Realism och humanism

Under veckan har Socialdemokraterna genomfört sina välfärdsdagar i digital form.

Det är  ingen smart politik att tvinga fler att söka försörjningsstöd för att klara tillvaron.

Det är ingen smart politik att tvinga fler att söka försörjningsstöd för att klara tillvaron.

Foto: Jonas Björnstam

Blogg2020-11-13 12:27

Kommun- och regionpolitiker från Ystad i söder till Kiruna i norr har diskuterat välfärdspolitikens roll i det socialdemokratiska samhällsbygget. 

Moderatorn Eric Sundström påminde redan i sin inledning om vad som gäller. När Stefan Löfven ringer upp partiets lokalpolitiker mitt i natten och frågar om vad som är socialdemokratins viktigaste uppgifter ska de omedelbart kunna svara "vård, skolor och omsorg" oavsett hur sömndruckna de är.

Själv skulle jag också tillägga socialförsäkringarna – att det finns trygghet på ålderns höst och om människor blir sjuka eller skadar sig allvarligt.

Som socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) påpekade under konferensen så finns det dessutom en del att göra i både pensionssystemet och sjukförsäkringen. 

Tyvärr är sådana satsningar inte politiskt allmängods i dagens Sverige. Expressens ledarsida beskriver Shekarabi som "Sveriges farligaste politiker" när han argumenterar för förbättringar i sjukförsäkringen och för de sämst ställda pensionärerna.

Det är att "överge arbetslinjen och skjuta sönder pensionssystemet", menar politiska redaktören Anna Dahlberg.

Gång på gång går också Elisabeth Svantesson (M) och andra högerpolitiker till attack mot vad de beskriver som "det socialdemokratiska bidragssamhället" – bland annat i kommentarerna till statsbudgeten för 2021.

Det finns emellertid ingen anledning för Shekarabi och Socialdemokraterna att vika undan i den diskussionen. Partiet har en linje som är både realistisk och humanistisk.

"Alla som kan jobba ska jobba", upprepar Stefan Löfven i tal efter tal. Men det betyder ju inte att den som saknar möjligheter att jobba ska leva i misär.

Även den som är arbetslös, sjuk eller slitit ut sig i arbetslivet ska ha en anständig tillvaro och kunna betala sina räkningar. Det är ingen smart politik att dessa människor ska tvingas till socialkontoren för att klara mat och hyra.

Om borgarna vill ha en debatt om detta i valrörelsen 2022 så väl bekomme. Socialdemokratin har all anledning att välkomna en rejäl valfajt om socialförsäkringarna. Där står partiet på stadig ideologisk och historisk grund.