Älvsbyn behöver solidaritet

Det är som om en arbetsplats med 32 000 anställda i Stockholms kommun helt plötsligt skulle brinna ned.

Branden vid Polarbröd påverkar hela samhället.

Branden vid Polarbröd påverkar hela samhället.

Foto: Jens Ökvist

Ledare2020-08-24 09:54
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Under årens lopp har ledande politiker strömmat till Älvsbyn för att studera framgångssagan Polarbröd. 

Stefan Löfven (S), Annie Lööf (C) och andra har fascinerats av ett stycke näringslivshistoria i norra Sverige. Det som en gång i tiden började som ett litet lokalt familjeföretag har utvecklats till en jätte i den svenska bageribranschen.

Företaget är numera Sveriges tredje största producent av matbröd och har ungefär 270 anställda i Älvsbyn. 2019 bakade koncernen nästan 41 000 ton bröd.

Det är produkter som är uppskattade och efterfrågade i hela Sverige, från norr till söder.

"Vi äter Polarbröd varje frukost hemma", förklarade Annie Lööf glatt när hon besökte Älvsbyn 31 mars 2017.

Framtidsutsikterna har dessutom bedömts som mycket goda. Nyligen investerade bolaget 150 miljoner kr i en ny bagerilinje i Älvsbyn.

Tanken var att den skulle invigas under pompa och ståt under måndagen. Men istället totalförstördes hela anläggningen av en storbrand under natten mellan söndag och måndag.

"Vi hade en stor festdag framför oss men den ändrades i ett slag", säger kommunikationschefen Helena Rönnmark till NSD.

Det är inget mindre än en ren tragedi för bolaget, alla anställda och hela Älvsbyns kommun. 

Polarbageriet är ett av fundamenten på den lokala arbetsmarknaden och för det lilla samhället. Många människor berörs direkt och indirekt.

För att sätta saken i proportion: Det är som om en arbetsplats med 32 000 anställda i Stockholms kommun helt plötsligt skulle brinna ned.

Det är ännu för tidigt att bedöma alla konsekvenser. Men helt klart väntar en mycket tuff tid för både bolaget och Älvsbyn.

Kommunen har aktiverat sina egna krisledningsfunktioner. Men det är också angeläget att det finns solidaritet och uppbackning från statliga organ och regionala myndigheter. De anställda vid Polarbröd och kommunen ska inte behöva stå ensamma i en svår situation.

Länge har Polarbröd varit något av humlan i svenskt näringsliv. Bolaget har flugit, trots att det haft sin bas i en liten kommun i norra Sverige, långt från de stora allfarvägarna.

På det sättet har det också blivit en viktig symbol för att det är möjligt att skapa jobb, utveckling och framgångsföretag även i mer glesbebyggda delar av landet. All tillväxt behöver inte ske i storstäderna.

Nu står detta fina och anrika företag inför sin värsta och största utmaning någonsin.

Vi är många som håller tummarna och hoppas att Polarbröd ska ta sig igenom den här krisen.