Positivt med stärkt försvar i norr

Claes Nordmark (S) är kommunstyrelsens ordförande i Boden samt ordförande för Norrbottens kommuner.

Claes Nordmark (S) är kommunstyrelsens ordförande i Boden. Han skriver regelbundet i NSD.

Claes Nordmark (S) är kommunstyrelsens ordförande i Boden. Han skriver regelbundet i NSD.

Foto: Mats Engfors/Fotographic

Gästkrönika2020-10-21 06:03
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Försvarsministern har äntligen presenterat den försvarspolitiska propositionen! Den innehåller saker som de nya målen för totalförsvaret och inriktningen för Försvarsmaktens organisation. 

Den innebär en förstärkning av försvarets närvaro i Norrbotten som en följd av det säkerhetspolitiska läget. 

I grund och botten sker samma överväganden nu som när Bodens fästning byggdes för över 100 år sedan – att norra Sverige är värt att försvara av flera starka anledningar. 

Försvarsmaktens betydelse för oss i Norrbotten, och kanske extra mycket för Boden, kan knappast överdrivas. Många generationer har gjort värnplikten här och många har haft ett yrkesliv i försvaret. 

Till exempel var min farfar fortvakt i Degerberget, där Sveriges guldreserv förvarades en tid. Jag minns hur jag som liten fick följa med honom på besök in i det mäktiga fortet. 

Den försvarspolitiska propositionen innehåller många förslag som kommer att stärka försvarsförmågan och innebära nya jobb för oss i länet, till exempel vid Norrbottens regemente I 19, Artilleriregementet, Norrbottens flygflottilj F 21 och testverksamheten i Vidsel. 

Och jag vill jag rikta ett stort grattis till Arvidsjaur med anledning av att regeringen föreslår att Norrlands dragonregemente K 4 återupprättas. Och runt hörnet lurar förhoppningsvis en återetablering av Lapplands jägarregemente I 22 eller någon annan form av gränsjägare i den norra delen av länet. 

I Boden ska en kraftfull utveckling göras av 3.brigaden till NMekB 19 som i sin helhet ska utbildas här och vara fullt utbyggd år 2030. Det kan innebära ca 100 nya arbetstillfällen i form av en mekaniserad bataljon, spaning, underhåll, logistik med mera. 

Även artilleriet byggs ut och det klassiska regementsnamnet A 8, där jag gjorde min värnplikt, återkommer. Till detta kommer även en utökad värnpliktsutbildning. 

Flera steg återstår dock innan propositionen är förverkligad. Efter ett positivt riksdagsbeslut ska Försvarsmakten ta ställning till genomförandet. 

En sak som är viktig att fortsatt hålla koll på är att hela försvaret ska ha vinterförmåga, vilket behövs för att kunna försvara hela vårt land. Det måste dessutom inrättas en Stridsskola Nord i Boden, så att vi inte behöver skicka blivande befäl på utbildning söderut utan kan utbilda dem här. 

Försvarspropositionen signalerar en tydlig tillväxt av försvarsnärvaron hos oss i norr vilket jag välkomnar med tillfredsställelse. 

Det är absolut nödvändigt ur säkerhetspolitisk synpunkt och det skapar många arbetstillfällen.