Den starka statens återkomst

NSD:s Olov Abrahamsson fick ett snack med den färgstarke försvarsministern Peter Hultqvist.

"Den ideologiska spänningen ligger och pyr under den sköra ytan", säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) i ett samtal med NSD:s politiske chefredaktör Olov Abrahamsson.

"Den ideologiska spänningen ligger och pyr under den sköra ytan", säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) i ett samtal med NSD:s politiske chefredaktör Olov Abrahamsson.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledarkrönika2020-05-15 06:03
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Coronakrisen har medverkat till en sorts politisk borgfred mellan regering och opposition. Men den kommer inte att vara för evigt. Ideologierna är inte döda.

"Den ideologiska spänningen ligger och pyr under den sköra ytan", konstaterar försvarsminister Peter Hultqvist (S) när han ger sin syn på läget i Sverige våren 2020.

Hultqvist är säker på att det pågår ett arbete i de borgerliga tankesmedjorna för att forma en ny högeragenda efter covid-19. Men han är lika övertygad om att socialdemokratins idéer kommer att stå starka i en sådan ideologisk fajt.

"Krisen har visat att det borgerliga idealsamhället med avregleringar, privatiseringar och stora skattesänkningar inte är hållbart. Många ser nu värdet av en stark stat och samhällssektor. Behovet av vår samhällsmodell har blivit tydligare", säger Hultqvist.

"Vem ropar på privatiseringar och avregleringar nu? Vem vill ha ett svagt samhälle och en svag stat efter det här?", undrar  och dundrar försvarsministern retoriskt på sitt oefterhärmliga dalmål.

Regering och riksdag gör nu stora satsningar för att rädda jobb och företag. Det totala värdet på statens coronastöd till det svenska näringslivet uppgår till hela 724 miljarder kr – eller mer än tio års försvarsbudgetar, enligt DN 10 maj.

Peter Hultqvist trycker dock på att det måste finnas kvar resurser för att samhället ska fungera även efter covid-19.

"Det krävs muskler för att stimulera ekonomin när coronakrisen är över. Då kan inte alla ekonomiska marginaler användas nu", säger han.

Vidare pekar han på att coronakrisen har blottat brister i sjukvården, äldreomsorgen, krisberedskapen och trygghetsystemen, vilket också är något som kommer att kräva offentliga investeringar framöver.

"Det som nu ställs i blixtbelysning är att ett starkt samhälle med ordentliga offentliga resurser och robusta styrsystem är nödvändigt. Just nu är det många som tackar välfärdens hjältar i vården och äldreomsorgen. Men den synen måste leva vidare även när krisen är över", understryker han.

Om ganska exakt ett år ska Socialdemokraterna samlas till kongress i Göteborg. Då ska partiet lägga fast kursen inför valåret 2022.

Hultqvist ser framför sig en kongress som kommer att handla om arbetslösheten, klimatpolitiken, löntagarnas villkor samt vikten av trygghet och rättvis fördelning – klassiska socialdemokratiska stridsfrågor.

Det är emellertid frågor som ligger helt rätt i tiden och känns högaktuella.

Tag bara den massarbetslöshet som nu följer i spåren av coronakrisen och riskerar att bita sig fast.

Marknaden kommer inte att lösa problemet. Det kommer att behövas A-kassa, arbetsmarknadsutbildning och andra samhälleliga insatser som gör att människor kan ställa om och komma igen, liksom investeringar i infrastruktur, bostäder, miljövänlig teknik och annat som kan medverka till att sätta fart på de ekonomiska hjulen igen.

Eller tag de enorma behoven inom äldreomsorgen. 

Enligt Finansdepartementet behövs minst 90 miljarder kr fram till 2026 enbart för att upprätthålla dagens kvalitet. Om vi vill förbättra standarden i hemtjänst och på äldreboenden, vilket ju inte är helt orimligt, kommer det dessutom att krävas ännu mer pengar. Det är inte gratis att satsa på bättre villkor för personalen i vård och omsorg.

Det gör också att borgerliga krav på fler RUT-avdrag, nya jobbskatteavdrag och andra skattesänkningar känns minst sagt malplacerade i denna tid.

Coronakrisen har gett en hint om att det är annat som viktigt och nödvändigt inför framtiden. Investeringar i de offentliga kärnverksamheterna och samhällsbygget måste helt enkelt gå före stora skattesänkningar.

Under valrörelsen 2018 gav Socialdemokraterna ut en ideologisk stridsskrift med titeln "Det starka samhällets revansch". Där definierade Peter Hultqvist sin vision:

"Ett starkt samhälle innebär att man har en ärlig chans att få ett jobb med en lön man kan leva på och där man kan utvecklas som människa och individ. Att man har utbildningsmöjligheter återkommande under hela livet. Att det finns en trygghetssektor som fungerar, med alltifrån försvar och polis till äldreomsorg och sjukvård. Att det finns en samhällelig organisation och skyddsnät som gör att människor inte faller igenom."

Det är ett budskap som kan bära en bit även i valdebatterna 2022.

Det känns som att den färgstarke dalmasen Hultqvist och andra socialdemokrater kan gå in i nästa valrörelse med stärkt självförtroende. Socialdemokratins idéer om det starka samhället är allt annat än ute och passé.