Höjda löner i EU vore inte dumt för Sverige

Susanna Kierkegaard har tidigare jobbat som politisk tjÀnsteman i Europaparlamentet

"Det Àr tre Är sedan  Emmanuel Macron och Stefan Löfven Äkte buss tillsammans i Göteborg. Nu Àr löftena frÄn toppmötet pÄ vÀg att omvandlas till konkret politik", anser Susanna Kierkegaard.

"Det Àr tre Är sedan Emmanuel Macron och Stefan Löfven Äkte buss tillsammans i Göteborg. Nu Àr löftena frÄn toppmötet pÄ vÀg att omvandlas till konkret politik", anser Susanna Kierkegaard.

Foto: TT/NSD Arkiv

Ledarkrönika2020-12-19 06:01
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det Ă€r tre Ă„r sedan den franske presidenten Ă„kte buss i Göteborg. Europas ledare samlades pĂ„ vĂ€stkusten för att utforma och skriva under EU:s sociala pelare – kort sammanfattat ett lĂ„ngsiktigt program för att göra EU lite snĂ€llare mot vanligt folk.  

Punkt sex i den sociala pelaren handlar om löner. DĂ€r stĂ„r att alla i EU ska ha rĂ€tt till en lön som gĂ„r att leva pĂ„. TillrĂ€ckligt höga minimilöner nĂ€mns som ett exempel.  

Tre Ă„r senare har EU-kommissionen omvandlat löftet till konkret politik. Direktivet om minimilöner Ă€r snart klart och tĂ€nkt att godkĂ€nnas av EU-ledarna tidigt nĂ€sta Ă„r.  

Men svenska politiker Ă€r kritiska till förslaget. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) skrev hĂ€romveckan pĂ„ SvD debatt att regeringen “aldrig kommer acceptera att EU ska bestĂ€mma över vilka löner som gĂ€ller i Sverige” och slog ett slag för den svenska modellen med överenskommelser mellan fack och arbetsgivare. 

Debattartikeln utgör förbryllande lĂ€sning, eftersom Nordmarks vilja redan Ă„terspeglas i EU-kommissionens förslag. 

I direktivet stĂ„r det att EU inte kan eller fĂ„r bestĂ€mma över medlemslĂ€ndernas löneförhĂ„llanden, eftersom fördragen förbjuder det. Dessutom hyllas kollektivavtalsmodellen och medlemslĂ€nderna uppmanas skapa konkreta planer för att fĂ„ sina arbetsmarknader att bli mer som Sveriges. 

För att inte bryta mot fördragen har direktivet utformats som ett ramverk för hur medlemslĂ€nderna ska se till att lönerna i de egna lĂ€nderna gĂ„r att leva pĂ„, snarare Ă€n direkta order om lönenivĂ„er eller hur lönerna ska sĂ€ttas. 

Man tar ocksĂ„ avstamp i de delar av fördraget dĂ€r det stĂ„r att det Ă€r EU:s uppgift att komplettera medlemsstaterna i frĂ„gor om arbetsvillkor och att EU fĂ„r lagstifta om minimikrav pĂ„ omrĂ„det. 

Det stÄr klart och tydligt i lagförslaget att ÄtgÀrder för att höja minimilöner bara gÀller de lÀnder dÀr systemet redan finns.

Efter klagomĂ„len frĂ„n Sverige och Danmark har man lagt in stycken för att tydligt försvara kollektivavtalsmodellen: “Ingenting i detta direktiv fĂ„r tolkas som en skyldighet för de medlemsstater dĂ€r lönesĂ€ttning sĂ€kerstĂ€lls uteslutande genom kollektivavtal att införa en lagstadgad minimilön eller att göra kollektivavtal allmĂ€nt tillĂ€mpliga”. 

Nordmarks debattartikel framstĂ„r mest som populistisk. Men det finns verkliga saker att fundera över vad gĂ€ller det nya direktivet. 

Svenska fackförbund Ă€r oroliga över att EU-lagstiftning pĂ„ arbetsmarknadsomrĂ„det skulle kunna leda till fler domar som den som följde konflikten i Vaxholm, dĂ„ EU-domstolen dömde till det lettiska byggföretaget Lavals fördel och rĂ€tten att vidta stridsĂ„tgĂ€rder begrĂ€nsades som följd. 

Men en av anledningarna till att konflikten i Vaxholm uppstod var konkurrensen med dĂ„liga löner och villkor mellan EU-lĂ€nderna. Det nya direktivet Ă€r ett första försök att fĂ„ bukt med den ohĂ„llbara lĂ„glönekonkurrensen. Kanske kan direktivet pĂ„ lĂ„ng sikt förhindra framtida konflikter. 

NĂ€r Stefan Löfven bjöd in till toppmötet i Göteborg för tre Ă„r sedan var det för att skapa ett mer jĂ€mlikt Europa. 

Nu försöker övriga EU-lÀnder göra verklighet av ambitionerna. Sverige borde vara med pÄ den resan.