Jesus ord är ett bra rättesnöre

Det kan vara bra att begrunda sitt eget beteende innan man pekar finger åt andra.

Olov Abrahamsson är politisk chefredaktör för Norrländska Socialdemokraten.

Olov Abrahamsson är politisk chefredaktör för Norrländska Socialdemokraten.

Foto: NSD Arkiv

Ledarkrönika2021-01-08 06:03
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Johannes 8:1-11 berättas om när Jesus besökte Olivberget. De skriftlärda och fariséerna kom då dit med en kvinna som hade ertappats med äktenskapsbrott. 

De ställde henne framför honom och sa: ”Mästare, den här kvinnan togs på bar gärning när hon begick äktenskapsbrott. I lagen föreskrivs att sådana kvinnor skall stenas. Vad säger du?” 

De bokstavstrogna fariséerna ville sätta Jesus på prov och ifrågasätta hans förkunnelse.

”Den av er som är fri från synd skall kasta första stenen”, svarade Jesus efter en stund. Och fariséerna troppade av ...

Det är svårt att inte dra sig till minnes den bibliska berättelsen efter den senaste tidens turbulens runt den nu avgångne MSB-chefen Dan Eliasson. Många har varit beredda att kasta den första stenen.

På Twitter skriver riksdagsledamoten Jan Ericson (M) om "en katastrof till generaldirektör" som är "rent samhällsskadlig" och "misskött 3-4 olika uppdrag i statliga myndigheter".

Det är hårda ord. Men om de skulle stämma vilar i så fall ett mycket tungt ansvar på Ericsons eget parti. Det var den M-ledda regeringen som rekryterade Dan Eliasson som generaldirektör till Migrationsverket 2007.

Uppenbarligen tyckte Moderaterna inte heller att Eliasson var sämre än att Ulf Kristersson (M), som då var socialförsäkringsminister, kunde förordna honom som generaldirektör för Försäkringskassan 2011. 

Men några reflektioner kring det egna ansvaret finns inte hos Moderaterna i det här läget. Istället hivar högern nu alla stenar som de kan mot Eliasson och dagens regering.

Smått bisarrt blir det när riksdagsledamoten Cecilie Tenfjord-Toftby (M) åker på en längre semesterresa till Spanien och sedan har mage att kritisera statsminister Stefan Löfven för att han en besökt en folktom butik strax före jul.

Och hur tomt klingar inte orden från samma parti när det visar sig att deras egen försvarsministerkandidat Hans Wallmark befunnit sig på Las Palmas under jul, samtidigt som Moderaterna ylar om de socialdemokratiska statsrådens ansvar.

Eller tag Ebba Busch (KD), som trängts på partyn mitt under pandemin, men aldrig tvekar att ifrågasätta hur andra sköter sig under coronakrisen.

Jag tror inte att Jesus avsåg att endast den som är felfri ska få kritisera. Men jag tror att hans enkla slutsats var att det kan vara bra att begrunda sitt eget beteende innan man pekar finger åt andra.

Det borde också vara ett rättesnöre för oss alla, oavsett politisk hemvist.