmen byggdes ut. 

Fler kvinnor fick förutsättningar att ta klivet ut på arbetsmarknaden och att försörja sig själva.

Det är också historien bakom att Sverige numera är det EU-land som har högst sysselsättningsgrad bland kvinnor. Snittet bland kvinnor i EU är 66,7 procent. I Sverige ligger siffran på 78,3 procent, vilket innebär att svenska kvinnor har större möjligheter att ta sig ur destruktiva relationer och stå på egna ben än kvinnor i många andra länder.

Det har gått 72 år sedan Elin Wägner lämnade jordelivet. Men hennes jämställdhetsidéer är i allra högsta grad levande i dagens Sverige.

Det är bara att tacka Thage G Peterson för att han påminner om hennes betydelse. Det visar att det spelar roll vilka idéer som präglar samhällsutvecklingen. Progressiv politik kan göra skillnad.

Utan Elin Wägner och andra demokrati- och jämställdhetskämpar hade Sverige varit ett annat land idag.